Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: facenews.ua
Дата: 6 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2019/03/06/shidgzk-hoche-kupiti-v-zhurilivtsiv-mazut-z-pidozrilimi-dokumentami.htm
економіка, 6 березня 2019

СхідГЗК хоче купити в «журилівців» мазут з підозрілими документами

facenews.ua



ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 25 лютого провів аукціон щодо поставки мазуту на очікувану суму 20,19 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».


На цей рік для Інгульської і Новоконстянтинівської шахт у Кіровоградській області хотіли замовити 1 230 т мазуту М-100 за ДСТУ 4058:2001 за очікуваною ціною 16 411 грн./т.


На тендер прийшло сім фірм, але до аукціону допустили лише дві: старого постачальника комбінату ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» і маловідоме ТОВ «Технохімресурс».


Під час аукціону «Технохімресурс» і «Еко-Сервіс» запропонували на 11-17% нижчі від очікуваної ціни і не робили кроків зниження. Зрештою переміг «Еко-Сервіс» із ціною 17,18 млн грн., або 13 971 грн./т. Очікується рішення про визначення переможця.


Паралельно СхідГЗК за підсумками інших торгів готується підписати угоду на поставку мазуту на суму 3,24 млн грн. Постачальником буде ТОВ «Запоріжпромгруп» із ціною 12 698 грн./т, що на 10% дешевше за нинішню ціну від «Еко-Сервісу».


У розпорядженні «Наших грошей» є документи, які можуть свідчити про підробку документів на мазут, поданих на тендер «Еко-сервісом» і «Технохімресурсом».


Обидві фірми подали паспорти якості №7 і №8 на мазут паливний 100 зольний сірчистий за ДСТУ 4058:2001 з партії 766, виготовленої ПАТ «Укртатнафта» 8 і 9 січня 2019 року.



Співзасновник недопущеної до нинішніх торгів «Запоріжпромгруп» Руслан Завгородній повідомив «Нашим грошам», що на його прохання ТОВ «Альянс Енерго Трейд» запитало «Укртатнафту», чи можна придбати в неї мазут з якісними параметрами згідно паспортів якості №7 і №8. У відповіді «Укртатнафти» за підписом в. о. заступника голови правління з комерційних питань Дар’ї Скакаліної сказано, що направлені «Альянс Енерго Трейдом» паспорти якості №7 від 8 січня і №8 від 9 січня в «Укртатнафті» не оформлювалися.



Компанія «Запоріжпромгруп» оскаржувала допущення до аукціону «Еко-Сервісу» і «Технохімресурсу», повідомивши адмінколегії АМКУ про можливість підробки ними паливних паспортів якості. На думку скаржника, про це свідчить зовнішній вигляд цих паспортів і невідповідність назви «мазут зольний сірчистий» якісним показникам. Крім того, за даними «Запоріжпромгруп», уже декілька років «Укртатнафта» не продає мазут нікому, крім Кременчуцької ТЕС, а «сірчистий мазут» узагалі заборонено в Україні починаючи з 1 січня 2018 року постановою Кабміну №927 від 1 серпня 2013 року.


На засіданні замовник повідомив, що надіслав запит щодо паспортів «Технохімресурсу» та «Еко-Сервісу» до «Укртатнафти», але на дату розгляду скарги не отримав відповіді.


Адмінколегія АМКУ не задовольнила скаргу, бо тендерна документація «СхідГЗК» не містила вимог до оформлення паспортів якості, відповідності постанові уряду №927 і показника сірчистості мазуту. Крім того, до компетенції органу оскарження не входить встановлення факту підробки документів та наявності ознак кримінального злочину.


Разом із «Запоріжпромгруп» до торгів не допустили ще чотири фірми. «Запоріжпромгруп» і ТОВ «Віом» не надали антикорупційну програму, необхідну при очікуваній вартості закупівлі більше 20,00 млн грн., ТОВ «Вег» не вказало в «Інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» заходи із захисту довкілля, а ПП «Прем’єра Південь» і ТОВ «ВКФ Юкрейн Енерджі Груп» – відповідність ДСТУ 4058:2001. Крім того, «Прем’єра Південь» також не мала антикорупційної програми і надала банківську гарантію без електронного ключа. Фірми «Запоріжпромгруп» і «Вег» оскаржили своє відхилення в АМКУ, проте адмінколегія визнала його правомірним.


Жовтоводський «Еко-Сервіс» належить Ігорю Ведуті – співзасновнику БФ ім. Віктора Замули «Наше місто» разом із Русланом Журилом, нині відстороненим очільником ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», а до того – замдиректора СхідГЗК Сергія Дробота. Дробот зараз очолює державний концерн «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.


Свого часу серед засновників фірми було ТОВ «Енерджі трейд груп», через ланцюжок пов’язане із самим Журилом.


Нагадаємо, НАБУ підозрює Руслана Журила в нанесенні збитків ОГХК на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, оскільки за нього вніс заставу в розмірі 12 млн грн. нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький.


Із 2008 року «Еко-Сервіс» виграв тендерів на 2,65 млрд грн., майже всі – у СхідГЗК.


«Технохімресурс» зі статутним капіталом 2 тис грн. уперше взяв участь у державному тендері. Фірму зареєстровано в жовтні 2018 року в квартирі засновника і директора Віктора Немазаного з Олександрії на Кіровоградщині. Він також керує ТОВ «Торговий дім «Партнер-Агро» Юрія Дубовика, а раніше ще й володів ТОВ «Нафтохімпаливо», яке нині переоформлене на ТОВ «Юнівелс» сейшельської компанії «Спонкер ТРВНК Лтд». Крім того, «Технохімресурс», «Нафтохімпаливо» і «Партнер-Агро» використовують спільний номер телефону 0523571858 із ТОВ «Нафтохімресурс» Сергія Лікаркіна.

facenews.ua


фото - LB.ua

4140Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: