Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор:
Дата: 25 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2013/04/25/fotovistavka-blagodiinist-kriz-prizmu-ob-ektiva-.htm
фотогалерея, 25 квітня 2013

Фотовиставка «Благодійність крізь призму об’єктива»

22 квітня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито пересувну фотовиставку «Благодійність крізь призму об’єктива- 2012»

«Благодійність крізь призму об’єктива» - всеукраїнський фотоконкурс, організований Українським форумом благодійників під патронатом Національної спілки фотохудожників України (сертифікат про надання Патронату №10/2012 ).

Мета - привернути увагу громадськості до найкращих практик благодійності. Завдання - залучити любителів та професіоналів мистецтва фотографії, бізнес-компанії, благодійні й громадські організації до популяризації успішного досвіду благодійництва в Україні.

Фотовиставка «Благодійність крізь призму об’єктива» - це українська благодійність без парадного глянцю: лірична, щира, саркастична і кумедна.

Фотовиставка «Благодійність крізь призму об’єктива» - це кращі 40 фотографій, обраних з понад 600 фоторобіт, які надійшли з усіх куточків України на ІІІ-й Всеукраїнський фотоконкурс «Благодійність крізь призму об’єктива».

Щоб забезпечити рівні умови для учасників-професіоналів і аматорів, роботи конкурсантів оцінювало журі, в якому одні – фахівці фотосправи й тонкі поціновувачі мистецтва, але «чайники» у благодійності; інші – гуру організованої філантропії, але оператори «мильниць».

До складу журі 2012 р. увійшли:

Олександр Жилін, заступник головного редактора журналу Photographer.

Ростислав Кондрат, секретар Правління з організаційних питань Національної спілки фотохудожників України.

Юрій Косін, фотограф.

Едуард Странадко, фотограф.

Оксана Онасенко, Координатор Програми Волонтери ООН.

Іван Дехтяр, Ассистент Програми Волонтери ООН.

Інна Підлуська, заступник Виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження»

Наталія Нагорна, голова департаменту програмного розвитку Міжнародної громадської організації Центр «Джойнт».

Сергій Коршун, менеджер відділу бізнес-консультування компанії Ernst&Young.

Олена Якимчук, спеціаліст з корпоративних справ компанії Amway.

Катерина Засуха, директор департаменту зовнішніх зв’язків Благодійного фонду «Розвиток України».

Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників.

«В цьому році на фотоконкурс надійшло 630 робіт — це у тричі більше, ніж минулого року. Ця динаміка свідчить про великий інтерес до цієї нетрадиційної для фотоконкурсів теми та бажання поділитися своїми здобутками у багатьох благодійних організацій, компаній, приватних благодійників. Вже сьогодні ми чітко розуміємо, що наша тема не є простою для фотосвітлин. Адже набагато легше зафіксувати пейзаж або натюрморт, ніж вловити яскравий момент прояву людської доброти, небайдужості та турботи. Цьогоріч ми вперше отримали багато робіт від професійних фотохудожників — членів Національної спілки фотохудожників України. І завдяки цьому якість конкурсу та його контенту значно зросла. А значить у нас є більше яскравих продуктів для популяризації благодійності — однієї з основних задач діяльності Українського форуму благодійників. Адже ми щиро віримо, що шляхом популяризації найкращого досвіду та прикладів для наслідування, ми зможемо заохотити ще більше небайдужих громадян до доброчинної діяльності. І ми вдячні всім нашим партнерам за підтримку цієї ініціативи», - Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників.

«Ці роботи важливі не лише з огляду цінності документальної фотографії, формування культури благодійності, залучення та зацікавлення тих, хто тільки придивляється до «соціалки», робить перші кроки, але й для фондів, громадських організацій – ми бачимо, заради чого ми реалізуємо наші програми. Що стосується фонду, то працюючи системно над такими непростими напрямками як подолання епідемії туберкульозу, забезпечення права кожної дитини на родину, внесення світових стандартів діагностики та лікування онкозахворювань, допомога «тут і зараз» тим, хто вкрай потребує її, та над багатьма іншими проблемами, ми та наші колеги часто не помічаємо деталі. А вони на цих фотографіях. Ми можемо та маємо комунікувати шляхом цих фотографій-ілюстрацій, використовуючи їх на своїх інтернет-ресурсах. Це проста, однак переконлива мова. І ми вдячні і фотографам, і організаторам за цю можливість», - Анатолій Заболотний, директор Благодійного фонду Рената Ахметова «Розвиток України».

«Наші спільні зусилля впродовж кількох років виводять конкурс на все вищу орбіту. Учасників і робіт стає все більше, але це не головне. Якість робіт покращилася конкретно, вони стали більш змістовними, емоційнішими, професійнішими. Серед авторів суттєво побільшало професійних фотографів, в тому числі наших спілчан. Кілька з них навіть відзначені найвищими оцінками журі. Конкурс росте, розвивається - це тішить, бо наші зусилля не були марними. Бажаю виходу на міжнародну арену - це відкриє нові можливості, дасть більш ширше побачити і відобразити благодійність», - Ростислав Кондрат, секретар Правління з організаційних питань Національної спілки фотохудожників України.

«Цей конкурс було ініційовано спеціально для того, щоб популяризовувати благодійність в Україні, показати скільки різноманітних цікавих ініціатив. Представлені на виставці фотографії - історії людей з особливими потребами в самих різних емоціях: радості, негараздах, переживаннях, коханні та ніжності, подоланні життєвих ситуацій та формуванні характеру», - Едуард Странадко, заслужений працівник культури України, член Національної спілки фотохудожників України, Національної спілки журналістів України.

«Фотоконкурс «Благодійність крізь призму об'єктива», який вже не перший рік проводиться в Україні, покликаний дати найширшого суспільного розголосу всім видам соціальної підтримки, як з боку фондів, так і з боку окремих громадян. Експозиція цього року вийшла вельми вдалою: журі вдалося знайти баланс між емоційністю знімків і їх фотографічними характеристиками, між кольором і монохромом, між яскравими зовнішніми емоціями і прихованої символікою. Кращі благодійники та фотохудожники країни хотіли показати, наскільки важливо для України культивувати толерантність у суспільстві, бажання допомагати ближнім, позитивний образ волонтерства. Традиційно, серед героїв експозиції - люди з важкою долею. Але це не «лобова» фіксація самого факту (такі знімки були відсіяні на етапі відбору). Глядачі обов'язково відчують, наскільки важливо проявити «атомарну людяність» по відношенню до ізгоїв суспільства, і що ця людяність обов'язково принесе свої плоди. Нематеріальні - адже за посмішку на обличчі не цілком здорової дитини нічого не купиш та в кишеню її не покладеш. Але тим вище буде духовна нагорода для тих, хто, не рахуючись з труднощами, своїм особистим часом, долаючи масу перешкод, у тому числі і психологічних, обрав для себе жертовну стезю волонтерства. Так вийшло випадково, але серед робіт, представлених в експозиції - багато усміхнених облич. Посмішки ці особливі - адже вони символізують перемогу людини.

І, перш за все, моральну перемогу над тяжким захворюванням, недієздатністю, жорстокою долею і байдужістю, яка стала можливою в результаті допомоги чуйних, добрих і благородних людей», - Олександр Жилін, заступник головного редактора журналу Photographer.

Переможці фотоконкурсу та автор кращих робіт

Перші премії отримали:

1 місце – Немеш Янош за роботу «Любов - безмежна».

2 місце - Благодійний фонд анімалотерапії Маргарити Ващук за серію фоторобіт «Діти і коні».

3 місце - Огородник Олег за роботу «Шлях до перемоги».

1 диплом – МБФ «Карітас України» за серію фоторобіт «Опіка з любов’ю змінить майбутнє України!».

2 диплом – Благодійна організація «Джерело надії та життя» за роботу «У цих очах іще може сяяти радість».

3 диплом -Портнягін Олександр за роботу «Сонячні дітки».

Спеціальні призи за номінаціями:

«Благодійність і соціальний захист» - Ганзел Олена.

«Волонтерство змінює світ» - Огородник Олег.

«Благодійність та охорона здоров’я» - Завілінська Ірина.

«Благодійність у культурі» - Нестеренко Андрій.

«Благодійність у спорті» - Молчанов Володимир.

«Благодійність у громаді» - Лижечка Орест.

«Благодійність в освіті» - Кривулько Ольга.

«Підтримка громадських ініціатив» - Юрасов Віталій.

«Про благодійність – весело» - Благодійна організація «Благодійний фонд Олеся Довгого та Катерини Горіної».

«Благодійність очима дітей» - Орлова Поліна.

Організатор проекту - Український форум благодійників

Під патронатом Національної спілки фотохудожників України

Генеральний партнер - Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»

Офіційний партнер - Програма «Волонтери ООН»

Інтернет-партнер - EDUkIT www.edukit.ua

Партнери: Мистецький Арсенал, Благодійний фонд «Мистецький Арсенал», PrintSuperPhotojasper.com.ua,

Призи від партнерів: Ernst and Young,QualityInEverything,Amway

Партнер у номінації «Благодійність очима дітей» - Благодійний фонд Олеся Довгого та Катерини Горіної. Партнер у номінації «Підтримка громадських ініціатив» - мобільний оператор life:)

Після представлення виставки в Києві у Малій галереї Мистецького Арсеналу та галереї «Соборна», Кіровоград став першим містом експонування пересувної виставки «Благодійність крізь призму об’єктива».

Партнером пересувної фотовиставки «Благодійність крізь призму об’єктива» виступає мобільний оператор life:)

У відкритті виставки в Кіровоградському обласному художньому музеї взяли участь: менеджер програм Українського форуму благодійників Катерина Ржевська, заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини, розвитку музейної справи та туризму департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Тетяна Гончарова, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Володимир Мощинський, генеральний продюсер Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії Олена Кваша, експерт Кіровоградської обласної громадської організації «Територія успіху» Ірина Згривець, голова правління Кіровоградської обласної благодійної організації «Відкрите серце» Аліна Ярославська, директор Кіровоградського обласного художнього музею Тетяна Ткаченко.

Під час відкриття фотовиставки відвідувачі мали змогу, окрім представлених робіт в експозиції, ознайомитися і з роботами поданими на конкурс у 2012 році переглядаючи відеопрезентацію та переглянути презентований Українським форумом благодійників фотокаталог ІІІ-го Всеукраїнського фотоконкурсу «Благодійність крізь призму об’єктива».

4106Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: