Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради.
Дата: 21 лютого 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/02/21/-vshanui-.htm
фотогалерея, 21 лютого 2022

«Вшануй»

Олег Юрченко – завідуючий відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради.


17 лютого 2022 року в КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» відбулося урочисте відкриття пересувної фотовиставки в рамках Всеукраїнської акції «Вшануй», започаткованої у 2021 році за ініціативи Міністерства молоді та спорту України та Державної установи «Всеукраїнський молодіжний центр» до Дня Збройних Сил України. Проєкт вже було представлено у Вінниці, Дніпрі та Львові.

         

Необхідно відзначити, що з початком новітньої російсько-української війни з 2014 року обласний художній музей (наразі – Музей мистецтв) завжди проводив активну виставкову роботу відповідного тематичного спрямування, оскільки в умовах шаленої і безпринципної ідеологічно-інформаційної війни ворога проти України виникла необхідність відповідного реагування з метою висвітлення війни на Донбасі                                    в українському аспекті. Як наслідок, з’явились цікаві виставкові проєкти, серед яких – «Евакуйована колекція» з Всеукраїнського проєкту «Скарби родоводу України», виставка «Земля мамаїв», «Захисники України під Покровом Божої Матері», «Нульовий рубіж кордону», «VIVA! Переможці!»  «Маріуполь на межі», «Береги Сіверського Дінця», «Якби не війна», «Білоруси з Україною в серці», «Військово-польовий АРТ», «Захисникам України – присвячується», «Сильні духом. Мами», «Герої не вмирають», «Фронтовий щоденник» із циклу «Війна на Сході України» - висвітлення «літопису» добровольчих батальйонів територіальної оборони, які були сформовані у Кіровоградській області та інші. 

         

Презентована фотовиставка стала продовженням подібної практики                       і яскравим показником того, що Музей мистецтв знаходиться в авангарді сучасних подій та на передовій ідеологічного фронту з ворогом, а ще чудовим проявом партнерства з Центральноукраїнським державним будинком художньої та технічної творчості, де у січні 2022 року і було вперше в нашому місті представлено ці 13 світлин, автор яких - французький фотограф українського походження Юрій Білак. Останній факт є також дуже показовим, оскільки красномовно засвідчує небайдужість світової спільноти до українських проблем, що навіть створило окремий напрямок в мистецтві, присвячений темі сучасної російсько-української війни. На фотографіях зображені рідні українських військових, загиблих на Донбасі, які тримають                  в руках речі, що нагадують про втрачену рідну людину – лицарські обладунки, книги, святе письмо, куртку, гітару. Ці родинні артефакти стали святинями, не тільки пам’яттю про загиблого, а й своєрідним його продовженням та оберегом для живих. Кожну фотографію доповнює анотація з розповіддю про бійця, яка розкриває його характер та морально-вольові якості.   

      

Центральною світлиною експозиції стало фото Анастасії - вдови нашого земляка Дмитра Придатка. Дівчина тримає в руці каблучку чоловіка, передану їй побратимом героя. Дуже вдячні Анастасії та її донечці, що завітали до музею та стали почесними гостями на відкриттї цього виставкового проєкту.

         

Окрему частину виставки склали світлини, присвячені нашому земляку, музейнику, краєзнавцю, козаку, Герою України Віктору Голому. 19 червня 2014 року він був зарахований до складу 42 батальйону територіальної оборони. 28 серпня Віктор разом з побратимами виконував бойове завдання – супроводження колони з продовольством до міста Дебальцеве. Коли колона потрапила у ворожу засідку, був серед тих, хто прикривав її відхід і загинув під мінометним обстрілом бойовиків. Похований на кладовищі села Плоске Знам’янського району Кіровоградщини. 

         

Складовою експозиції став також переданий до музею 42 батальйоном територіальної оборони бойовий прапор - безцінна складова фондового зібрання музею та його символічний оберіг. 

       

Тож мета презентованого виставкового проєкту передбачає не тільки вшанування пам’яті загиблих, популяризації їх подвигу на державному рівні, а й в тому, щоб зруйнувати стіну байдужості з боку певної частини суспільства, змусити замислитися над страшною ціною, яку платить Україна за свою незалежність, усвідомити глибину горя родин загиблих та сприяти консолідації суспільства для досягнення перемоги та довгоочікуваної мрії – збудувати цивілізовану європейську державу. 





2929Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: