Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор:
Дата: 20 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/05/20/biblioteka-doluchilasja-do-vidznachennja-vsesvitnogo-dnja-vishivanki.htm
фотогалерея, 20 травня 2016

Бібліотека долучилася до відзначення Всесвітнього дня вишиванки


18 травня студенти Кіровоградського медичного коледжу імені Євгена Йосиповича Мухіна здійснили мистецько-етнографічну подорож «Вишивка – оберіг українського народу», присвячену Всесвітньому дню вишиванки.


Ведучими заходу були бібліотекарі та студенти коледжу.


На захід також було запрошено майстриню вишивки Вікторію Шкабой, яка принесла із собою вишиті закладинки для книг, обереги та фенечки. Вона розповіла про те, коли почала вишивати, скільки часу йде на виготовлення одного виробу, в яких техніках працює та звідки бере ідеї для творчості.


За даними археологів, літописців і мандрівників, основи мистецтва вишивання сягають глибокої давнини. Елементи українського орнаменту можна побачити в розписі посуду трипільських племен, а за свідченням Геродота, вишивкою було прикрашено одяг скіфів.


Споконвіку вишиванням в Україні займалися тільки жінки. Матері передавали донькам зразки орнаменту, кольору, техніку вишивання.


Вишивкою, крім одягу, оздоблювали ще й рушники, скатертини, серветки, постільну білизну.


У різних регіонах України майстрині-вишивальниці використовують узори, кольори, техніку виконання, притаманну саме їхній місцевості.


Значну роль у вишивці відіграє орнамент. За допомогою нього людина намагалася захистити себе від впливу негативних сил природи.


Орнамент був своєрідним заклинанням і замовлянням, він наділявся захисними функціями.


Орнаменти, якими прикрашають вишиванки та рушники, сьогодні настільки стали популярними, що ними оздоблюють і дизайнерські сукні, і чохли для мобільних телефонів, вишивають навіть писанки. Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автомобілісти прикрашають свій транспорт спеціальними наклейками з орнаментом вишивки.


До Національного Реєстру Рекордів України увійшла також і боксерська рукавичка, прикрашена ручною українською вишивкою.


До заходу «Вишивка – оберіг українського народу» працівниками бібліотеки була оформлена книжкова виставка «Світ краси української вишивки».


4740Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: