Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 12 травня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/05/12/vadim-gutsul-naibilshim-svoim-dosjagnennjam-vvazhaju-vidkritist-upravlinnja-ta-povagu-do-chesti-i-gidnosti-gromadjan-.htm
політика, 12 травня 2017

Вадим Гуцул: «Найбільшим своїм досягненням вважаю відкритість управління та повагу до честі й гідності громадян»


Вадим Гуцул був призначений начальником Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області 29 квітня 2016 року. До цього моменту він майже рік займав посаду заступника начальника з питань державної виконавчої служби, на яку прийшов за результатами проведення відкритого конкурсу, в цьому ж управлінні.  


До роботи в юстиції Вадим Гуцул будував кар’єру в Слідчому управлінні УМВС України у Кіровоградській області з 2001 року, зокрема займав посади слідчого, старшого слідчого в особливо важливих справах, начальника відділу розслідування особливо важливих справ і злочинів, учинених організованими групами та злочинними організаціями, і керівника відділу розслідування злочинів лінії карного розшуку.


Нещодавно минув рік, як Вадим Гуцул очолив команду обласного органу юстиції. А тому розповів, яке досягнення вважає найголовнішим за час роботи в управлінні та які сервіси для покращення громадян були реалізовані у Кіровоградській області. Про це та багато іншого – далі. 


Із 27 лютого 2014 року Павло Петренко очолює Міністерство юстиції України. Саме з того часу почалося активне реформування відомства, до якого долучаються всі без виключення територіальні управління. Натомість Ви особисто стали керівником управління юстиції у Кіровоградській області рік тому. Можете виділити основне досягнення команди обласного органу за час Вашого перебування на цій посаді?


Управління стало абсолютно відкритою структурою для кожного жителя Кіровоградщини. І це можна вважати одним із найголовніших досягнень усіх територіальних органів Міністерства юстиції. Була проведена чимала робота, щоб перетворити Мін’юст із його закритою бюрократичною системою на відомство, діяльність якого в дійсності можна назвати справедливою та неупередженою. 


Незважаючи на складнощі, усі зусилля були виправданими та результативними. Наразі команда територіального органу надає всі послуги, запроваджені Міністерством юстиції, для покращення життя людей, які проживають на території Кіровоградщині. Зокрема йдеться про одруження, розлучення, реєстрацію бізнесу та нерухомості й багато інших не менш важливих послуг, які стосуються повсякденного життя українців. До прикладу, упродовж минулого року працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану було видано 2 992 свідоцтва про народження дітей безпосередньо у пологових будинках, а за перші чотири місяці поточного року – 1 369 свідоцтв. Також було запроваджено видачу довідок про місце реєстрації новонародженого. Якщо за 2016 рік на базі медичних  установ було видано лише 56 довідок, лише за перші чотири місяці поточного року цей показник складає 306 довідок. Молоді батьки, які хоч один раз зіштовхувалися з оформленням перших документів для своїх малюків, чудово знають, наскільки складною і довготривалою була ця процедура раніше. Зараз усю бюрократичну тяганину беруть на себе відділи ДРАЦС. І ті українці, які скористалися цією послугою, можуть підтвердити, наскільки зручним і необхідним є цей сервіс. Адже сьогодні вони можуть спокійно насолоджуватися батьківством, а не турбуватися про оформлення документів. 


Команда юстиції підтримує громадян не лише в тих випадках, що стосуються народження малюків. Ми намагаємося надати кваліфіковану підтримку всім особам, які потребують правової допомоги. Я особисто проводжу консультації у ті моменти, коли це потрібно людям,  незважаючи на графік прийому громадян.


Із перших днів моєї роботи в юстиції я доносив до колективу святі речі, яких мене вчили батьки та вчителі: «Найвища цінність у суспільстві – це людина». Невпинно та постійно змінюю філософію державних службовців у підходах до спілкуванні з громадянами, які звертаються до них за правовою підтримкою. Запевняю в тому, що ми такі ж самі люди як і інші. 


Перебуваючи кілька тижнів тому з робочим візитом у Гайвороні, надавав консультації навіть перехожим. Не так важливо, де саме я проведу консультування – на вулиці чи в кабінеті. Це абсолютна умовність. Я впевнений у тому, що займатися правопросвітницькою роботою слід завжди, адже тільки так можна підвищити рівень правової освіченості громадян, які досить часто потрапляють у складні життєві ситуації лише тому, що не знають своїх прав. Подібної позиції притримується вся команди територіального управління юстиції. А ті спеціалісти, які не мали бажання змінювати власні принципи роботи, уже з нами не працюють.


Сьогодні, на жаль, одним із найактуальніших питань залишається боротьба з рейдерством. Буквально кілька днів тому з’явилася інформація щодо незаконного захоплення фермерського господарства у селі Бережинка Кіровоградського району. Що саме Ви можете сказати з приводу цієї ситуації?


Спеціалісти управління юстиції одразу почали надавати кваліфіковану правову допомогу потерпілій стороні. Зокрема ми провели консультації, під час яких пояснили, як правильно складати скарги на незаконні дії державних реєстраторів до Міністерства юстиції України. 


Громадяни, які зіштовхнулися з махінаціями рейдерів, досить часто піддаються паніці та намагаються досягнути поновлення прав на власність у власний спосіб. До прикладу, ошукані працівники ТОВ «Нива-2010» вчора перекривали трасу Кропивницький-Кривій Ріг. Подібним чином ситуація розгорталася і в січні цього року в селі Данилова Балка. Однак, такі методи боротьби з рейдерами є неефективними. Поновити права на власність унаслідок незаконних дій державних реєстраторів громадяни можуть лише в тому випадку, якщо подадуть відповідні скарги до Мін’юсту. 


Виходить, що попередити виникнення рейдерських захоплень неможливо?


Це абсолютно неправильна думка. За ініціативи Міністерства юстиції України з метою зменшення кількості випадків махінацій з майном було прийнято так званий «Антирейдерський закон», яким внесено зміни до 14 законів України. Зокрема йдеться про введення кримінальної та адміністративної відповідальності не тільки для рейдерів, а й для реєстраторів майнових прав та прав бізнесу. Незважаючи на це, випадки захоплення майна на Кіровоградщині все ж таки продовжують траплятися. І так буде до того часу, поки рейдери знаходитимуть нові шляхи для проведення махінацій. 


На жаль, деякі люди готові на все заради власного збагачення. І тут потрібно розуміти, що законодавство не може вберегти кожного громадянина, який володіє майном, від шахраїв. Якщо ми будемо разом протидіяти рейдерам у законний спосіб, справедливість все-таки настане, а майно буде повернуто законним власникам. 


Більш того, «Антирейдерський закон» – це не єдина ініціатива Мін’юсту в боротьбі з шахраями. Ми робимо все можливе, щоб «зв’язати» руки всім тим, хто намагається обманним шляхом захопити чуже майно.  Відтак одним із важливих засобів упередження рейдерським захопленням є запровадження Мін’юстом сервісу «SMS-маяк», завдяки якому на мобільний телефон громадянина буде приходити сповіщення про будь-які зміни, внесені в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, щодо його об’єкту власності.


Вам не здається, що сьогодні тема рейдерства стала предметом спекуляції? Зокрема по всьому місту встановлена реклама організації «Партнери Феміди», які заявляють, що можуть протидіяти рейдерським атакам.


Людина може звернутися як до управління юстиції, так і до приватних юристів. Однак, потрібно розуміти, що всі фахівці буду керуватися абсолютно одними і тими ж механізмами боротьби з рейдерством. Тільки в першому випадку ви отримаєте допомогу безкоштовно, а в другому – заплатите за надану вам послугу певну суму коштів. Окрім цього, приватні фахівці, які позиціонують себе у якості спеціалістів по протидії рейдерським атакам, я впевнений, не знають ніяких секретних методів усунення ризиків ймовірного виникнення незаконного захоплення майна. Тому вибір за вами.


Як щодо незаконного розміщення вивіски «Приватний судовий виконавець» на одній із будівель, що знаходиться на вулиці Шевченка?


Після виявлення правопорушення я ініціював перед Міністерством юстиції України внесення пропозицій щодо змін у чинне законодавство. Зокрема йдеться про заборону використання у найменуваннях юридичних осіб словосполучення «приватний виконавець», крім випадків, визначених Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Окрім цього, мною було запропоновано встановлення адміністративної відповідальності за незаконне використання юридичною особою словосполучень «приватний виконавець», що тягне за собою сплату штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 


Введення інституту приватних виконавців спричинило шквал дискусій. Досить часто можна почути про те, що приватних виконавців порівнюють з колекторами. Чи є для цього привід?


Це абсолютно стереотипна думка, яка немає ніяких підстав. Інститут приватних виконавців було введено шляхом ухвалення Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» і нової редакції Закону України «Про виконавче провадження». Під час розробки законопроектів було враховано досвід таких європейських країн, як Франція, Бельгія, Нідерланди та Польща.


Діяльність приватних виконавців контролюватиме Міністерство юстиції України та Рада приватних виконавців. Їх функціонування чітко визначене чинним законодавством. Якщо ж дії приватного виконавця будуть неправомірними, він понесе за це дисциплінарну, матеріальну та кримінальну відповідальність за протиправну діяльність чи бездіяльність. Крім цього, Мін’юст матиме право позбавити дозволу приватного виконавця на таку діяльність у разі виявлення порушень.


Насамкінець, чи можете ви більш детально розповісти про ті сервіси, які були реалізовані управлінням упродовж останніх місяців?


У житті кожної людини, на мою думку, є кілька незабутніх моментів: заручини, одруження і, звичайно, народження дитини. Команда юстиції підтримує громадян на всіх перерахованих етапах. Наприкінці березня Кропивницький нарешті підключили до пілотного проекту «Шлюб за добу», завдяки якому кардинально змінився процес реєстрації стосунків. Завдяки новому сервісу закоханим можна не витрачати час на довготривале 30-денне очікування, яке притаманне радянській системі. 


Світ рухається уперед, саме тому потрібно відповідати вимогам часу. Уявіть лише собі: після проведення урочистих заручин уже на наступний день закохані мають змогу одружитися. Деякі скептики продовжують іронічно вважати, що за такий короткий термін неможливо підготуватися до весілля. Однак, практика свідчить про протилежне: усього лише за квітень місяць новою послугою скористалося 18 пар. А це тільки ще раз говорить про те, що якщо люди дійсно кохають один одного й хочуть якнайскоріше побратися, організація весілля всього лише за одну добу для них взагалі не є проблемою. Як кажуть, головне – бажання, а можливість завжди знайдеться.


Я вже розповідав про те, що молоді батьки можуть отримати свідоцтва про народження і довідку про місце реєстрації новонародженого на базі пологового будинку. Однак, це далеко не все. Завдяки спільній роботі Міністерства юстиції України та Міністерства соціальної політики українці отримали змогу оформлювати матеріальну допомогу після народження малюка в онлайн-режимі. Віднині це можна зробити на сайті Мінсоцполітики (http://e-services.msp.gov.ua) або ж на сторінках Єдиного державного порталу адміністративних послуг (http://my.gov.ua). Навіщо витрачати час на багатогодинні очікування під кабінетами чиновників, які до того ж не завжди поводяться коректно, якщо в цей час можна сповна відчути радість батьківства? Саме на такі зручні та інноваційні сервіси заслуговують наші громадяни, натомість ми будемо всі сили докладати для того, щоб покращувати їх і життя і надалі. 


3664Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: