Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Микола Правда, КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 20 серпня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2020/08/20/-mistetstvo-na-karantini-.htm
фотогалерея, 20 серпня 2020

«Мистецтво на карантині»

Микола Правда, КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


19 серпня 2020 року в Музеї мистецтв відбулося відкриття персональної виставки художника-земляка Фелікса Полонського «Мистецтво на карантині».

          

Пандемія коронавірусу, що вже майже півроку панує в світі спонукає всіх, в тому числі і митців до адаптації та пристосування. Всі ми зараз вчимося жити на карантині, жити з обмеженнями, до яких поступово звикаємо. Карантин кожен сприйняв по-різному, хтось проводив час з родиною, хтось відверто панікував, а от Фелікс Михайлович Полонський займався улюбленою справою всього свого життя. Фелікс Михайлович давній та надійний друг музею, вже неодноразово його персональні виставки відкривалися в стінах закладу, також митець брав участь у різних виставкових проєктах, пленерах, заходах, благодійних акціях. Неодноразово приймав участь у музейному Великодньому Благодійному Аукціоні, був учасником конкурсу на розпис першого музейного муралу тощо. Виставка «Мистецтво на карантині» є новою сторінкою  в творчості митця. 

           

Тема України, її історія та культура в мистецькому доробку художника займає провідне місце, адже Фелікс Михайлович - художник-патріот, людина                             з активною громадянською позицією, небайдужа до суспільно-політичних подій, які відбуваються сьогодні в Україні. 


Полонський Ф. М. народився 1 січня 1941 року в селі Хмелевому Маловисківського району Кіровоградської області в родині військовослужбовця. У 1968 році з відзнакою закінчив відділення Іванівського художнього училища (Російська Федерація). Під час навчання найбільший вплив на формування творчості художника мали викладачі Серафим Троїцький та Іван Калашников. Після навчання Фелікс Михайлович багато років працював художником-оформлювачем в тоді ще Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду. У 1996 році був делегатом II-го з’їзду Спілки художників України від Кіровоградської області. Член спілки художників України, працює в галузі живопису та графіки як в жанрі пейзажу, натюрморту, так і станкової картини,  має численні нагороди та відзнаки. Його твори зберігаються  в провідних музеях України та приватних зібраннях України, Німеччини, Франції, Болгарії, Австрії, Польщі, Росії, Ізраїлю, США. 

    

Наразі митець є активним учасником виставкових проєктів. В свій час Фелікс Полонський займався монументальним декоративним розписом і це дуже вплинуло на розвиток всієї його подальшої творчості. Його розписи можна побачити в обласному госпіталі ветеранів війни, Центральноукраїнському державному технічному університеті, у музеї підпільної молодіжної організації «Спартак» села Красногірка Голованівського району Кіровоградської області. 

   

Художник є Лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція», а в 2016 році указом Президента України  Феліксу Полонському було присвоєне високе звання «Заслужений художник України». 

   

На виставці «Мистецтво на карантині» представлені 23 роботи створені на картоні за допомогою туші та пера. В даному виставковому проєкті митець звертається до теми української автентики, колориту барв української природи. Ряд робіт представлених на виставці є зверненням до відомих біблейських сюжетів та до творів мистецтва світового рівня. На деяких, глядачі мають можливість побачити сюжетні композиції філософського характеру. Всі ці твори, створені  під час карантину спочатку були представлені художником на своїй сторінці  у  Фейсбуці, а сьогодні презентуються в стінах музею вже як знаковий виставковий проєкт. 

 

В образотворчому мистецтві Полонський Ф.М. намагається наслідувати кращі досягнення світового  та вітчизняного реалістичного живопису, сприяти відродженню культури та розвитку образотворчого мистецтва в Україні,                         в творчості прагне бути щирим та йти своїм шляхом.


Під час відкриття художник передав до фондів Музею мистецтв роботи «Запорожці» та «Лукаш та Мавка».

     



2219Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: