Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Леся Нестройна – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв
Дата: 25 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/02/25/nju-fotoproekt-nobody-miroslavi-lipi.htm
фотогалерея, 25 лютого 2021

Ню-фотопроєкт «NoBody» Мирослави Липи

Леся Нестройна – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв


24 лютого 2021 року в Музеї мистецтв  презентовано ню-фотопроєкт під назвою «NoBody» кропивничанки, чарівної та сміливої дівчини Мирослави Липи.


Ню-фотопроєкт NoBody є серією робіт, що розкриває природну красу жінок в середовищі власної оселі, де немає необхідності відповідати певним соціальним уявленням щодо зовнішньої естетики. Проєкт задумувався як протиставлення сучасним, часто комерційно нав'язуваним, стандартам краси. Концепція полягає в тому, що саме вдома, за щоденними, навіть рутинними справами, коли немає ситуації можливої оцінки зовнішності й відсутня необхідність слідувати суспільним очікуванням щодо естетики, жінки жодним чином не втрачають красу та гармонійність, при цьому зосереджуючись на власному комфорті, а не на певних стереотипах стосовно свого вигляду.


У проєкті взяли участь 18 різних жінок. Творчий процес відбувався протягом року, підсумок представляє собою 40 фоторобіт. Зйомки відбувалися у моделей вдома за буденними справами, якими є притаманними для кожної. Деякі сюжети попередньо обговорювалися, так як мали бути звичними для учасниць, деякі виникали спонтанно, при цьому максимально уникали постановочних кадрів, це скоріше спостереження та фіксація моменту, ніж керівництво та позування. 


Під час пошуку загальної сюжетної лінії було бажання не звертатися до сучасних соціальних течій на зразок бодіпозитиву, але і не заперечувати, навпаки: відкинути полярні ідеї щодо самопрезентації як через сліпе слідування, так і через протест проти сучасних поглядів на стандарти краси та віднайти деякий баланс. Через фотопроєкт хотілося висловити думку про те, що жіночність це не про тіло, що частково відображається у назві. І що в соціумі варто зберігати ту саму внутрішню гармонію і впевненість в своїй неповторності, а значить і красі, яка є і на самоті.


Роботи, представлені у проєкті, не мають окремих назв. По суті вони розкривають образ однієї жінки в багатьох проявах. Узагальнений, місцями спрощений, місцями гіперболізований, але в представлених фото можна побачити щось близьке і знайоме кожній. Через представлені роботи хотілося нагадати про те, що краса та довершеність існують також і в неідеальності, яка врешті є унікальністю, тому немає сенсу в порівнянні власної зовнішності з тими візуальними жіночими образами, що транслюються медіа, соцмережами чи рекламою.


Довідково: Липа Мирослава Юріївна (01.04.1986)


В 2007 році отримала кваліфікацію спеціаліста на мистецькому факультеті за спеціалізацією «Образотворче мистецтво, графічний дизайн»                  в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.


З 2015 року діяльність в сфері художньої та професійної фотографії.


Основний жанр - портрет.


Учасник обласних, регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок з фотографії, декоративно-прикладного мистецтва, живопису.


Участь у фотовиставках: «Фотокроп – 2019»,«Погляд – 2017», «Погляд – 2018», «Погляд – 2019», «Погляд – 2020». Учасник VIII Міжнародного фотосалону «Планета дітей – 2018»,  ІІІ Міжнародного сатирично-гумористичного фотоконкурсу «Весела копиця» - 2020».


Роботи  входять  до виставкових  каталогів, приватних колекцій, що зберігаються у Франції, Греції, Польщі.



1929Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: