Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: ​Інтерв'ю для газети "​Народне слово" записала Ася Цуркан, фото - Ігор Демчук
Дата: 12 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2019/01/12/oleksandr-milto-sonjachna-energetika-tse-pributok-z-pershoi-hvilini-.htm
економіка, 12 січня 2019

Олександр Мільто: «Сонячна енергетика — це прибуток з першої хвилини!»

​Інтерв'ю для газети "​Народне слово" записала Ася Цуркан, фото - Ігор Демчук

Сторіччя тому людство здійснило прорив і у домівках з’явився електричний струм та «диво-лампи», що назавжди перегорнули сторінку темряви після заходу сонця. Тоді здавалося, що нічого геніальнішого і придумати не можна. Але зараз у наше життя увірвалася енергетика майбутнього, і людина знову звернулася до сил природи, аби забезпечити себе життєво необхідним ресурсом.


​Усе про сонячну енергетику знає ​Олександр Мільто, засновник компанії «Енергетика майбутнього», головний офіс якої розташований у Кропивницькому.

 ​– Олександре Анатолійовичу, майбутнє справді за енергонезалежністю? Це можливо в Україні?

– Я переконаний, що майбутнє за сучасними технологіями. Якби це було не так, ми б і досі здобували вогонь за допомогою тертя каміння, ходили у шкірах мамонта, а землю обробляли мотиками. А зараз, хто б міг подумати? Мобільний зв’язок та Інтернет стали буденністю, сільськогосподарська техніка їздить в полі, а керувати нею можна дистанційно, сонце світить, а людина використовує цю енергію. І таких прикладів безліч. Використання альтернативної енергетики стало нормою життя, але ми тільки зараз відкриваємо для себе вигоди використання сил природи.

– Що відрізняє компанію «Енергетика майбутнього» з-поміж інших?

– Наша компанія стала першою в регіоні з таким напрямком діяльності, ми вже збудували чотири десятки об’єктів і сьогодні користуємося найсучаснішими технологіями, маємо найпрофесійніші кадри. І головне – наша компанія єдина в регіоні, яка будує промислові станції. Так! Саме у 2018 році ми почали будувати три промислові сонячні станції. І ще два контракти зараз розглядаємо. Із приватними станціями, що встановлюються на дахах будинків або на городах, потужність яких не перевищує 30 кВт, все простіше. А от промислові станції – це складні довгострокові проекти, які навіть впливають на роботу енергосистеми регіону. Щоб спроектувати, збудувати і приєднати такий об’єкт, потрібна потужна команда і досвід. Також це величезний перелік документації, що потрібний для запуску станції і оформлення «зеленого» тарифу. Бо все відбувається не за спрощеною системою, як для приватних побутових станцій. Наша компанія робить все від початку до кінця, щоб збудувати та запустити промислову станцію. Також ми готові запропонувати інвестиційно-привабливі майданчики. Важливо розуміти можливості енергетичних мереж у місці, де планується будівництво. Тобто станцію не можна поставити будь-де. Є довгий процес вивчення території та вишукувальних заходів, її енергетичних можливостей, але ми «закриваємо» всі ці питання. Часто до нас звертаються компанії із сусідніх областей по допомогу в адмініструванні подібних проектів на Кіровоградщині.

– Олександре Анатолійовичу, девіз вашої компанії «Прибуток з першої хвилини». Звучить заманливо. А чи реально?

​​
– Так, однозначно. Чому будують станції? І приватні особи, і бізнесмени, які віддають перевагу промисловому формату, як правило, будують їх не для того, щоб забезпечити власні потреби в електроенергії, а з метою отримання прибутку. Тобто для виробництва електроенергії і подальшого продажу її за «зеленим» тарифом в енергетичну мережу. Вигідно це тому, що ми купуємо енергію в мережі за тарифом, набагато меншим, аніж продається в мережу енергія, вироблена сонячною електростанцією. Цей тариф майже втричі більший. Тож є станції, які забезпечують власні потреби, а є станції, і їх більшість, за допомогою яких люди заробляють гроші. Для когось це може бути прекрасною пенсією. Станція потужністю до 30 кВт, встановлена на даху, забезпечує чистого прибутку від 4 до 5 тисяч євро в рік. Чому я кажу в євро? Бо вартість електроенергії, що зливається в мережу, рахується відповідно до євро. Тому і кредити вигідні, які беремо в банку на умовах, прив’язаних до євро. Адже, якщо курс «стрибає», то це не страшно, все регулюється, відповідно до європейської валюти. Окрім цього, збільшення питомої ваги від відновлювальної енергетики збільшує її процент по відношенню до енергії, що виробляється іншими способами. Відповідно, ми сприяємо захисту навколишнього середовища. Тож з моменту підписання договору на енергопостачання власник станції отримує прибуток з першої хвилини! Така сьогодні реальність.

– Що отримає сільськогосподарське підприємство, вклавши гроші у власну електростанцію?

– Будь-яке підприємство отримує ще один бізнес. Якщо людина займається рослинництвом, тваринництвом або переробкою, то, побудувавши сонячну станцію, вона отримує інший, абсолютно простий в управлінні бізнес, який не вимагає після завершення будівництва практично жодного впливу. Людина вкладає гроші і час один раз, а на обслуговування витрачаються копійки. Станція працює сама. Даний бізнес вигідніший, ніж депозит в банку! Він стабільний, залежить тільки від наявності сонячного проміння. Зрозуміло, що взимку генерація енергії менша, але якщо рахувати загальний економічний ефект, то прибуток є стабільним щороку. А побудувати собі такий бізнес може будь-яка фізична чи юридична особа за наявності інвестицій. Тим паче, що обладнання з кожним роком дешевшає, ринок насичується. Ми працюємо із різним обладнанням, з Європи, Китаю, США.

– Трохи про ризики. Вони існують?

– Ризиків практично немає. Якщо забезпечити збереження обладнання на території станції і якщо вона якісно збудована, то об’єкт працюватиме надійно і практично без втрат та збоїв. Іноді ми чуємо від власників станцій відгуки про неякісне будівництво, про те, що виходить з ладу обладнання. І для великих станцій – це мільйони збитків. А якщо все якісно збудовано і правильно приєднано до мереж, об’єкт працюватиме потужно і гарантуватиме стабільний дохід. Крім того, групи компаній, які реально впливають на енергетичний ринок в Україні, вкладають у цей напрямок великі кошти. Тож цей процес незворотний.

– Навіщо інвестувати в сонячну енергію, коли є інші альтернативи?

– Простий приклад – мені, як керівнику компанії, постійно потрібні кадри, ресурси, обладнання, офіс… Це безперервний процес. А поставив станцію – і нічого не треба: ні землю обробляти, ні кадри шукати, ні прокидатися зранку із головою, забитою купою проблем! Ти просто заробляєш і займаєшся хобі або сімейними справами. Звісно, щоб збудувати такий об’єкт, існує проблема з інвестиційно-привабливим кліматом, але моя девелоперська компанія «Парк інвестицій» просуває всі питання швидко і якісно. Без цього неможливо – одні будують, а інші – забезпечують можливість цих процесів.

– Судячи з вищесказаного, сонячні електростанції – це максимум прибутків та мінімум ризиків. Ваші прогнози, як розвиватиметься сонячна енергетика в Україні?

– Найактивніша фаза розвитку відновлювальної енергетики в Україні відбудеться у найближчі 3-5 років. Кожних два роки розмір «зеленого» тарифу, за яким продається електроенергія в мережу, знижується. Саме тому інвестори зацікавлені якнайшвидше реалізувати такі проекти. Наступне зниження “зеленого” тарифу відбудеться на початку 2020 року. Тож, почавши і закінчивши будівництво у 2019 році, можна отримати максимально вигідний «зелений» тариф.

– Щоб встановити бодай невеличку електростанцію, потрібні серйозні кошти. Що скажете про програми кредитування?

– Все це, звісно, є обов’язково. Ми рекомендуємо «Укргазбанк» та «Прокредитбанк». Наша компанія «Енергетика майбутнього» акредитована в цих банках. І зазначу, що саме ці фінансові установи реагують на заявки швидко і якісно, бо зацікавлені у розвитку свого кредитного портфеля.


2868Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: