Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 8 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/02/08/-grafichnii-kod-ukraintsiv-.htm
фотогалерея, 8 лютого 2021

«Графічний код українців»

Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


Євген Адольфович Кібрик народився 8 лютого 1906 року у Вознесенську, що на Миколаївщині. Під час навчання в місцевій гімназії маленький Євген захоплювався читанням літератури, а особливе місце в його житті зайняло малювання. Тож не випадково у 1922 році ним було прийнято рішення переїхати до міста Одеси і вступити до Одеського художнього інституту (нині Одеське художне училище імені М.Б. Грекова), де він спочатку навчався на факультеті живопису у художній майстерні П.Г. Володіна (1877-1936), а згодом перейшов у майстерню Т.Б. Фраєрмана (1883-1957). Молодий художник Євген Кібрик наполегливо навчався, а з кінця 1922 року почав працювати у газеті «Молода гвардія». Майбутній митець виявив свій неабиякий хист і продовжив здобуття мистецької освіти у 1925-1927 рр. в академії мистецтв міста Ленінграда. В 30-х роках минулого століття Євген Кібрик розпочав працювати ілюстратором. Яскраво розкрився його талант в роботі з літературними творами Ю. Тинянова «Підпоручик Кіже», Р. Ролана «Кола Брюньон», Ш. де Костера «Легенда про Тіля Уліншпігеля», це дало  йому репутацію блискучого графіка. Він умів бачити, відчувати та показувати історію. В роки Другої світової війни Євген Кібрик перебував у евакуації у місті Самарканд (Узбекистан). З 1943 року художник мешкав у Москві, займався викладацькою роботою у Московському художньому інституті, з 1954 року мав звання професора. Помер митець у 1978 році, похований на Новодівочому цвинтарі міста Москви.

    

В кінці 70-х років минулого століття земляки художника з міста Вознесенськ звернулися до митця з проханням передати місту в дарунок кілька своїх творів. Він погодився, але раптова смерть їм завадила це зробити. Вже у 1980 році у місті створили картинну галерею, яка сьогодні має назву Вознесенський художній музей імені Є.А. Кібрика. Вдова художника передала понад дві тисячі предметів, серед них особисті речі, роботи митця, художню колекцію. 

 

У фондовому зібранні Музею мистецтв міста Кропивницький зберігається близько 70 графічних творів автора, які присвячені знаменитій повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Над створенням цих ілюстрацій художник працював протягом 1944-45 років. У 1980 році їх було закуплено у родини митця Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм, відділом якого в свій час була картинна галерея, на базі якої в 1993 році було засновано Кіровоградський обласний художній музей (нині Музей мистецтв).   


У віртуальній експозиції представлені графічні твори, в яких Євген Кібрик зумів передати душу українського козацтва, найкращі риси нашого народу – патріотизм, самопожертву, любов до батьківщини. В цих роботах широко проявляється українська ментальність, самобутність та колорит буття українського народу, яскравими представниками якого були козаки.   

       


1927Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: