Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Надія Ухаліна, "Кіровоград24"
Дата: 19 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2018/01/19/jak-kropivnichani-vidznachajut-vodohreschu.htm
фотогалерея, 19 січня 2018

Як кропивничани відзначають Водохрещу

Надія Ухаліна, "Кіровоград24"



Сьогодні, 19 січня, православні християни та греко-католики відзначають слов’янське православне свято –Водохрещу. У цей день закінчуються Святки, відбувається освячення водойм, купаються в ополонці і починають готуватися до зимового весільного сезону.


Вважається, що на Водохрещу, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.


У цей день люди святять воду, яку вважають спасінням від багатьох недуг. Також на Водохрещу прийнято занурюватися в ополонку.


Кореспонденти сайту «Кіровоград24» освятили воду в Церкві Святого Володимира (Свято-Володимирська церква) — українському православному (УАПЦ) храмі Кропивницького. Настоятель парафії прот. Йосиф Дрекало привітав прихожан зі святом.


Також нам вдалось поспілкуватись з мирянами, які в це велике свято скупались в ополонці у Великих Байраках, що на Кіровоградшині.


У нашій родині недавня, але вже постійна традиція. Уже третій рік поспіль ми 19 січня, на день народження нашого тата, купаємося в ополонці. Відчуття неможливо передати, тут можна отримати заряд енергії на рік уперед. Не варто боятися, треба лише спробувати. Ризикніть і вам обов`язково сподобається, можливо, навіть стане і вашою сімейною традицією», - говорить Олена.


«Водохреща - для нашої родини таке ж важливе свято, як і Великдень. Для того, щоб лізти в ополонку, здоров`я вже не те. Але кожного року ми ходимо до церкви, щоб освятити воду, якою потім освятимо дім», - говорить кропивничанка Валентина Борисівна.


«Я майже кожного року занурююсь в ополонку, але в цьому році вирішив не ризикувати: погода непостійна і вірусів багато. Але прийшов хоча би освятити воду в церкві», - каже кропивничанин Вадим.


Традиції та обряди:

- У цей день готують останню кутю різдвяних святок, яку називають Голодною або Бідною. Крім пісної куті в цей день заведено готувати пісні пироги  і пампушки, вареники, голубці, пісний борщ і рибні страви.


- До Водохрещі жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися. Натомість дівчата у посвячену воду кладуть калину і вмиваються.


- Напередодні Водохрещі святкується «Голодна кутя» або другий Святий вечір.


- На Водохрещу не можна працювати, цей день присвячений очищенню душі. Також не можна лаятися, пліткувати, ворожити.


- Існує повір'я, якщо до ранку 19 січня загадати всі найпотаємніші бажання, вони обов'язково збудуться.


Після Хрещення в Україні, як правило, слабшають морози: споконвіку українці говорили: «Тріщи не тріщи, а Вже минули Ворохрещі!».


Сайт «Кіровоград24» покаже в світлинах, як кропивничани відзначають це свято.


2723Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: