Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 12 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/02/12/vidkrilasja-ekspozitsija-u-vikni-reproduktsii-kartin-z-fondovogo-zibrannja-muzeju-zakohani-.htm
фотогалерея, 12 лютого 2021

Відкрилася експозиція у вікні репродукцій картин з фондового зібрання музею «Закохані»

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


Напередодні Дня святого Валентина 12 лютого 2021 року у вікні будівлі відділу Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію репродукцій картин з фондового зібрання музею «Закохані».


14 лютого закохані у всьому світі відзначають День святого Валентина.


День закоханих – свято, сповнене приємних сюрпризів, цікавих подарунків, неочікуваних миттєвостей. Недарма його відзначають напередодні весни – пори року, коли почуття, прокидаючись разом із природою, стають ще сильнішими.


Для кожної людини цей день – особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця.


З нагоди відзначення Дня святого Валентина Музей мистецтв презентує експозицію репродукцій картин з фондового зібрання музею «Закохані» на яких панує атмосфера ніжності та романтики. 


Експозиція нараховує 15 світлин, в яких передані відносини між закоханими. Художника Анатолія Сузюмова (1941-2017) на створення роботи «Поцілунок» (2002) надихнув саме цілунок двох закоханих, що зустрілися посеред яскраво-жовтих та ніжно-білих квіток – загадковий,                     з не чітко вираженими рисами, що лише інтригує й посилює бажання фантазувати  і водночас сповнений ніжності і тепла, із радісними обіймами. Крізь мистецтво дуже важко передати всю його силу. Тендітна жінка                           в червоному вбранні пригорнулася до мужньої постаті чоловіка, обличчя їхні злилися в поцілунку. Здається, що ти не просто дивишся на картину, а ніби споглядаєш цю зустріч зі сторони. Ще секунду і закохані повернуть свої щасливі погляди і помітять, що вони вже не самі. Одноманітний простір навколо них не відволікає увагу на деталі, а зосереджує погляд саме на прояві почуттів.


Продовжують розкривати все різнобарв’я емоцій та відчуттів пов’язаних з коханням роботи наступних талановитих митців. Це твори Василя Завгороднього (1925-2009) «Закохані», Петра Кодьєва (1899-1968) «Вечірня мелодія», Леоніда Корнєєва (1922-2009) «Юність», Якова Калашника (1927-1967) «Любов», Юрія Луцкевича (1934-2001) «Двоє», Анатолія Добролежі (1930-2009) «Двоє», Василя Тімма (1820-1895) «Чухонські хлопець і дівчина» та Олексія Какала (1943 -2018) «Заграй мені, дударику».


Коли дивишся на них, то здається, що тут дійсно лише двоє закоханих, особливих один для одного і саме та мить, коли навколо нікого і весь світ нехай зачекає. Надзвичайною емоційністю сповнена картина Віталія Колесніченка (1933-2015) «Суперники» та теплом та ніжністю картина «Іди, іди, дощику!» (2010). Також цікавими є образи закоханих виконані в стилі «наївного мистецтва» самобутньої художниці Надієї Падурської (1943 р.н.) «Кохання», «Бо ми такі паровані, як горнятки мальовані», «Бо ми такі паровані…».


Довідково. Достовірних даних про те, де саме зародилася традиція святкування Валентинового дня— немає, одні вважають батьківщиною знаменного дня — Англію, інші — Францію. За переказами, День Святого Валентина вшановує великомученика Валентина — священика, який всупереч наказу імператора Клавдія ІІ, що забороняв молодим чоловікам мати сім'ю, таємно вінчав закоханих. Правитель вважав, що самотній чоловік, не обтяжений сімейним побутом, має шанси стати кращим воїном, оскільки його думки зайняті тільки майбутніми битвами. Незабаром дії священика були розсекречені, сам Валентин постав перед судом, піддався жорстоким тортурам і згодом був страчений. В ніч перед стратою він написав своїй коханій лист — признання в любові у віршованій формі. Згодом такі листи стали називати «валентинками». Дата смерті великомученика  припадає на 14 лютого. Минуло багато часу, в XIV столітті священика Валентина канонізували — за благі діяння віднесли до числа святих. Відтоді День Святого Валентина активно святкується в Європі і в нашій країні.


Бажаємо всім справжнього, щирого кохання у житті.

Кохайте та будьте коханими і щасливими



1713Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: