Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Центр Журналістських розслідувань
Дата: 16 серпня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/08/16/arhitekturna-inspektsija-suditsja-z-naberezhnim-kvartalom-v-hmelnitskomu-v-proektnii-dokumentatsii-znachni-porushennja.htm
розслiдування, 16 серпня 2016

Архітектурна інспекція судиться з «Набережним кварталом» в Хмельницькому. В проектній документації значні порушення

Центр Журналістських розслідувань


Деякий час тому Громадська ініціатива «Центр Журналістських розслідувань» провела журналістське розслідування з приводу порушень при будівництві багатоповерхового житлового комплексу «Набережний квартал» у місті Кропивницький. Ґрунтовний матеріал з цього приводу було опубліковано на сайті «Кіровоград24» під назвою «Набережный квартал» может «уплыть»?».


Згаданий матеріал викликав широкий суспільний резонанс не лише в нашому місті, а й за його межами. Виявилося, що порушення, виявлені нашими журналістами, в більшості, є характерними для всіх об’єктів забудовників «Набережного кварталу». Згодом управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Кіровоградській області оприлюднило заяву про те, що забудовник жодного разу не пустив представників інспекції на об’єкт і тому будівельна декларація на ведення робіт була скасована. Проте, будівництво не припинилося. 


Ми звернулися з офіційним інформаційним запитом до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Кіровоградській області з проханням прокоментувати, викладені в нашому розслідуванні, факти, що с стосуються компетенції інспекції. Нещодавно нам надійшла відповідь, в якій з’ясувалося кілька цікавих, і неприємних для забудовника, обставин. Так, зокрема, у відповіді інспекції йдеться:


«Протягом 2015-2016 років двічі було заплановано проведення планових перевірок на вказаних об’єктах (житловий комплекс «Набережний квартал» - по вул. Ю. Олефіренка, біля Ковалівського парку, замовник будівництва – ЖБК «Капучіно-8» - ред.). Однак, кожного разу посадові особи управління не допускалися на об’єкт. За даними фактами, які є порушенням пункту 1 частини 4 статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та пп.1 п.11 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 23.05.2011 №553, відносно замовника були складені відповідні матеріали про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Також були видані приписи про усунення вказаних порушень (допущення посадових осіб Управління до перевірки), які були проігноровані. 


Загалом, відносно замовника, було винесено три постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності на загальну суму – 42 тисячі 780 гривень, з яких добровільно сплачено 28 тисяч 280 гривень».  


Також у листі-відповіді інспекція повідомляє, що позивається у Хмельницькому окружному адміністративному суді (за місцем знаходження замовника) до забудовника – ЖБК «Капучіно-8» про примусове виконання вищевказаних приписів та допуск посадових осіб Управління на об’єкт. 


Також в листі-відповіді інспекція повідомляє, що:


«В травні 2016 року управління звернулось до постачальних підприємств області із запитами про отримання замовником технічних умов на приєднання до мереж тепло- водо- та газопостачання.


В результаті співставлення отриманої інформації та даних, зазначених у деклараціях про початок виконання будівельних робіт, було встановлено, що проектна документація на будівництво об’єкта була розроблена з порушенням вимог законодавства в сфері містобудівної діяльності зокрема, до отримання технічних умов, які є складовою частиною вихідних даних для проектування».    


ГІ «Центр Журналістських Розслідувань» продовжує вивчати ситуацію навколо будівництва житлового комплексу «Набережний квартал» і буде інформувати читачів на сайті «Кіровоград24».      


49116Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: