Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Микола Правда – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 17 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/10/17/vidkrilasja-ekspozitsija-tvoriv-litsari-duhu-do-dnja-zahisnika-ukraini-ta-dnja-ukrainskogo-kozatstva.htm
фотогалерея, 17 жовтня 2016

Відкрилася експозиція творів «Лицарі духу» до Дня захисника України та Дня українського козацтва

Микола Правда – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Кіровоградського обласного художнього музею


                

13 жовтня напередодні Дня захисника України та Дня українського козацтва в обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Лицарі духу».

               

З 1999 року 14 жовтня відзначається як День українського козацтва, а з 2014 року це свято визначено Президентом України як День захисника України. Ідея експозиції -  це образне втілення українського військового духу, передане через живописні твори митців.

              

Презентована експозиція присвячена всім воїнам – захисникам нашої землі усіх часів і поколінь.

              

Історичні умови буття українського народу породили самобутній феномен  козацтва, спосіб життя вільної людини, яка зі зброєю в руках захищала Богом дані їй вольності і права. Воно втілювало в собі фізичне                    й духовне здоров’я нації, інтелектуальну силу, оптимізм і енергію. Це була об’єднана, згуртована, ідейно й духовно зцементована, суворо дисциплінована національна сила.

            

Сучасний загальнодержавний сплеск цікавості до історії козацтва                 й зокрема увага до його проблем, пояснюється просто - йде формування національної еліти, яка спирається в своїй діяльності на козацький досвід державотворення. Тому вже в сучасних умовах козацтво сприятиме нарощенню зусиль державотворчого спрямування, піднесення духовності, як кожної особистості зокрема, так і всього народу, суспільства в цілому.

            

В експозиції представлені роботи  В.І. Хвороста (1936-2014) – «Іван Сірко – кошовий отаман» (1990), «Козак Мамай» (1990), «Проводи козаків» (2005),  Л.Ф. Давиденка (1954) – «З ярмарку» (2007), «Туга за Батьківщиною» (2007),  В.Трамзіна «Облога фортеці Чигирин» та  Б.О. Домашина (1927-2000)  «Портрет Івана Гонти». Ці твори графічного та живописного мистецтва яскраво ілюструють самобутнє буття українського козацтва, що були захисниками України за покликом серця. На сході нашої держави саме зараз яскраво відобразився генетичний код українців, тисячі патріотів боронять Україну від ворога, як кілька століть тому боронили її українські козаки.    

                                       



3359Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: