Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Матеріал підготовлено за інформацією Програми "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами»
Дата: 4 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2019/02/04/shahraistva-iz-zemleju-jak-ne-potrapiti-na-gachok-.htm
економіка, 4 лютого 2019

Шахрайства із землею. Як не потрапити «на гачок»

Матеріал підготовлено за інформацією Програми "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами»


Тип 1. Порушення орендарями договірних обов’язків та підписання договорів на умовах, вигідних для орендаря.


Близько 40% справ, що перебувають на розгляді цивільних судів, стосуються земельних відносин та права власності. Часто власникам сільськогосподарських земель доводиться відстоювати та захищати своє право власності на землю. Такі справи у медіа та серед населення, як правило, називають «рейдерством» або «шахрайством». 


Не маючи права законно продати землю у разі потреби, часто селяни погоджуються на «сірі» навколозаконні варіанти оформлення стосунків з орендарями, часто потрапляючи «на гачок» бажаючих нажитися незаконним шляхом.


Величезна кількість випадків (взятих із роботи системи БПД) про порушення прав власників землі, вкладаються у 4 типи найпоширеніших. З ними варто ознайомитись, щоб не довелось захищати свою власність у суді.


Поширені випадки з категорії «Порушення орендарями договірних обов’язків та підписання договорів на умовах, вигідних для орендаря» - це використання земельної ділянки не за цільовим призначення; систематична несплата орендної плати.


З практики: мешканці с. Бездрик (Сумська обл.) - пан Олександр з дружиною -  отримали землю під час розпаювання. У лютому 2018 р. один підприємець уклав договори оренди земельних ділянок з жителями с. Бездрик - у тому числі з родиною Олександра - з наміром ведення с/г товарного виробництва. Селянам пояснили, що хочуть посадити на ділянках сад. Аналогічні договори були укладені з декількома власниками земельних ділянок, які розташовані єдиним масивом за територією с. Бездрик і раніше були звалищем.


З моменту укладення договору підприємець чотири роки не вносив орендної плати за користування землею. Ошукані орендодавці звернулися до голови сільради для захисту, але оскільки ці земельні ділянки є приватною власністю, то голова громади юридично сам не міг вплинути на ситуацію. Орендодавці звернулися до місцевого Центру з надання безоплатної вторинної допомоги, а саме представництва інтересів у суді по справі щодо розірвання договору оренди у зв’язку з невиконанням умов договору. 


Результатом стало рішення суду на користь власників (про розірвання договору оренди земельної ділянки на підставі систематичної невиплати орендної плати згідно договору). Справу виграли. Але оскільки на цьому місці раніше було звалище, - зараз ділянка стоїть пусткою, поки не планують нічого вирощувати. За словами власників ділянок, «якби був ринок землі, то землю б продали»: у голови родини - Олександра - онкозахворювання, видалена гортань, господарством займається дружина, гроші витратили б на лікування…


Надати практичні поради власникам земельних паїв, як убезпечити себе від потрапляння в такі ситуації, погодилась адвокат, експерт із правового регулювання земельних відносин Анна Федун.


«Перед тим, як здавати земельну ділянку в оренду, варто:


- Проаналізувати доступну інформацію щодо особи потенційного орендаря, наявності у нього боргів, вчасності виплати ним орендної плати за землю. 


- Уважно ознайомитися зі змістом проекту договору оренди перед його підписанням. 


- Провести переговори з потенційним орендарем щодо тих положень договору, які Ви вважаєте невигідними для Вас. 


Безоплатну консультацію щодо порядку укладання договору оренди землі, його умов, Ви можете отримати через Центри безоплатної правової допомоги.


- У випадку, якщо орендар порушує умови чинного договору оренди землі (не сплачує орендну плату, використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням тощо) та не йде на улагодження конфлікту в досудовому порядку, фіксуйте факти порушення, та, не зволікаючи, звертайтесь до суду за захистом Ваших прав».


Оскільки мораторій на землю сам по собі не захищає від подібних шахрайств,  скоріше навпаки, сприяє появі подібних схем обману пайовиків, - радимо бути пильними та відповідальними власниками землі: перевіряти інформацію і консультуватись, у разі потреби із фахівцями.



2783Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: