Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олена Степанок, завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 17 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/10/17/vistavki-viiskovo-istorichnih-miniatjur-volodimira-krutousa-kozatska-pokrova-vidkrilasja-v-hudmuzei.htm
фотогалерея, 17 жовтня 2016

Виставка військово-історичних мініатюр Володимира Крутоуса «Козацька Покрова» відкрилася в худмузеї

Олена Степанок, завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


13 жовтня в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки військово-історичних мініатюр Володимира Крутоуса «Козацька Покрова», присвяченої святу Покрова Пресвятої Богородиці.


Козацька тематика завжди займала одне з провідних місць                                 в творах мистецтва. Особливого значення ця тема набула в роки незалежності. Вважається, що саме козаки першими підняли на щит ідею незалежної української держави і саме козаки стали першими оборонцями української землі, і саме нащадки козаків боронять нашу землю на  Сході України, і саме козаки щиро й урочисто відзначали свято Покрови. Вони настільки вірили                  в силу Покрови Пресвятої Богородиці, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. На Січі це було храмовим святом. Богородиця була заступницею та покровителькою  православного воїнства в далеких походах. Священною для кожного козацького лицаря на Січі була Покровська церква, від її порога січовики вирушали на захист рідної землі  і  з подякою за порятунок поверталися до неї після походів.


Восени на Покрову козаки часто проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659 р. на Чортомлицькій Січі. За свідченням Д.І.Яворницького, за час існування Січей було побудовано 13 церков Покрови Богородиці. Окрім того, Покрова уособлювала ще й материнство – святе поняття для козаків. 


Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. 


Автор виставки Крутоус Володимир Васильович народився  1969 року на Кіровоградщині, нині працює в Кіровоградській обласній державній телерадіокомпанії ведучим програми «12 балів» на  каналі «Кіровоград»,                      а  у вільний час більше як 30 років займається улюбленим хобі –                    військово - історичною мініатюрою. В дитинстві Володимир мріяв стати військовим, але з певних причин не склалося. Ще хлопчиком почав ліпити                з пластиліну фігурки солдатиків, потім перебрав багато матеріалу – глину, дроти аж поки до рук не потрапив пінопласт і на сьогоднішній день Володимир Васильович для мініатюр здебільшого  використовує пінопласт та дерево.               За цей період самодіяльний майстер створив понад 400 робіт, значна частина яких знаходиться в приватних колекціях Данії, Канаді, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії та США, а також в фондовому зібранні Кіровоградського обласного краєзнавчого та Кіровоградського обласного художнього музеїв та 200 робіт в Кіровоградському обласному загальноосвітньому навчально-виховному комплексі гуманітарно-естетичного профілю гімназії –                  інтернат-школі мистецтв.


Володимир Васильович приймав участь в обласних, республіканських, закордонних виставках: «Військово - історична мініатюра» Кіровоградський державний технічний університет (1988); «Розвиток російської військової уніформи» Кіровоградська обласна універсальна наукова  бібліотека імені             Д. Чижевського (1993), «Розвиток російської військової уніформи» Кіровоградська обласна універсальна наукової бібліотека імені Д.І.Чижевського (1994), «Війна 1812 року» Центральний Будинок працівників мистецтва (Москва, 1996); «Союзники та вороги України» Кіровоградський обласний краєзнавчий музей (1998), «Українська армія – витоки  та розвиток» Палац культури України (Київ,1999) та ін.


Володимир Крутоус уже понад чотири роки цікавиться періодом козацтва. Відшукує та збирає історичні матеріали про особистості, одяг                      та зброю козаків.


В Кіровоградському обласному художньому музеї на персональній виставці військово-історичних мініатюр «Козацька Покрова» Володимира Крутоуса, яка висвітлює історичну реконструкцію українських козаків              ХУІІ-ХУІІІ ст. представлено понад 90 військово-історичних мініатюр (образи волхвів, козаків-характерників, козацьких янголів - охоронців, гетьманів                   та старшин, музик і кобзарів, козачок, козаків-запорожців) із приватної колекції митця створених протягом 2012-2016 років та 8 мініатюр релігійної тематики                із фондового зібрання обласного художнього музею.


На виставці експонується понад тридцять авторських мініатюр вирізаних вручну із дерева (тополь, липа, черешня). Середня висота фігурки 5-6 см.


Також представлено понад 50  авторських мініатюр з пінопласту, які розфарбовані аквареллю та гуашшю та розташовані на дерев’яних підставках. При виготовленні мініатюрної зброї козаків для мініатюр із пінопласту Володимир використовує дерево та метал, на спорядження (паски) використовує оброблену тканина. А для волосся, вусів, кінських грив і хвостів-нитки. При виготовленні мініатюр також використовується природні матеріали –земля, гілочки дерев. каміння, пісок. Висота пішої фігури в середньому становить 7-8 см., кінної - до 15 см. 


В приватній колекції Крутоуса В.В. нараховується більш як 150 військово-історичних мініатюр двох напрямків: український військовий мундир (від стародавніх слов’ян до воїнів Української Народної республіки) та уніформи Польщі, Туреччини та Франції).





3250Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: