Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 28 квітня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/04/28/harkivska-oda-sprostuvala-fakt-inozemnih-investitsii-vid-gonkongskoi-firmi-eternity-asia-limited.htm
розслiдування, 28 квітня 2016

Харківська ОДА спростувала факт іноземних інвестицій від гонконгської фірми Eternity (Asia) Limited

Кіровоград24


25 березня на сесії Кіровоградської обласної ради розглядалося клопотання ТОВ «Українські рідкісні метали» щодо надання погодження на розробку унікального Полохівського родовища літієвих руд, що знаходиться в Маловисківському районі.


Журналісти громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», напередодні сесійного засідання, провели розслідування, що було опубліковане на сайті «Кіровоград24» і виявили кілька сумнівних речей. Так, зокрема, виявилося, що ТОВ «Українські рідкісні метали», що претендує на унікальне родовище, зареєстровано лише влітку минулого року зі статутним фондом всього-навсього 25 тисяч гривень, і в своїх засновниках має людей з сумнівною репутацією. Розслідування викликало широкий суспільний резонанс і, не в останню чергу, послужило тим, що депутати обласної ради не проголосували за надання погодження цій фірмі. 


Тим не менш, на сесії обласної ради це питання викликало бурхливу дискусію і начальник профільного управління повідомив, що існує лист, яким гонконгська фірма Eternity  (Asia) Limited гарантує вкладення 101 мільйону американських доларів в розробку Полохівського родовища, у випадку наявності всіх погоджень від органів влади. 


Журналісти «Центру Журналістських Розслідувань» вирішили розібратися, що ж це за такий іноземний інвестор, який хоче вкласти величезні кошти в перспективне родовище. Вдалося роздобути навіть копію того самого листа про гарантії інвестицій. З’ясувалося, що про гонконгську фірму не відомо нічого, окрім того, що вона зареєстрована в  одному з офісних центрів у Гонконгу, де так само зареєстровані тисячі подібних фірм. На тому сесійному засіданні обласної ради, керівник фракції «УКРОП» Олексій Мірошниченко, задав запитання представнику ТОВ «Українські рідкісні метали», чи має гонконгська фірма фінансову чи інвестиційну історію? Відповіддю було те, що цей інвестор вже вкладав інвестиції в Харківській області, правда, в нафтогазові родовища.


ГІ «Центр Журналістських Розслідувань» звернулася з інформаційним запитом в Харківську облдержадміністрацію з проханням, підтвердити факт іноземних інвестицій від фірми Eternity  (Asia) Limited в Харківській області. Ми отримали дві офіційні відповіді на цей запит. Зокрема, у відповіді управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської ОДА йдеться:    


«За інформацією Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації повідомляємо, що Департаментом реєстрація іноземних інвестицій фірми Eternity  (Asia) Limited не проводилась».


А у відповіді Головного управління статистики в Харківській області: 


«З огляду на вищенаведене, Головне управління статистики не може задовольнити ваш запит щодо того, чи зафіксований факт вкладення іноземних інвестицій фірмою Eternity  (Asia) Limited в Харківській області тому, що ця інформація не існує і відображеному та задокументованому вигляді».


Натомість, профільна комісія обласної ради знову виносить на наступне сесійне засідання облради питання погодження дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали» дозволу на розробку Полохівського родовища літієвих руд, тому журналісти ГІ «Центр Журналістських Розслідувань» продовжують докладно вивчати цю ситуацію.    


8526Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: