Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Вікторія Талашкевич
Дата: 23 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2021/11/23/jak-peretvoriti-smittja-na-elektroenergiju-.htm
економіка, 23 листопада 2021

Як перетворити сміття на електроенергію?

Вікторія Талашкевич

​Про це розповіла спеціальна спікерка онлайн медіашколи з питань відновлювальних джерел енергії Неля Желамська. Вона є речницею компанії "Ecostyle" - сучасного оператора у поводженні з твердими побутовими відходами, що займається вивезенням і захороненням твердих побутових відходів у Кропивницькому.

Наразі у місті реалізований проект дегазації міського сміттєзвалища. Згідно законодавства України до 1 січня 2020 року всі компанії, які орендують сміттєзвалища в України, мали облаштувати системи дегазації цих звалищ. Компанія, яка робить екологію у Кропивницькому кращою, запустила спецустановку, що перетворює метан на електроенергію. За рік Кропивницький продукує 100 тон сміття. Тому тут прагнуть використати якомога більше сміття для виробництва електроенергії. На сьогодні діє 55 свердловин, які продукують електроенергії 530 кіловат на годину. За «зеленим тарифу» вона йде у загальну мережу

​Як розповіла пані Неля, населення мікрорайону, де розташовано звалище, страждало від частих пожеж на полігоні. На сьогодні компанія ліквідувала цю проблему. І головне, що площа полігону зменшилась з 18-ти до 4 га. Зараз це санітарна зона, яку компанія засадила травою До речі, перша установка для дегазації з’явилась у 30-х роках в США. Цю інформацію слухачі медіашколи прослухали у рамках другого модуля, який відбувся в онлайн форматі. 

​Під час навчання спікери медіашколи В’ячеслав Комар, Сергій Кравчук та Віктор Дядькович розповідали слухачам з Кіровоградської та Черкаської областей про відновлювальну енергія, розвиток ВДЕ у світі, стратегію України щодо розвитку виробництва електроенергії з ВДЕ, законодавчі нормативи, які регулюють ВДЕ, а також вплив ВДЕ на режими електричних мереж.

​Завершальний модуль для журналістів Кіровоградської та Черкаської областей відбудеться 25 листопада. Грантова ініціатива «Освіта з питань відновлювальних джерел енергії для регіональних журналістів» реалізується Вінницький прес-клуб за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки.

11668Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: