Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Наталія Овчаренко – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 8 травня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2013/05/08/tvorchi-fantazii-rodini-jakovenkiv.htm
фотогалерея, 8 травня 2013

Творчі фантазії родини Яковенків

Наталія Овчаренко – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

7 травня 2013 року відбулося відкриття виставки родини Яковенків з міста Долинська Кіровоградської області.

Відвідувачі можуть побачити роботи відомого в області та в Україні художника,  майстра-писанкаря Сергія Яковенка, ляльки-мотанки майстра декоративно-ужиткового мистецтва Ольги Яковенко та живописні картини молодого талановитого художника Андрія Яковенка.

В творчостіцієї талановитої родини поєднується висока майстерність, професіоналізм та велике бажання творіння прекрасного, розкриваються різносторонні особистості та в той же час їх цілісність таланту.

ЯКОВЕНКО СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ  (26.03.1958 р. н.)

Народився в м. Долинська Кіровоградської області, закінчив художньо-графічний факультет Криворізького педагогічного інституту (1986). Працює вчителем образотворчого мистецтва Долинської ЗОШ №1, викладачем відділення образотворчого мистецтва Долинської школи мистецтв. Глибоко вивчає декоративно-прикладне мистецтво, провів змістовну дослідницьку роботу в галузі писанкарства, відроджує історію писанкарства на Кіровоградщині.

Яковенко С.М. учасник ряду Всеукраїнських семінарів писанкарів, організував і провів  в Долинській науково-практичну конференцію «Культурна спадщина як чинник національного самоусвідомлення народу» (1996), в цьому ж році відбулась і персональна виставка писанок художника.

Сергій Миколайович виконав оформлення поетичних збірок Любові Баранової «Пелюстки любові» (1996), «Сонячні стежини» (1998), Лідії Новікової «Хай в серце лебеді летять» (2000), збірника матеріалів до 70-річчя голодомору 1932-33рр. на Долинщині «Боковенька – 2004». Автор поштового штемпеля з нагоди виходу конверта, присвяченого 150-річчю від дня народження засновника дендропарку «Веселі боковеньки» Миколи Давидова (2006).

Його майстерності немає меж – він є автором ряду відеофільмів: «Котилася писанка», «Майстер», «Дорога до себе», «Од роду до роду», «Рушничок з рідного краю», «Долинська – колиска  степового краю», «Перша – завжди перша», «Ми – макаренці». Лауреат районної краєзнавчої премії ім. Івана Проценка  (2003).

Державне управління справами Президента України у 2010 році відмітили майстра «Дипломом учасника етнографічної експозиції «Містечко Майстрів».

Свою майстерність демонстрував на майстер-класах по писанкарству в містах Кіровограді, Бобринці, Кривому Розі (2010), Києві (2011). Учасник передач на Криворізькій ТРК «Рудана», «Косметичка», «Близькі подорожі», ТСН «1+1», як краєзнавець та етнограф.

Учасник Всеукраїнської виставки декоративного мистецтва «Кращий твір року-2010» та «Кращий твір року-2011», обласної виставки-ярмарки «Туризм-2011». В м. Кривому Розі представляв свої роботи у Ф-Арт галереї Олександра Юрченка. Від майстрів Кіровоградщини був учасником Всеукраїнської виставки декоративного мистецтва, присвяченій Великоднім святам (2012).

За багаторічну викладацьку діяльність Сергій Миколайович виховав гідну зміну творчої молоді.

Рішенням Атестаційної комісії Національної спілки майстрів народного мистецтва України  Яковенко С.М. атестований  майстром писанкарства (03.03.2011), а в жовтні 2012 року, разом з дружиною Ольгою, вже члени Національної спілки народного мистецтва України.

ЯКОВЕНКО ОЛЬГА ГРИГОРІВНА  (02.04.1959 р.н.)

Народилась в селі Чумаки що на Дніпропетровщині.

Закінчила Криворізький державний педінститут. Працювала вчителем трудового навчання  в Долинській ЗОШ № 2 ім. Антона Макаренка.

У 2010 році організувала персональну виставку ляльки-мотанки «Берегине! Хто ти?», де представила більше 50-ти ляльок.

Ольга Григорівна учасниця ряду Всеукраїнських художніх виставок. Серед них: «Мальовнича Україна» у м. Запоріжжя (2012), «Виставка декоративно-прикладного мистецтва «Шляхами творчості»  в містах Києві та Чернігові (2012), «Жінки України-митці» м. Луганськ (2011), «Жінки України-митці» м. Черкаси (2012), «Кращий твір року» (2011), «Кращий твір року» (2012), «Українська народна іграшка» (2011). Учасниця виставки-конкурсу в музеї Івана Гончара, що проходив у 2011 році  в м. Києві.

ЯКОВЕНКО АНДРІЙ СЕРГІЙОВИЧ  (11.07.1987 р. н.)

Народився у м. Долинська, Кіровоградської області.

Ще будучи школярем, переймав цікаву, творчу науку від свого батька. Закінчив Державну художню школу ім. Тараса Шевченка в м. Києві, а у 2011 році – Національну Академію образотворчого мистецтва та архітектури.

Учасник ряду художніх виставок Національної Академії образотворчого мистецтва та архітектури, зокрема брав участь в конкурсі ім. Віктора Зарецького. В 2003 р. в рідному місті Долинська відкрилась його персональна виставка, як молодого художника.

У 2004 та 2008 роках представляв живописні роботи на виставках «Молоді художники Кіровоградщини»  в Кіровоградському обласному художньому музеї. В 2006 році в м. Києві представляв живопис на всеукраїнській виставці «Молодіжна», що проходила в будинку художника.

У 2008 році був на пленері у Празі. А в 2009 році на розсуд землякам, Андрій представив ще одну виставку своїх нових творів, що проходила в музеї історії Долинського району під назвою «Андрій Яковенко – мій ровесник». Продовжує брати участь у творчих виставках студентів Національної Академії образотворчого мистецтва та архітектури. Виставка «Ми» відбулась у 2010 році. Активний учасник Всеукраїнських художніх виставок, таких як «Історичні постаті майбутнього» м. Київ (2010), «До 140-річчя від дня народження Лесі Українки м. Луцьк (2011), «Жінки України-митці» м. Луганськ (2011). У цьому ж році представляє свої роботи на виставці «Щедрість рідної землі» у державному сільському Кмитівському музеї образотворчого мистецтва ім. Йосипа Буханчука Коростишівського району Житомирської області та на звіті Міжнародного пленеру «Исик-Куль – блакитна брама Киргизстану».

У 2012 році учасник виставок декоративно-прикладного мистецтва «Шляхами творчості» м. Київ, «Україна, славний край козачий» м. Черкаси, «Мальовнича Україна» м. Запоріжжя.

В експозиції «Творчі фантазії родини Яковенків» представлено понад 100 робіт. І це тільки невелика частина. Тут ви можете побачити роботи Сергія Миколайовича в техніці «маркетрі» такі як «Наречені», «Троянда», «Балтійський пейзаж». Також представлені і найкращі його роботи з писанкарства це – власне писанки, шкрябанки, крапанки і унікальні випилянки на шкаралупі страусиних яєць.

Андрій Яковенко представлений своїми роботами виконаними в кращих традиціях реалістичного живопису. Вони пронизані ліризмом та позитивною енергетикою молодого автора.  

М’якості та витонченості експозиції надають, представлені Ольгою Григорівною, ляльки-мотанки. Усі ляльки мають свої імена. Це такі, як Оксана, Гаша, Стефанія, Любаша, Мар’яна. А ще в експозиції   є лялька, яка дуже близька автору – «Моя бабуся Дуня».

Родина знаходиться завжди в творчому пошуку, чим вдосконалюються та вносять вагомий вклад у розвиток декоративно-ужиткового мистецтва Кіровоградщини та всієї України.


4744Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: