Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: ГУ ДФС у Кіровоградській області
Дата: 12 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/11/12/orenda-zemli-u-fizichnih-osib-splata-podatkiv.htm
економіка, 12 листопада 2018

Оренда землі у фізичних осіб: сплата податків

ГУ ДФС у Кіровоградській області


Переважна площа земель сільгосппідприємств та підприємців, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства, є орендованою, власниками (орендодавцями) якої виступають  фізичні особи. 


Коли земельна ділянка (пай) надається в оренду юридичній особі чи фізичній особі (підприємцю) за користування  орендованою землею  орендар  (підприємство, підприємець)  виплачує  громадянину дохід у вигляді орендної плати та перераховує  до бюджету податки. 


Розрахунки щодо орендної плати можуть  здійснюватися як в грошовій, так і в натуральній  формі за  згодою сторін. 


Відповідно до Податкового кодексу України з суми орендної плати  справляється податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.   Також утримується військовий збір за ставкою 1,5 відсотки. 


Якщо орендна  плата виплачується  у негрошовій формі, слід дотримуватися норм ст.164.5 Податкового кодексу щодо застосування  коефіцієнту, який застосовується при визначенні оподатковуваного доходу. Коефіцієнт визначається за формулою  К=100:(100-Сп), де Сп – ставка податку, встановлена для  таких доходів на момент їх нарахування. Оскільки ставка ПДФО, яка застосовується до доходів у вигляді орендної плати – 18 відс., коефіцієнт становить – 1,21951.   


Головне управління ДФС у Кіровоградській області  звертає увагу , що Законом України від 10.07.2018  №2497 –VIII «Про внесення  змін до ПКУ  та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності  сімейних фермерських  господарств», який набрав чинності  з  15.08.2018, були внесені  зміни до   ПКУ, зокрема в частині перерахування  податку на доходи з фізичних осіб.  Починаючи  з 15.08.2018, податковий агент, який нараховує (виплачує) доходи у вигляді орендної  плати , сплачує податок на доходи фізичних осіб  до бюджету  за місцем знаходження  земельних ділянок, земельних часток (паїв). 


Ця норма не  застосовується до військового  збору, який  перераховується до відповідного бюджету  за місцезнаходженням (місцем реєстрації) податкового агента (юридичної особи, підприємця). 



2415Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: