Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 16 червня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/06/16/novgorodkivskii-gurtozhitok-dlja-pereselentsiv-zapitannja-bez-vidpovidei.htm
розслiдування, 16 червня 2016

Новгородківський гуртожиток для переселенців: запитання без відповідей

Кіровоград24



Нещодавно на офіційному сайті Кіровоградської ОДА з’явилося повідомлення наступного змісту:


«Триває реалізація проекту «Побудуємо майбутнє разом» у селищі Новгородка


Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко побував у селищі Новгородка, де особисто проінспектував хід будівельних робіт на двох об’єктах, що реставруються в рамках спільного проекту Євросоюзу та обласної ради «Побудуємо майбутнє разом», партнером і координатором якого є облдержадміністрація. Очільник області оглянув приміщення гуртожитку, де планується оселити переселенців з Донецької та Луганської областей, а також побував у будівлі дитсадку «Світлячок», який вже цієї осені зможе прийняти дітей як переселених зі Сходу, так і місцевих жителів.


Сергій Кузьменко переконався, що ремонт п’ятиповерхового гуртожитку, розрахованого на 150 сімей, сьогодні на фінішній прямій: до приміщення підведені усі необхідні комунікації, перекрито дах, замінено вікна, проводиться утеплення фасаду та внутрішні роботи. За словами представника організації-підрядника – начальника дільниці Оксани Хрупчик, нині ремонтні роботи в приміщенні гуртожитку виконані на 70%, на об’єкті продовжує працювати майже 50 робітників.


У приміщенні дитсадка також замінено комунікації, вікна, двері, встановлено систему опалення. Нині проводяться внутрішні роботи: штукатурка стін, облицювання плиткою, а також зовнішнє утеплення та упорядкування території. Заплановано, що вже у вересні дитсадок зможе прийняти 70 дітей на виховування у п’яти групах.


– Тут ще є над чим працювати, – зазначив очільник області після огляду об’єктів. – Але зважаючи на те, що люди працюють і на те, що окрім фінансування Європейського Союзу, з обласного та місцевого бюджетів виділено кошти, щоб своєчасно і в повному обсязі виконати ці роботи, я переконаний що відповідальні особи докладуть максимум зусиль для реалізації проекту».


Передісторія


Враховуючи ситуацію на Сході нашої країни і те, що, за офіційними даними, до Кіровоградської області прибули й зареєструвалися, як біженці, майже 8 тисяч осіб, цей проект має надважливе значення, особливо враховуючи, що левову частку коштів, а саме 640 тисяч євро, фінансує Євросоюз. Так от, в рамках програми Європейського Союзу «Підтримка громад, які опинилися в зоні конфлікту в Україні», 12 березня 2015 року, керівником програми співробітництва Європейської Комісії Берендом де Гроотом і Кіровоградською обласною радою, підписано грант і контракт на виконання проекту «Побудуємо майбутнє разом!». Цього ж дня, Кіровоградською облрадою та обладміністрацією, укладено Меморандум про співпрацю в рамках реалізації цього проекту. 


28 травня 2015 року прийнято рішення Кіровоградської обласної ради «Про реалізацію в області проекту «Побудуємо майбутнє разом!». 3 червня 2015 року спільним розпорядженням голови Кіровоградської облради та голови Кіровоградської облдержадміністрації утворено Наглядову раду з реалізації проекту. На початку червня сформовано робочу групу, розроблено Положення про її діяльність, а керівником проекту призначено депутата облради від ВО «Батьківщина» Валерія Кальченка. 


Вже 4 серпня 2015 року оголошено про проведення відкритих конкурсних торгів в рамках реалізації проекту. В них оголошено про два лоти на проведення капітальних ремонтів гуртожитку ПТУ (вул. Кірова, 44а) та дошкільного навчального закладу «Світлячок» (пров. Леніна, 2а) в смт Новгородка, Кіровоградської області. 


Після проведення процедур закупівлі 18 вересня 2015 року переможцем обох лотів визнано ТОВ «Підприємство «Арталекс», з яким 12 жовтня 2015 року підписано договори підряду. Договірна ціна капітального ремонту гуртожитку становить 12 млн. 502 тис. 500 грн., дошкільного навчального закладу – 5 млн. 199 тис. 800 грн. Обидва об’єкти заплановано побудувати до 1 вересня 2016 року.


Проте, реалізація цього надважливого проекту в кіровоградських умовах, викликала ряд запитань у журналістів Громадської Ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань».  


Замовник 


Дивною виявилася історія з замовником робіт по проекту «Побудуємо майбутнє разом!». В березні місяці поточного року ГІ «Центр Журналістських Розслідувань» направив інформаційний запит на ім’я голови Кіровоградської облради Олександра Чорноіваненка з проханням назвати замовника та підрядника робіт по згаданому проекту. 14 березня поточного року ми отримали розлогу відповідь на двох сторінках. Там було багато чого написано про співпрацю з Євросоюзом, про хід реалізації проекту та було названо підрядника – ТОВ «Підприємство «Арталекс», проте, зумисне чи ні, не було вказано замовника робіт. Тому згодом, ми надсилаємо наступний інформаційний запит та ще раз просимо вказати, хто є замовником? Цього разу в запиті, за підписом Чорноіваненка чітко зазначено, що замовником робіт, в рамках проекту «Побудуємо майбутнє разом!», є Кіровоградська обласна рада. Ніби нічого дивного, адже рада є однією із сторін, які беруть участь в  реалізації цього проекту і виділяє кошти з обласного бюджету для співфінансування, але от в чому заковика. Старожили в обласній раді не можуть загадати ще одного такого випадку, щоб вищий колегіальний орган регіону формально виступав замовником будівельних робіт. Зазвичай, обласна рада виділяє кошти з бюджету на будівництво чи ремонт, а вже замовником робіт виступає профільне Управління капітального будівництва Кіровоградської облдержадміністрації. Власне, воно для цього і створене. Там є відповідні фахівці, які організовують та контролюють процес будівництва, є люди, які підписують будівельні форми та акти виконаних робіт і тому подібне. Таких спеціалістів, звичайно ж, немає в апараті ради. В коридорах обласної ради «ходять» розмови, що одна з бухгалтерів, яку уповноважували підписувати бухгалтерську документацію з підрядником, навіть звільнилася через небажання займатися не своєю роботою, яка може призвести до небажаних наслідків. Чому оминули такого посередника, як профільне управління ОДА, можете додумати самі, а ми тут лише зазначимо, що і керівник обласної ради Олександр Чорноіваненко, і керівник проекту Валерій Кальченко, є представниками однієї політичної сили – ВО «Батьківщина». 


Підрядник 


Як ми вже писали вище, переможцем конкурсних торгів з проведення капітального ремонту гуртожитку та дитячого навчального закладу стало ТОВ «Підприємство «Арталекс», що зареєстроване в Кіровограді по пров. Степовому, 48,а. Нескладний пошук показує, що це досить відоме підприємство в роботі з бюджетними коштами, при чому, саме з коштами обласного бюджету. Так, наприклад, в 2011-2013 роках це підприємство отримало з обласного бюджету на будівництво, реконструкцію та ремонт шести об’єктів приблизно 23 млн. грн. По одному з цих об’єктів навіть розгорівся серйозний скандал. ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» 17.10.2013 р. за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Арталекс» на будівництво комплексу будівель вартістю 1 650 649,00 грн. Про порушення в організації цих державних закупівель громадська організація «Верховенство права» написала заяву Генеральному прокурору України, прокурору Кіровоградської області, начальнику Держфініспекції області, начальнику ГУ МВС області та голові місцевого Антимонопольного комітету. Зокрема, в цій заяві йдеться: 


«Згідно протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів № 22 від 12.09.2013 р. в тендері приймали участь п’ять компаній, які прийшли на торги з наступними ціновими пропозиціями:


Закрите акціонерне товариство «Кіровоградбудкомплект» - 1 801 195,00 грн.


Товариство з обмеженою відповідальністю «Еліпс-А» - 1 714 234,80 грн.


Приватне підприємство «Купава-Авто» - 1 709 075,23 грн.


Товариство з обмеженою відповідальністю «Арталекс» - 1 650 649,00 грн.


Товариство з обмеженою відповідальністю «Кіровограджилстрой» - 1 398 617,20 грн.


Слід зазначити, що згідно протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів документи, передбачені документацією конкурсних торгів, були наявні у всіх пятьох учасників процедури закупівлі. Але 23.09.2013 р. з’ясувалось, що згідно протоколу відхилення пропозицій конкурсних торгів пропозиції ТОВ «Еліпс-А», ПП «Купава-Авто» та ТОВ «Кіровограджилстрой» не відповідали умовам документації конкурсних торгів, внаслідок чого вони були відхилені тендерним комітетом замовника з суто формальних причин.


Так наприклад, пропозиція ТОВ «Кіровограджилстрой», яка до речі пропонувала свої послуги по самій найнижчій ціні була відхилена із-за надання до тендерного комітету копії ліцензії термін дії якої є меншим, ніж строк виконання робіт згідно календарного плану затвердженого учасником та надання недійсної довідки з банку.


Пропозиції ТОВ «Еліпс-А» та ПП «Купава-Авто» були відхилені через неправильне оформлення конвертів, в яких подавались документи, і через відсутність підписів і печаток на деяких сторінках.


До оцінки було допущено пропозиції лише двох фірм – ТОВ «Арталекс» і ЗАТ «Кіровоградбудкомплект».


Однак слід звернути увагу на те, що засновником ТОВ «Арталекс» є Олександр Сипливець і Людмила Ткаченко. Цей самий Олександр Сипливець є директором ЗАТ «Кіровоградбудкомплект».


Комітет з конкурсних торгів ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» не врахувавши пов’язаність учасників тендерної процедури між собою, а таким чином і узгодженість дій між ТОВ «Арталекс» та ЗАТ «Кіровоградбудкомплект», заявки цих двох учасників все ж таки прийняла, чим грубо порушило законодавство про державні закупівлі. Той факт, що до складу засновників фірми-переможця і до керуючого складу переможеної фірми входила одна і та ж сама особа – Олександр Сипливець, повинна була насторожити і викликати сумнів у чесності учасників. Однак замовником цих фактів помічено не було і ніяких заходів для відміни торгів не здійснено.


Такими протиправними діями конкурсний комітет замовника порушив принципи рівноправності, добросовісної конкуренції та неупередженої оцінки, що призвело до надлишкових витрат державних коштів на суму 252 031,80 грн». 


Це не єдиний скандал, пов'язаний зі згаданою фірмою. Так, в 2012 році Держфінінспекцією України виявлена зайва оплата за виконані роботи, надані послуги внаслідок завищення їх вартості чи обсягів.


Управлінням капітального будівництва Кіровоградської обласної державної адміністрації внаслідок завищення підрядниками (ПАТ „Інтерресурси”, ТОВ „Промбезпека” та ТОВ „Арталекс”) вартості робіт з реконструкції Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Кропивницького, будівництва каналізаційного колектору північного району м. Кіровограда та реконструкції хлораторних районного водопроводу „Дніпро – Кіровоград” зайво витрачено коштів державного бюджету на загальну суму 12,6 млн гривень».


Ці, а можливо і інші факти, не могли не бути відомі керівникам області при укладанні договорів підрядника з цією фірмою. 


Додаткові кошти 


Нагадаємо, що на відкритих конкурсних торгах, ТОВ «Підприємство «Арталекс» погодилося відремонтувати гуртожиток та дитячий садок за 17 млн. 702 тис. грн. разом. Проте, 12 листопада 2015 року голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко, з офіційним листом, звернувся до голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка щодо необхідності збільшення співфінансування зазначеного проекту з місцевих бюджетів, обґрунтувавши дану пропозицію. 25 березня на пленарному засіданні четвертої сесії Кіровоградської обласної ради сьомого скликання прийнято рішення про співфінансування з обласного бюджету проекту “Побудуємо майбутнє разом!”, що складає 6366 тис. грн. Подібні рішення є або планують прийняти Новгородківською селищною радою (500 тис.грн.) та Новгородківською районною радою (410 тис.грн.). тобто, до вартості об’єкту, що фігурувала на конкурсних торгах (майже 18 млн. грн.) додалося ще більше 7 млн. з обласного та місцевих бюджетів. Коли журналісти спробували розібратися, куди й навіщо підуть ці додаткові кошти, керівник проекту Валерій Кальченко заявив, що такі їх дії «кидають тінь на хороші робочі стосунки, що склалися між представником ЄС на Україні та Кіровоградською обласною радою, політизувати процес реалізації соціального проекту, кинути тінь на одну з політичних партій, що має високий рейтинг». 


Робочі місця


Згідно з інформацією, що супроводжує реалізацію цього проекту, в відремонтованому гуртожитку планується розмістити приблизно 150 родин внутрішньо-переміщених осіб. Якщо в середньому родина складається з трьох осіб (двоє дорослих і дитина), то не складно визначити, що для зайнятості дорослих має бути створено приблизно 300 робочих місць. Це досить велике число навіть для обласного центру, не кажучи вже про смт Новгородку. У всьому Новгородківському районі, на 1 квітня 2016 року, проживало всього 15,5 тисяч осіб, а кількість зареєстрованих безробітних, на кінець квітня поточного року, становила 251 особу. То де ж взяти робочі місця для такої кількості переселенців? Звичайно, невелика частина з них влаштується на роботу у відбудованому гуртожитку та дитсадку. Хтось працевлаштується на інших вакантних посадах селища чи району, проте це, в кращому випадку, 50-60 робочих місць. А інші? Можливо в Новгородці чи районі реалізуються серйозні інвестиційні проекти, що дозволять достойно працевлаштувати переселенців? Відкриваємо інвестиційний паспорт та перелік інвестиційних проектів  Новгородківського району. Район, в основному, спеціалізується на веденні сільського господарства, вирощуванні та переробці цієї продукції. З усього, що нам вдалося знайти, це будівництво елеватора та млина в селі Куцівка на 50 робочих місць, будівництво зерносушарки (2 робочих місця) та завершення будівництва зернозберігаючого комплексу в Новгородці (5 робочих місць). І все. Тобто, якщо ми навіть уявимо, що 150 родин внутрішньо-переміщених зі сходу виявлять бажання жити в Новгородці, за 40 км від обласного центру, то працювати їм, фактично, не буде де. У зв’язку з цим, виникає логічне запитання, а чому подібний проект не реалізували в обласному центрі, де ринок праці має значно більшу ємкість, та й інфраструктура Кіровограда та Новгородка не порівнювана? 


Інформаційне супроводження 


В рамках підготовки цього матеріалу до нас в руки потрапив кольоровий буклет, орієнтований на переселенців, що мав би надати, в першу чергу їм, вичерпну інформацію про реалізацію згаданого проекту. Там є портрет голови облдержадміністрації та голови облради, суто технічні креслення, що зрозумілі лише інженерам, проте, немає основного – інформації, куди ж звертатися внутрішньо переміщеним особам, якщо вони забажають, принаймні щось дізнатися додатково про цей проект?


ГІ «Центр Журналістських розслідувань» продовжує відслідковувати реалізацію проекту «Побудуємо майбутнє разом!» і сподівається все ж таки отримати відповіді на поставлені запитання. 

           


15578Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: