Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: У ДСНС України у Кіровоградській області
Дата: 15 липня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/07/15/rjatuvalniki-proveli-trening-pid-chas-jakogo-diti-ta-dorosli-navchilisja-nadavati-dopomogu-na-vodi.htm
фотогалерея, 15 липня 2016

Рятувальники провели тренінг, під час якого діти та дорослі навчилися надавати допомогу на воді

У ДСНС України у Кіровоградській області


У розпал літа найкраще рятує від спеки прохолодна вода. Щоб відпочинок був безпечним, рятувальники посилюють роз’яснювальну роботу у місцях масового відпочинку людей біля водойм. 14 липня на березі р.Інгул у м.Кіровограді відбувся виїзний брифінг та тренінг, під час якого відпочивальники та журналісти дізналися про основні прийоми порятунку на воді, реанімацію потерпілого та оснащення водолазів і рятувальників для порятунку людей на воді.


«Статистика Служби з надзвичайних ситуацій свідчить, що, незважаючи на посилену роз’яснювальну роботу, маємо трагічні випадки, як по Україні, так і в межах регіону. Зокрема, в області на водних об’єктах загинуло 28 осіб, проти 31 у 2015 році). На щастя, вода не забрала жодного дитячого життя. З початку купального сезону загинуло 19 людей. 20 загиблих було вилучено з водойми працівниками пожежно-рятувальної служби та 8 – місцевим населенням. Основними причинами загибелі людей є недотримання елементарних правил безпеки на воді: купання у стані сп’яніння, недогляд батьків за своїми дітьми, переоцінка власних можливостей: люди відпливають далеко від берега, стрибають у воду з мостів або дамб, йдуть купатися після тривалого перебування на сонці», – повідомила помічник начальника Управління ДСНС в області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Вікторія Крохмалюк.


З метою запобігання загибелі людей на водоймах області у період купального сезону 2016 року за ініціативи Управління ДСНС України в області дане питання розглянуто на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яким визначено ряд завдань органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення безпеки на воді під час відпочинку.


У результаті проведеної роботи органами виконавчої влади та місцевого самоврядування по області офіційно визначено вже 28 місць відпочинку на воді, проведено їх паспортизацію і обладнано сезонними рятувальними постами, у тому числі 6 місць відпочинку, які використовуються дитячими оздоровчими таборами.


Вікторія Крохмалюк також пояснила особливості процедури введення пляжу в експлуатацію. Погоджують таке рішення представники декількох відомств. Зокрема, паспорт пляжу підписується представником місцевої влади після погодження головним державним санітарним лікарем, представниками територіального органу ДСНС України, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в областях, керівником служби, яка проводила водолазне обстеження дна акваторії водного об’єкта.


Цьогоріч водолазно-рятувальною групою аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України в області обстежено дно акваторій 28 зазначених місць масового відпочинку громадян.


Вже на місці водолази продемонстрували свої дії під час порятунку людини на воді – захоплювати потерпілого потрібно тільки з-за спини – за шию, під руки, за волосся. Якщо потерпілий вже на березі – необхідно одразу надавати домедичну допомогу та повідомити про подію за номером «103». Про це детальніше розповіли лікарі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області. Ротову порожнину постраждалого необхідно звільнити від мулу та води, а потім протягом 15 хвилин проводити реанімаційні заходи, чергуючи натискання на грудну клітку зі штучним диханням. Продемонстрували фахівці екстреної медицини і як проводиться реанімація за допомогою медичного оснащення. А далі відпочивальники, серед яких переважно діти, вже самі вчилися повертати до життя потерпілого. За словами, лікаря медико-санітарної частини Управління ДСНС такі заходи у 95% випадків є дієвими.


Крім того, жителі обласного центру ознайомилися з оснащенням рятувальників та водолазів, могли приміряти жилети та акваланги, дізнатися про їх щоденну роботу. Усі дітлахи, які бажали, взяли участь у вікторині щодо відпочинку на воді та отримали заохочувальні подарунки й листівки про безпеку під час канікул.


Переконані, що захід змусив якнайбільше людей замислитися про власне життя та здоров’я, навчивши як діяти у екстремальних ситуаціях на воді. Купальний сезон ще триває, тож Управління ДСНС закликає громадян бути обачними та не наражати своє життя на небезпеку!



2898Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: