Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: За матеріалами Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 1 червня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2017/06/01/vidkrilasja-vistavka-tvoriv-veselka-tvorchosti-u-barvah-pochuttja-.htm
фотогалерея, 1 червня 2017

Відкрилася виставка творів «Веселка творчості у барвах почуття»

За матеріалами Кіровоградського обласного художнього музею


26 травня в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва майстрів  обласної  громадської організації «Єлисаветградський узвіз» присвяченої 10 – річчю від дня заснування організації та 20 - річчю творчої діяльності. 


Вперше самодіяльні майстри заявили про себе як про творче об’єднання майстрів декоративно – прикладного мистецтва на День міста                 в 1998 році, і тільки у лютому 2007 року воно було зареєстровано як обласна громадська організація «Єлисаветградський узвіз». 


Кіровоградська обласна громадська організація «Єлисаветградський узвіз» включає в себе майстрів аматорів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва та, навіть членів Національної спілки майстрів народного мистецтва: Поляруш Ірину Ігорівну (очильниця), Бабич Неонілу Григорівну, Дефорж Наталію Володимирівну, Луганщука Віктора Михайловича, Шестакову Ірину Олександрівну, Вариводу Емму Сергіївну, Орловську Валентину Кирилівну, Дробишевську Валентину Іванівну, Завалій Наталію Валеріївну, Коваленко Ольгу Кузьмівну, Курах Галину Миколаївну, Клюшину Ірину Володимирівну, Смірнову Людмилу Василівну, Залізняк Віру Іванівну, Коломієць Ольгу Володимирівну, Івашуру Ольгу Володимирівну, Янчукову Наталію Станічславівну, Кравченко Віру Нестерівну, Шамару Світлану Леонідівну, Зоріну Ларису Георгіївну, Кравченко Михайла Васильовича, Крицьку Тетяну Михайлівну, Гоєнко Ірину Леонідівну, Безеду Олену Миколаївну, Абгарян Алісу Анатоліївну, Маслову Галину Володимирівну, Сокун Віру Іванівну, Фірсову Світлану та ін. Також на виставці експонуються роботи  партнерів Узвозу Ніколаєнко Анни та Хамової Ольги.


За роки діяльності через об’єднання пройшло декілька десятків майстрів, яки своєю творчістю відроджували декоративно-ужиткове мистецтво нашого краю.  Їх твори добре знайомі городянам та жителям області. А в нашому музеї члени громадської організації заявили про себе повномасштабними виставковими проектами у березні  2007 та 2010 років. Ці виставки декоративної творчості були дарунком до професійного свята всім працівникам закладів культури.  


На цьогорічній ювілейній виставці творів «Веселка творчості                         у барвах почуття» майстрів Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз» можна побачити справжню веселку творчості -  багато робіт прикладного мистецтва, створених з любов’ю 


«Єлисаветградський узвіз»  бере участь у різноманітних  виставках всеукраїнського та обласного рівнів, міських та районних фестивалях та конкурсах. На цих заходах майстрині не тільки демонстрували свою творчість, а й провели понад тисячі різних майстер-класів.


На чільному місті експонується  колективна робота членів клубу «Килим «Кошик» створений у 2010 році та «Віночок» (2013).

 

Головою обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз»          з 2005 року є Поляруш Ірина Ігорівна (1957 р.н.,  м. Шостка Сумської обл.). Багато років займається різними видами декоративно – ужиткового мистецтва: це і макраме, і об’ємна  аплікація, в’язання гачком, виготовлення штучних квітів, картин із природних матеріалів. 


Учасники Узвозу беруть активну участь у різноманітних культурно-мистецьких акціях обласного художнього музею: Міжнародній акції «Ніч музеїв», благодійних аукціонах, проведенні різноманітних майстер-класів, виставках – ярмарках, конференціях, виставкових проектах, що популяризують декоративно-прикладне мистецтво, тощо.


На цьогорічній виставці, присвяченій 10-річчю заснування громадської організації та  20-річчю творчої діяльності широкому загалу презентовано понад 200 робіт, які виконані в найрізноманітніших видах декоративно-ужиткового мистецтва: малярство, бісероплетіння, ткацтво, клаптикове шитво, в’язання гачком, плетіння з лляного шпагату, декорування бісером, декупаж, батик, лялька-мотанка, вироби з природних матеріалів та неодмінно - роботи, вишиті хрестиком, гладдю, різнокольоровими стрічками, стібковим швом та в авторській техніці. 


Народне мистецтво – складне і багатогранне явище культури. Протягом усієї історії людства воно відображало його смаки й уподобання, поняття про красу, морально-етичні норми. 


Наша «Степова Еллада» завжди була знана своїми майстрами народного мистецтва. І сьогодні багато митців, створюючи красу своїми руками незалежно від віку та професії, презентують  свій доробок.


Привітати з ювілеєм учасників Узвозу прийшли колеги, партнери та друзі майстрів. Відбулося урочисте нагородження, було переглянуто уривок      з програми Кіровоградської обласної державної телерадіокампаніі                             «У народному стилі» з розповіддю  про учасників громадської організації «Єлисаветградський узвіз» та на згадку про ювілей зроблено святкові світлини. 


Приємним сюрпризом всім присутнім на відкритті виставки прозвучала пісня на вірші Мусія Кононенка «Сховалося сонце за горою» у виконанні Назарія Овчаренка, та гумореска Павла Глазового «Кумова геніальність». Вишуканості святу додала музична композиція Ральфа Ловленда «Пісня таємничого саду» у виконанні  студентки І курсу Кіровоградського музичного училища Катерини Ніколенко. 


3368Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: