Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: «Центр Журналістських Розслідувань»
Дата: 27 вересня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/09/27/ofitsiino-vidviduvannja-trts-depot-nebezpechne-dlja-zhittja.htm
розслiдування, 27 вересня 2016

ОФІЦІЙНО: відвідування ТРЦ «Depot» небезпечне для життя

«Центр Журналістських Розслідувань»


В кінці минулого місяця, на центральній вулиці Кропивницького, помпезно було відкрито новий торгово-розважальний центр «Depot»  зі «столичним корінням». Заради його відкриття було перекрито вулицю Велика Перспективна, на концертній сцені виступали музичні гурти, розігрувалися подарунки та було багато ще чого іншого. Ще до відкриття, навколо цього об’єкта, вже розгорілося кілька гучних скандалів, про що неодноразово писав сайт «Кіровоград24» (читайте внизу під цією статтею). Проте, найнеочікуваніша інформація, нас чекала згодом. На гучне відкриття ТРЦ прийшли сотні містян та гостей міста, проте, ніхто з них навіть не підозрював, що наражається, фактично, на смертельну небезпеку, як не підозрюють цього і ті, хто сьогодні працює і відвідує цей торгівельний центр. А почалося все з того, як одна з матусь, на своїй персональній сторінці у мережі Facebook обурилася тим, що єдиний шлях потрапити на верхні поверхи ТРЦ «Depot» - це, досить вузький ескалатор, що, фактично, унеможливлює підняття на гору, як людей з дитячими візочками, так і людей з обмеженими фізичними можливостями. 


«Центр Журналістських Розслідувань», в зв’язку з цим, вирішив поцікавитися, який взагалі стан з протипожежною безпекою, зокрема, наявністю необхідних евакуаційних виходів у цьому закладі. Ми направили інформаційний запит в Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Кіровоградській області. Відповідь, що нещодавно надійшла на нашу адресу, за підписом начальника цього управління – В. Миронюка, нас просто шокувала. Як  виявилося, спеціалісти цієї служби просто не були допущені керівництвом підприємства ТОВ «ТОРГ-МЕГАІНВЕСТ» (замовник будівельних робіт на цьому об’єкті) до здійснення планової перевірки дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки на цьому об’єкті.  


Згодом, також не було допущено спеціалістів і «до здійснення планового заходу державного нагляду (контролю)». У відповіді ДСНС прямо написано: «У зв’язку з вищевикладеним, Управлінням та його підпорядкованими підрозділами не проводилися перевірки дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки на вказаному об’єкті». 


Фактично, на вході до цього торгівельного центру, з його працівників та відвідувачів треба брати розписки, що вони добровільно ризикують власним життям та життям своїх дітей, заходячи в цей заклад. Особливо моторошно стає, коли згадуєш, що дитячий центр, розрахований на сотні дітей, знаходиться на верхньому поверсі ТРЦ. І весь поверх заповнено пластиковими (надзвичайно токсичний матеріал) ігровими автоматами та атракціонами, підключеними до електричної мережі. А тепер ви можете, лише на хвилину уявити, не дай Бог, якщо трапиться коротке замикання або будь-яка інша не штатна ситуація, пов’язана з пожежною безпекою, загоранням або задимленням. Яким чином сотні людей, а особливо дітей, мають бути вчасно і безпечно евакуйовані?! І, у випадку лиха, хто має нести за це відповідальність? Адже нагадаємо, що відповідні служби перевірок не проводили через не допуск на об’єкт. 




У відповіді місцевої ДСНС йдеться, що «у серпні п. р. Управління звернулося до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовною заявою з метою зобов’язання ТОВ «ТОРГ-МЕГАІНВЕСТ» допустили співробітників Кропивницького МРВ Управління до проведення вищевказаної перевірки. На даний час очікується розгляд судом відповідної справи».  


Проте, торгово-розважальний центр вже місяць, як преспокійно працює, щодня приймаючи сотні відвідувачів, які наражаються на небезпеку. А під час відвідин цього торгово-розважального центру, наші кореспонденти, на власні очі, впевнилися у наявній небезпеці. Так от, інших видимих сходів з верхніх поверхів, окрім ескалаторів, в ТРЦ немає. Є по одному виходу на поверсі, над яким, на зеленому фоні, написано слово «Вихід». Це, мабуть, і є той самий, правда лише один (при необхідних, як мінімум двох), пожежний вихід. Проте, майже на всіх поверхах, вхід до нього за скляними, не жаростійкими дверима, що заборонено відповідними правилами, а на першому поверсі цей вихід взагалі зачинено. А на верхньому, дитячому поверсі, до нього веде надто вузький прохід, через скупченість ігрових автоматів. Також, як ми не старалися, так і не знайшли на видних місцях відповідних схем евакуації на випадок пожежі.        


Ситуація, яку викрили журналісти «Центру Журналістських Розслідувань», за всіма ознаками є потенційно небезпечною та надзвичайною, тому ми продовжуємо відслідковувати її та просимо вас бути надзвичайно пильними і, по можливості, утриматися, до проведення відповідних перевірок та заходів, від відвідування ТРЦ «Depot». 





Читайте також:


Скандальний ТРЦ «Depot» продовжує нахабніти (ФОТО)


Хто дав дозвіл ТРЦ «Depot» на перекриття вулиці не відомо, міський голова доручив розібратись


Від власників скандального ТРЦ «Depot» вимагають відновити зелені насадження


Скандальний ТРЦ Depo't не сплатив жодної копійки місту за перекриття центральної вулиці


В скандальному ТРЦ «Depot» батьки з візочками не можуть піднятися вище першого поверху (ФОТО)

 


53319Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: