Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор:
Дата: 6 липня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2017/07/06/kostjantin-jarinich-prezentuvav-programu-iodizatsii-naselennja-kropivnitskogo-video-.htm
фотогалерея, 6 липня 2017

Костянтин Яриніч презентував програму йодизацій населення Кропивницького (ВІДЕО)


У Прес-клубі Кропивницького відбулась прес-конференція представників галузі охорони здоров’я Кіровоградщини на тему: «Початок програми йодизацій та вітамінізації жителів обласного центру».


Учасники обговорили результати дослідження поточної онкологічної ситуації, що склалася в області і у місті Кропивницькому. Представники медицини також сфокусували увагу на проблемі ендокринної етіології ракових захворювань та йододефіциту.


Зокрема, заслужений лікар України, народний депутат України, член Комітету Верховної ради України з питань охорони здоров’я, ініціатор розробки Державної цільової програми радіаційного і соціального захисту жителів Кіровоградської області Костянтин Яриніч презентував програму з йодизацій та вітамінізації жителів Кропивницького, яка входить у велику державну цільову програму. Народний депутат звернув увагу на те, що саме жителі обласного центру знаходяться в найбільшій зоні ризику, у зв’язку з дефіцитом надходження йоду у організм.


«На сьогодні, нажаль, Кропивницький є лідером з онкологічних захворювань. Між тим, завдяки вживанню йодованої води, можливо проводити ефективну профілактику захворювань на рак» - зазначив Костянтин Володимирович. Йод – це той елемент, без якого багато систем в організмі людини не працює і керує цим процесом щитовидна залоза. Нажаль, Кіровоградщина є лідером по онкозахворюванню щитовидної залози і хочу підкреслити, що жінки хворіють майже в 2 рази частіше, ніж чоловіки.


Олег Рибальченко - директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА наголосив на тому, що йододифіцит – це онкологічна загроза для всієї держави. І для Кіровоградщини вона стоїть дуже гостро, бо ми віддалені від моря та наближені до радіаційного Чорнобиля. Проведенні лабораторні дослідження показали, що у жителів Кіровоградської області дуже знижений вміст йоду в організмі і його нестача призводить до збільшення кількості онкозахворювань. Також Олег Рибальченко зазначив, що на сьогоднішній день майже всім мешканцям Кіровоградської області потрібно вживати продукти харчування, які містять йод. Зараз на прилавках магазинів та супермаркетів вже можна знайти такі продукти харчування – це і сіль, і хліб, і мінеральна вода.


Під час презентації лікар-ендокринолог Валентина Прокудіна наглосила, що гормон щитовидної залози на 50% складається з йоду. Якщо в організм не надходить достатня кількість йоду – відбувається патологічний збій. Таким чином, регулярне споживання продуктів, які містять йод і зокрема йодованої води, запобігає розвитку йододефіциту. Одночасно, з організму починають виводитись основні фактори захворювання на рак – токсини та радіонукліди. Також блокується цілий ряд початкових онкосимптомів - слабкість, порушення пам’яті, сонливість, надмірна вага, гормональний дисбаланс, зниження імунітету, дратівливість, втома та стреси.


Також народний депутат наголосив на тому, що інколи люди забувають про прості речі, наприклад, що йодована вода захищає від екологічних небезпек і пов’язаних з ними онкозахворювань. І це прості кроки до того, щоб бути здоровою людиною і для профілактики йододифіциту вживати продукти харчування, які містять йод.


«Відтак, в рамках програми йодизації та вітамінізації, нашим першим кроком є те, що в місті, разом з мобільними приймальнями, буде працювати 50 локацій безкоштовної роздачі йодованої води городянам. Всі бажаючі можуть прийти до білих палаток з нашим логотипом (див. на слайдах) і абсолютно безкоштовно отримати пляшку йодованої води і заповнити екокартку. Що таке екокартка? На ній є номер, а також ім’я та прізвище, і вже в подальшому можна буде отримувати воду просто пред’явивши цю картку, - підкреслив Костянтинн Яриніч. Це профілактичні заходи, які ми вводимо в межах Кіровоградщини і саме тому упаковками ми воду роздавати не будемо, а даватимемо одну пляшку в руки. Тим самим городяни матимуть можливість бути здоровими – ми даємо напрямок, що потрібно робити щоб мінімізувати ризик захворюваності на рак і зокрема рак щитовидної залози».


Відео з прес-конференції дивіться тут




7078Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: