Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 23 травня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2013/05/23/ekspozitsija-do-dnja-perepohovannja-t-g-shevchenka-na-chernechii-tarasovii-gori.htm
фотогалерея, 23 травня 2013

Експозиція до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій (Тарасовій) горі

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

   «...Тут, на одній з найвищих гір Дніпрових, упокоїться

   прах його і, як на горі Голгофі, що її видно всьому Єрусалимові

   й Юдеї, - подібно хресту Господньому водрузиться хрест, що

   його буде видно по цей і по той бік нашого славного Дніпра»

   (З надгробного слова канівського протоієрея Гната Мацкевича)

    22 травня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій (Тарасовій) горі.

Унікальна творчість Тараса Шевченка та його подвижницьке життя зробили його постать одним із найпотужніших, найпривабливіших і найвідоміших символів України та українського народу. Елементом культу Шевченка стали щорічні відзначення не тільки дня його народження —   9 березня, але й смерті — 10 березня та перепоховання — 22 травня.

 

...В останні роки свого життя письменник почував себе дуже погано — здоров'я було зруйноване десятирічною солдатською каторгою. Лікарі підтвердили безнадійний стан хворого. 26 лютого (10 березня) 1861 року о 5 год. 30 хв. в Петербурзі Т.Г.Шевченка не стало.Звістка про смерть блискавкою розійшлася не тільки по всьому Петербургу, але й по всіх куточках України. 28 лютого Петербург ховав Шевченка на Смоленському православному кладовищі. В той же день петербурзька українська громада прийняла ухвалу про те, щоб тлінні останки поета, згідно з його заповітом, перевезти на Україну. Дозвіл було одержано в кінці квітня 1861 року.  У петербурзькій землі Шевченко пролежав лише два місяці. 26 квітня домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею потрапила до Москви. Далі до Києва труну везли поштовим трактом через Серпухов, Тулу, Орел, Глухів, Батурин, Борзну, Ніжин, Козелець, Бровари. У Києві труну поставили в церкві Різдва на Подолі. Попрощатися з великим Кобзарем приходили десятки тисяч киян.

Як помру, то поховайте

Мене на могилі,

Серед степу широкого,

На Вкраїні милій,

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий...

Його друзі знайшли таке місце — Чернеча гора в м. Каневі. 8 травня пароплав «Кременчуг» з прахом митця відбув з Києва до Канева, де в Успенському соборі відбулася багатолюдна панахида.10 (22) травня 1861 року ввечері Шевченка поховали на Чернечій (тепер — Тарасовій) горі поблизу Канева.У 1939 році тут було споруджено великий пам'ятник із постаттю Шевченка, вилитої з бронзи (скульптор Матвій Манізер) і встановленої на постаменті на терасі великої вежі.

  В експозиції представлені твори з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею: ліногравюри С.І.Письменного «В останню путь» (1961), В.І. Хвороста «Тарас Шевченко» (2001)  та  живописна робота С.Ф.Шишка «Весною у парку» (1956). Доповнюють експозицію друковані матеріали, передані до фондів музею членом Національної спілки художників України, заслуженим працівником культури України, лауреатом премії Всеукраїнського благодійного науково-культурного фонду імені Т.Г.Шевченка В.І.Хворостом  - «Каталог виставки екслібриса «У вінок Кобзареві», альбом-каталог «Екслібриси», альбом вибраних творів графіки та альбом «Шевченкіана в екслібрисі». Доповнюють експозицію друковані матеріали та бюст Т.Шевченка, надані на експонування головою Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України О.О.Бабенком.  

   


6708Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Володимир24 травень 2013 22:18
0
Потрібно часом нагадувати й те, що ми давно знаємо, але в суєті забуваємо. Подвижництво Шевченка зове на непомітний подвиг щоденної кропіткої праці в імя України і його нащадків. Дякую кіровоградцям
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: