Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор:
Дата: 3 жовтня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/10/03/zahopljujucha-podorozh-kulturnimi-stezhkami-oleksandrii.htm
фотогалерея, 3 жовтня 2022

Захоплююча подорож культурними стежками Олександрії


Олександрія – сучасне, красиве і затишне місто Кіровоградщини, в яке варто завітати кожному українцю. Щоб ознайомитися з туристичні принадами міста, про яке в старовинних документах згадували ще у 1746 році, в Олександрії побувала культурна спільнота з Кропивницького. 


Ініціатором і організатором інформаційно-туристичного туру виступила директорка Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська, яка об’єдналау вивчені історії краю та туристичних магнітів Олександрійщинипредставниківобласних краєзнавчого музею та музею мистецтв, державного архіву області, краєзнавців, журналістів тафотографів.


Першою зупинкою в мандрівці став оновлений палац культури «Олександрійський театр», де гостей радо зустріли заступниця міського голови Олександрії Ірина Чемерис та депутат обласної ради Сергій Коваленко. Театр – неймовірно красивий. На початку ХХ століття він вважався одним з найкращих провінційних театрів, а у ХХІ-му в ньому історичність та архітектурну вишуканість поєднали з сучасними технологіями та комфортом. Зазначимо, що в рамках Всеукраїнського театрального фестивалю «Вересневі самоцвіти» Київський академічний драматичний театр на Подолі показав в Олександрії виставу «Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого і за давньою театральною традицією Богдан Бенюк та Сергій Сипливий у підмостки сцени вбили монету, що приносить успіх, повні зали глядачів та добрі збори. Бібліотекарі на згадку про свій візит подарували храму Мельпомени картину Людмили Савочко «Театр».


Захоплюючуісторію про Олександрію кінця XIX – початку ХХ століття, культурне та політичне середовище, в якому виріс видатний українець, вчений-енциклопедист, культуролог, лінгвіст, дослідник української і слов’янської літератур, історії культури, філософії, релігійної думки і слов’янської духовності  розповіли гостям берегині музейного відділу – Будинку Дмитра Чижевського. Вони майстерно зуміли відтворити атмосферу і передати дух того часу.Впевнені, що добірки книг з краєзнавства та бібліографічні покажчики, які подарувала музейникамбібліотека, що носить ім’я відомого на увесь світ земляка, знайдуть достойне місце в фондах будинку Чижевського.


Інформаційно-туристичний центр «Олександрія» зустрів кропивничан презентацією цікавих локацій, маршрутів та подій, якими багатий регіон, а його співробітниці пригостили гарячим чаєм зі смаколиками та навчили гостей грати в крокет!


Ще однією родзинкою подорожі стала участь у відкритті експозиції уродженця Олександрії, відомого українського історика, економіста, краєзнавця, автора багатьох монографій з історії Степової Еллади та великого патріота України Анатолія Пивовара. Бібліотека Чижевського передала Музейному центру імені Антоніни Худякової книги Анатолія Пивовара «Поселення Задніпровських місць до створення Нової Сербії в документах середини XVIII ст.» та картину Діани Тосіч «Олександрійський театр».


Звісно, напередодні професійного свята бібліотекаріне могли не завітати до колег у Центральну міську бібліотеку Олександрійської МЦБС, щоб познайомитись з їхніми творчими доробками та знахідками, поспілкуватися та вручити подарунки від головної книгозбірні області. 


Інформаційно та емоційно насичена мандрівка культурними центрами Олександрії закінчилась відвідуванням паркувідпочинку імені Тараса Шевченка та Приютівськоголандшафтного парку.Дякуємо господарям за гостинність і радимо усім відвідати мальовниче місто в центрі Україні!


Дякуємо міському голові міста Олександрії Сергію Кузьменку та керівникам закладів культури міста за теплий прийом нашої культурної спільноти!


679Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: