Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24", фото - з мережі фейсбук зі сторінок Світлани Дубини, Мариани Маковей‎ та Media camp "Чистий простір"
Дата: 15 липня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/07/15/na-znam-janschini-urochisto-vidznachili-juvilei-chistogo-prostoru-.htm
фотогалерея, 15 липня 2016

На Знам’янщині урочисто відзначили ювілей «Чистого простору»

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24", фото - з мережі фейсбук зі сторінок Світлани Дубини, Мариани Маковей‎ та Media camp "Чистий простір"


Якщо після такого кондового заголовка ви продовжили читати статтю, то ви або фанат різного роду святкувань «міськ/рай/облвідділ-культури-стайл», або вам прекрасно відомо, що то є «Чистий простір». Тим більше, що його організатори стверджують, то ця назва вже стала брендом. І хто я такий, щоб з ними сперечатися?!


Але все одно подам невеличку довідку – журналістські стандарти зобов’язують (раптом цей матеріал читатимуть мої студенти, потім дорікатимуть). Отже, «Чистий простір» - це медіа-кемп, який уже 5-ий рік поспіль на кілька липневих днів резидентується на березі озера Камінна чаша, що поблизу села Цибулеве Знам’янського району. Щоправда, за останній рік програма медіа-таборівок поповнилася чи то дочірніми, чи то спін-кемпами (осінній «ProjectCamp», зимовий «BookCamp», весняний «UrbanMediaCamp» - великою мірою завдяки співпраці з програмою «Активні громадяни» Британської ради), але основним (на правах старожила, батька-засновника) залишається літній медіа-кемп «Чистий простір».


Традиційно кожна таборівка має наскрізну тему, цього разу в її ролі виступав медіабрендинг сіл та міст. І щоб далеко не їхати, в якості піддослідного кролика було обране Цибулеве. Тому, перш ніж відправитися на звичне місце таборівки, учасникам медіа-кемпу було влаштовано невеличку екскурсію селом. Зокрема, ми завітали до музею-садиби «Гайдамацька Січ», яку на ентузіазмі власному та небагатьох однодумців започаткував та продовжує розбудовувати цибулівчанин Володимир Вознюк. Скажу коротко: вражає. Є на що подивитися, є де відпочити (активно й не дуже) як дорослим, так і дітям.


Наступною зупинкою стала Цибулівська загальноосвітня школа, ще одне, як стверджують, «місце сили». Хоча є підозра, що це просто особливо місце для організаторів медіа-кемпу – Ірини та Сергія Ткаченків: тут вони провели усі свої шкільні роки, та й на майданчику біля школи починалася їхня перша громадська ініціатива – фестиваль дитячої творчості «Щасливе дитинство». Та й узагалі, користуючись наявністю транспорту, можна було зганяти й під Чорноліску, де Сергій з Іриною протягом 5 років проводили для школярів Цибулевого туристично-краєзнавчі таборівки, з яких і виріс, власне, «Чистий простір» (до того ж, саме там проходив і перший медіа-кемп). Хоча, підозрюю, звиклим до умов мешкання біля Камінної чаші тамошні організовані угрупування комарів були б надто великим шоком.


Тож, після відвідин «Гайдамацької січі» та школи медіа-кемпери попрямували до місця таборівки. Доки дорозставляли намети та знайомилися, трошки розпогодилося й нарешті можна було сходити зануритися в приємні води озера, адже дехто заради цього й приїжджає на медіа-кемп (по собі суджу). Бо далі на учасників чекало занурення в освітню програму, основною родзинкою якої стало знайомство з інструментами Googleта їхнім потенціалом для медіабрендингу міст та сіл. Лідер спільноти «Google Картограф» Олег Костюкевич та Олексій Сивак, котрий працює з нашим регіоном в межах проекту «Цифрове перетворення», демонстрували, як за допомогою сервісу GoogleMapsможна наносити на карти об’єкти, супроводжуючи їх описом та фото, прокладати маршрути. Адже це не тільки допомагає полегшити знайомство з тим чи іншим населеним пунктом потенційним туристам, але й може принести тому користувачеві, хто зробить певну кількість верифікованих позначок (якщо не помиляюся, 50), 1 терабайт на Google-диску.


Але не Google’ом єдиним розширювали свій кругозір учасники медіа-кемпу «Чистий простір». Протягом 4 днів таборівки про власний досвід медіабрендингу розповідали журналісти Ігор Токар та Світлана Дубина, ділилася враженнями від поїздки до Камбоджі в рамках освітньої програми «WAKE» та розкривала деякі секрети написання грантових проектів Вікторія Талашкевич, координатор «Прес-клубу реформ», що є партнером програми «Активні громадяни» в області. 


Розповісти про особливості роботи районної газети завітала на медіа-кемп «ульотна» (вже не пам’ятаю за чиїм визначенням) екс-редакція щотижневика «Наша Знам’янщина» (якщо їхній виступ на таборівці тривав не одну годину, цікаво, наскільки в них затягуються планірки). Про локальний брендинг допомогою книжок кемпери поспілкувалися з редактором видавництва «Імекс-ЛТД» Ольгою Цимбаліст.


Освіта – освітою, але про відпочинок теж не варто забувати (принаймні я регулярно на цьому наголошував). Тим більше, що на «Чистому просторі» він традиційно активний фізично та інтелектуально. До вже звичних купань, катань на човні, футбола-волейбола, фотоквеста й тематичних фотосесій, вечірнього кола з піснями та роздачею подарунків від таємних друзів додалась ціла низка настільних ігор. У перервах між навчальними модулями можна було поспостерігати, як тече готівка у грі «Cahflow», відчути себе Королем у «Цитаделі», спробувати найпершим знайти шмарклі на картках «Dobble» й голосно заявити про це чи знайти 10 відмінностей між знайомою з дитинства грою в «П’яничку» та закордонною «Uno». А от до чого – освітньої чи відпочинкової складової – віднести Playback-театр, який на медіа-кемпі представила університетський викладач журналістики, тренер з позитивної психології, а тепер ще й режисер Наталя Романюк, я навіть не знаю. Хоча сподіваюся, що чисто імпровізаційна роль куліси мені вдалася.


І, звичайно, було й те, про що йшлося в назві: урочисте святкування 5-річчя «Чистого простору». Якщо Карлсон казав Малюкові, що краще 8 тортів з однією свічкою, ніж один торт з вісьмома свічками, то, майже за заповітами чоловіка у самому розквіті сил на медіа-кемпі було три тортики та одна свічка. А ще трохи дискотеки: Ірина Ткаченко зробила спробу експрес-навчання кемперів «артеківським» танцям.


От начебто й дописую і так не маленьку статтю та розумію, що про багато чого не розповів або згадав лиш побіжно, бо тоді матеріал вийшов би у кілька разів більшим. Тому Коменданте, Сержанте Русалка, Карлику-прикордоннику та його вірний друже Джоні, Флоріку та всі-всі-всі – дякую за щастя бути у вашому товаристві!


3942Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: