Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 7 червня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/06/07/magazini-more-piva-voni-nibi-e-a-nibi-i-nemae.htm
розслiдування, 7 червня 2016

Магазини «Море пива»: вони ніби є, а ніби й немає

Кіровоград24


Громадська ініціатива «Центр Журналістських Розслідувань» продовжує публікувати, на сайті «Кіровоград24», матеріали, що викривають зловживання в різних сферах життєдіяльності нашого регіону.


Нещодавно журналісти громадської ініціативи вже писали на сайті «Кіровоград24» про свою версію ухиляння від оподаткування в великій мережі продуктових магазинів «Маркетопт» та «Оптовичок». З цього приводу ми звернулися з інформаційним запитом до Головного управління державної фіскальної служби в Кіровоградській області і, наразі, чекаємо на відповідь від податківців, про зміст якої поінформуємо наших читачів. Проте, як виявилося, поняття «мальованих» чи «кухонних» чеків, як форми ухиляння від оподаткування, носить в регіоні масовий характер. Так, наші журналісти виявили ще одну розгалужену мережу торгових точок з, ймовірно, тим самим «податковим захворюванням». 


Протягом останнього року в Кіровограді, як гриби після дощу, почали з’являтися невеликі і симпатичні магазинчики «Море пива». Згідно з офіційним сайтом цієї всеукраїнської франшизи, наразі їх в нашому обласному центрі вже десять. Вони розташовані в дуже зручних для споживача місцях – центрі міста та найбільших мікрорайонах. Гарно оформлені з великим асортиментом «живого пива» та смачних пивних закусок. Віднедавна працює і доставка по місту від цієї мережі. В спекотний сезон, а особливо у вихідні чи святкові дні, в цих магазинах завжди черги. І, здавалося б, все добре: своїм виглядом вони не псують місто, створені нові робочі місця, задоволені клієнти, а міський державний бюджет, мабуть, отримує відповідні податкові надходження. В останньому реченні ключовим є слово «мабуть». І ось чому. 


З 1 липня минулого року для продажу алкогольного напою потрібна ліцензія на торгівлю, яка для торгових точок у містах коштує 8 тис. грн на рік на кожен касовий апарат, а для сіл і селищ – 500 грн на рік. Водночас пиво не можна продавати на торговій площі, що менша за 20 квадратних метрів. Тож хоч підприємці й придбають ліцензії, вони не матимуть права продавати пиво в маленьких магазинчиках, кіосках та палатках.


Одним з документів, що потрібно подати до фіскальних органів для отримання «алкогольної» ліцензії є, так звана, облікова картка торгової точки. Вона отримується в управлінні торгівлі Кіровоградської міської ради, де нам повідомили, що вони, з точки зору обліку, нічого не знають про магазини «Море пива» в Кіровограді. Тобто, такі торгові точки, облікові картки в них не отримували. В зв’язку з цим, ми звернулися до голови постійної комісії з питань торгівлі, транспорту та зв’язку Кіровоградської міської ради Михайла Бєжана з проханням проаналізувати та вплинути на ситуацію для її врегулювання та введення в законне поле. Сподіваємося на ефективний союз, в даному випадку, депутатського корпусу, міських чиновників та журналістів-розслідувачів. 


Адже цікаво, яким чином торгова точка отримала ліцензію на торгівлю алкоголем, не маючи облікової кратки? Ще одним з питань, в зв’язку з цим, може бути питання, чи витримується норма законодавства по торгівлі підакцизним товаром на площі від 20 квадратних метрів, адже візуально, майже всі магазини цієї мережі в Кіровограді, мають меншу площу. Але найцікавіше інше. В своєму минулому розслідуванні ми піднімали питання про друк фіскальних чеків, так званими, «кухонними» принтерами. Нагадаємо, що всі торгові точки, що торгують підакцизними товарами, мають бути обладнані або фіскальним реєстратором або касовим апаратом, що в режимі он-лайн передають відповідну інформацію на сервери фіскальної служби, що дає змогу контролювати обіг зареєстрованого підприємства чи підприємця, а також контролювати сплату ним відповідних податків. Наприклад таких, як податок на додану вартість та акциз. У випадку з магазинами «Море пива» ми можемо прослідкувати, що мова йде про ФОПи – фізичних осіб підприємців. Це видно з інформації, що розміщена на тих чеках, які видали нашим журналістам при контрольній закупці в двох різних торгових точках цієї мережі. Там, зокрема, відсутня позначка про сплату ПДВ. Це, фактично, означає, що згадані підприємці планують і декларують дохід менший від необхідного для переходу у відповідну податкову групу, де вже треба сплачувати цей податок. Натомість, в чеках присутній рядок про сплату акцизного податку, який безпосередньо має перераховуватися в місцевий бюджет. Але якщо у вас немає відповідно зареєстрованого та підключеного до мережі фіскального реєстратора або касового апарату, то не можна контролювати ні ваш обсяг доходу, ні суму акцизу, що має бути сплачена. А відтак, бюджети відповідних рівнів можуть недоотримати необхідні податкові відрахування.


Тому повернемося до аналізу, так званих, «фіскальних» чеків, які ми отримали в двох торгових точках «Море пива».    


Нові актуальні форми фіскальних чеків та розрахункових квитанцій (чинні з 11.03.2016 року) 11 березня 2016 году набули чинності оновленні форми розрахункових документів: фіскальних касових чеків, розрахункових квитанцій тощо. (Раніше форми регламентувались Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 N 614)


Джерело (Сайт ВРУ України): НАКАЗ Міністерства Фінансів України від 21.01.2016  № 13 "Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)".


Наказ оприлюднений і набув чинності 11.03.2016 р. Нижче ви можете ознайомитися з актуальними формами фіскальних чеків та квитанцій.


Додатки №№ 1-4 до Положення про форму та зміст розрахункових документів  (пункт 1 розділу ІІ)


ФІСКАЛЬНИЙ КАСОВИЙ ЧЕК НА ТОВАРИ (ПОСЛУГИ)


Форма № ФКЧ-1


1. ‹Найменування господарської одиниці›

2. ‹Адреса господарської одиниці›

3. ПН ‹Індивідуальний податковий номер платника ПДВ›

4. ІД ‹податковий номер / серія та номер паспорта*›

5. ‹Кількість товару (послуги)›‹Знак множення›‹Вартість одиниці виміру›

6. ‹Назва товару (послуги)›‹Вартість›‹Літерне позначення ставки ПДВ›

7. ‹Форма оплати›                                      ‹Сума коштів›

8. СУМА ‹Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком›

9. ПДВ ‹Літерне позначення ставки ПДВ› ‹Ставка ПДВ у відсотках› ‹Сума ПДВ›

10. Акцизний податок ‹Ставка акцизного податку› ‹Сума акцизного податку› ‹Номер чека› 11. ‹Поточна дата› ‹Час проведення розрахунку›

12. ФН ‹Фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій›

13. ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК ‹найменування або логотип виробника›


Для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.


Звичайно, порівняно з чеками, які ми аналізували в минулому розслідуванні, тут, на перший погляд, все присутнє, але, як виявляється, лише на перший погляд. Ми звернулися до спеціаліста однієї з київських фірм, який займається програмуванням у фіскальній сфері, зокрема, і касових апаратів. Поглянувши на ці чеки, він одразу заявив, що вони «мальовані». І ось чому. По-перше, на чеці з магазину «Море пива» відсутній дуже важливий рядок, пункт 12 форми №ФКЧ-1 – ФН ‹Фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій›.  Цей пункт прописує номер зареєстрованого у фіскальній мережі реєстратора або касового апарату. Він є унікальним для кожного з них. Тобто, можна стверджувати, що або в цих торгових точках немає зареєстрованих в ДФС фіскальних реєстраторів чи касових апаратів, або підприємці «забули» про цей рядок. Хоча на практиці, не зумисне, це неможливо. 


Крім того, спеціаліст, своїм досвідченим оком, помітив ще дві візуальні причини ознак того, що ці чеки надруковані, так званим, «кухонним» принтером. Перше це те, що ми на них бачимо багато різних, приємних оку, шрифтів, що є не природнім для офіційних фіскальних реєстраторів (приклад ви можете подивитися на чеку з одного з кіровоградських супермаркетів), які, переважно, в змозі друкувати інформацію лише одним шрифтом, а от принтер прописаний, в тому числі, для друку малюнків та багатьох різних шрифтів, що ми і бачимо на «пивних» чеках. Іншою спеціальною особливістю стала не характерна для офіційних фіскальних реєстраторів обрізка чеку. Якщо ви уважно придивитеся до чеку з «Море пива», то вгорі побачите обрізку, що дісталася новому чеку від попереднього. Що неможливо при друку касовим апаратом. Адже він не «прихоплює» інформацію з минулого чека і обрізає лише при всій необхідній надрукованій інформації. Це також ви можете побачити на чеці одного з кіровоградських супермаркетів. Спеціаліст пояснює це тим, що в принтерах, які друкують чеки в цій пивній мережі, просто халатно і не чітко виставлені параметри обрізки, тому він і «помиляється» на два рядки. 


14153Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Адекват 8 червня 2016 13:11
0
Сама большая организация в нашей родине по укрыванию прибыли - существующее государство, не вижу причин гражданам и предпринимателям делится заработанными деньгами через уплату всевозможных налогов.
Відповісти
Евгений Зипченко 8 червня 2016 15:50
0
Согласен на 100%
Відповісти
Умник 8 червня 2016 16:15
0
У такій страні дивуєшься як взагаллі щось працює..А ті податки самі писаки платять у повному обсязі???
Відповісти
Иван 8 червня 2016 13:53
0
Частично согласен с Адекват, ну тогда вроде как всем не надо делиться. Тогда вопрос, как быть все таки с соцвыплатами и пенсиями?
Відповісти
Евгений Зипченко 8 червня 2016 15:49
0
Автор указал что в данной сети есть лицензия, а это уже пополнение бюджета, в Кировограде сотни наливаек вообще без лицензий. Просьба провести журналистское расследование в этой сфере.
Відповісти
Александр 8 червня 2016 17:22
0
Я не увидел там такого. Заголовки только читаем?
Відповісти
Читатель 8 червня 2016 16:04
0
Заказуха а не статья! Уйма проблем глобального характера,а писаки решили наехать на магазины с лицензиями...
Відповісти
иван тихонов 8 червня 2016 16:37
0
А где дороги, где освещение на улицах, где ???
Хотя я исправно плачу налоги.
Відповісти
Кир 8 червня 2016 18:31
0
Ооо, вот и хозяева пожаловали))
Відповісти
Кир 8 червня 2016 18:31
0
Не хотите платить налоги? И даже признаете это
Відповісти
Серпжа 8 червня 2016 23:03
0
Где хозяева? Я вот обычный рабочий с завода периодически к ним захожу в магазин и меня все устраивает. Хоть я и исправно плачу налоги. Т.е. за меня их платит завод сразу их забирая.
И хочу задать тот же вопрос Где дороги свет, свет на улицах, соц выплаты нормальные и т.д. забрали уже своим государством и все что можно...
Відповісти
Александр 9 червня 2016 08:58
0
"Серпжа", для того, чтобы было все то, о чем Вы говорите, все должны работать в равных условиях. А Ваш подход: "...я плачу, а платят ли остальные, мне по-фигу. Главное, что я туда захожу и там меня все устраивает", именно и приводит к тому положению дел, которое мы наблюдаем. По такому же абсолютно принципу Вы, и такие же как и Вы, на выборах приводят к власти воров и проходимцев.
Відповісти
Адекват 9 червня 2016 15:00
0
Для того, чтобы собирать налоги с граждан руководители государства должны подать пример. Не цепляясь за политику, чистый бизнес - президент продолжает владеть бизнесом, хотя обещал продать и оффшорные скандалы. Предыдущий президент свалил забыв золотой батон. Неэффективность использования налогов решается увеличением сбора этих налогов. Предприниматель заложет этот налог в цену товара, клиент заплатит больше, налоги "распилят" чиновники всех рангов. Вопрос зачем клиенту платить больше, включая новый налог, если эти деньги разворовываются??????
Відповісти
Карен 9 червня 2016 08:32
0
Мне нравиться эта лоховская позиция: я плачу налоги, а вы не платите, бо мне нравиться.харе делать из себя терпил, что бы вас жалели. Причем здесь дороги, вы и есть государство.
Відповісти
Адекват 9 червня 2016 15:04
0
Я вижу позитивные изменения в нашем государстве, к сожалению очень медленно они происходят. Но еще рано платить налоги, чиновники которых мы нанимаем на работу продолжают разворовывать бюджеты, к моему сожалению. Как только создадим систему позволяющую не красть 90% уплаченных налогов, пусть даже не супер эффективно их использовать - сразу начну платить 100% отчислений.
Відповісти
тоже Адекват 9 червня 2016 16:41
0
на 100% с Вами согласна!!! государство должно доказать, что не ворует
Відповісти
тоже Адекват 9 червня 2016 16:44
0
лоховская позиция - платить вору!
Відповісти
Вор 9 червня 2016 21:26
0
Не хотите платить государству, тогда можем вернуться в 90-ые. Платите рэкету
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: