Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Марія Войченко
Дата: 17 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/09/17/vidkrilasja-vistavka-misto-v-postatjah-.htm
фотогалерея, 17 вересня 2021

Відкрилася виставка «Місто в постатях»

Марія Войченко


15 вересня 2021 року у КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» була відкрита виставка, присвячена святкуванню Дня міста Кропивницького - 267 років: «Місто в постатях».


Фондове зібрання музею багате на витвори мистецтва, що присвячені рідному краю. Більшість творів написані талановитими художниками-земляками. Тому, у ці осінні, передсвяткові дні, коли кропивничани готуються до святкування 267-річчя, Музей мистецтв бере участь у підготовці і відкриває виставку-подарунок імениннику – місту Кропивницькому: «Місто в постатях».


Незалежно від території, материка, ландшафту міста формувалися там, де гуртувалися люди. Якби не було людей, потім не сформувався соціум і як результат, планета Земля була би незаселена, дика і не було б поняття адміністративних одиниць. Як наслідок, не було би і міст. Тобто людина – особистість є однією з ключових ланок у процесі розвитку територій. 


Постаті – обличчя міст, вони в них живуть, презентують, розбудовують удосконалюють, створюють благоустрій і на всеукраїнському рівні тримають планку розвиненого граду. Коли приїхав вперше до міста, вже на залізничному вокзалі, тебе зустрічають люди, які створюють атмосферу, настрій та мають свій унікальний міні-менталітет.


Наше місто за 267 років існування, від невеличкого поселення розрослося до міста, що має статус обласного центру, за ці роки виплекало і виростило на своїх вуличках багато талановитих жителів, які представляли себе не лише на національному, а й на міжнародному рівні.


Сьогодні наша виставка саме про них, про тих людей, які тут народилися, зростали, жили, працювали, творили, воювали, існували, насолоджувалися                        і любили. Ми маємо пишатися нашою землею, бо вона подарувала нам таланти. По вулицях Єлисаветграда, Єлисавета, Зіновєвська, Кірова, Кіровограда, Кропивницького гуляли корифеї, робив перші кроки становлення український драматичний театр. Наше місто бачило і серйозні очі Володимира  Винниченка. Олександр Осьмьоркін, Володимир Федоров, Борис Вінтенко, Анатолій Горбенко, Петро Кодьєв та інші майстри пензля надихалися кольорами, що бачили навколо в нашому краї. А Юлій Мейтус, Сергій Пузенкін, Валентина Ревенко, Юрій Любович створювали історію на музичній ниві. Василь Сухомлинський і досі лишається в наших серцях, бо віддав своє серце дітям. 


Це лише невелика частина тих людей, з якими Ви зможете познайомитися у залі Музею мистецтв і побачите, яке воно місто в постатях театралів, політичних діячів, художників, поетів і у той самий час просто людей – жителів міста. Кожна стіна музею по блоках буде знайомити Вас з діячами, що творили наше місто і його історію з дня у день. І ви зможете переміщатися у часі, починаючи від вісімнадцятого століття, коли закладалася фортеця Святої Єлисавети і до сьогодення. 


Музей мистецтв вітає Вас та наше місто зі святом і запрошує до нас                      в гості на подорож у часі і знайомство з визначними постатями Кіровоградщини!

                                             

Марія Войченко – науковий співробітник відділу фондів та  Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»                                                     

                           


1521Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: