Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Микола Луговий, Національний прес-клуб «Українська перспектива»
Дата: 31 серпня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/08/31/mozhlivosti-agrarnih-rozpisok-rozshirilisja.htm
економіка, 31 серпня 2018

Можливості аграрних розписок розширилися

Микола Луговий, Національний прес-клуб «Українська перспектива»


Нещодавно вінницьке сільгосппідприємство «Органік-Д» оформило аграрну розписку, яка посприяє йому у вирощуванні моркви. Її особливість полягає в тому, що вперше цей інструмент кредитування використовується для отримання послуг. Зокрема, у цьому випадку їх надає агрохімічна лабораторія PrimeLabTech (PLT).


Тривалий час українські сільгоспвиробники використовували аграрні розписки для поповнення власних фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Необхідність у них особливо гостро відчували малі та середні господарства в період посівних та збиральних кампаній. Тепер можливості нового інструменту кредитування значно розширилися, що засвідчує його гнучкість та доступність у використанні.


«Органік-Д» - молоде господарство. Воно створене лише торік і належить до розряду малоземельних: обробляє близько 100 гектарів. Переважно це орендовані землі. Спеціалізуватися вирішило на вирощуванні коренеплодів – моркви та буряку.


- Основну увагу приділяємо моркві, - зазначив директор сільгосппідприємства Вадим Кричковський. – Ні для кого не секрет, що це високорентабельна культура. Якщо при її вирощуванні дотримано всіх необхідних технологій, вона дає хороший врожай. До того ж у нас є побудоване овочесховище на 3 тис. тонн коренеплодів. Тому ми оформили аграрну розписку саме під моркву, оскільки впевнені в її виконанні.


На думку керівника сільгосппідприємства, для цього є всі підстави. На безполивних землях він очікує хорошого врожаю моркви: передбачається, що з кожного гектару її зберуть близько 40 тонн.


Втім, «Органік-Д» робить ставку не лише на високі врожаї, але й на якість продукції. Тут ретельно вивчають можливості органічного землеробства і те, наскільки воно може бути застосоване для цього господарства. В якості експерименту 20% всієї продукції вирощується за екологічно чистою технологією.


- Ми використовуємо багато органічних добрив та біопрепаратів, - розповів Вадим Кричковський. – Ця технологія більш витратна і вимагає постійного контролю за станом ґрунту і за тим, як на нього впливають добрива.


Займатися точним землеробством «Органік-Д» допомагає лабораторія Prime Lab Tech. Партнерські стосунки між ними встановилися з початку нинішнього року.


- Без лабораторії ми не можемо обійтися, - наголосив директор сільгосппідприємства. – Для контролю за якістю ґрунту з кожної ділянки необхідно кілька разів робити відбори зразків лише впродовж одного року. Це дозволить побачити динаміку поліпшення чи погіршення якості землі. Саме такі послуги нам і надає PLT. І саме тому ми були зацікавлені оформити нашу співпрацю через аграрну розписку.


PrimeLabTech також належить до розряду молодих суб’єктів господарювання. Хоч вона і розташована в Київській області, та послуги надає аграріям усієї України. У переліку цих послуг, зокрема, відбір зразків рослин та ґрунту, агрохімічне обстеження ґрунту та рослинна діагностика, агрохімічне обстеження тепличних ґрунтів та торфу, аналіз добрив. Лабораторія оснащена сучасним обладнанням.


- У нас у процесі підписання перебуває контракт з торговельними мережами, які орієнтовані на  VIP-сегмент, - повідомила керівник відділу маркетингу PLT Ольга Дигун. – Це овочі та фрукти українського виробництва. І ми для цих торговельних мереж робитимемо експериментальні сертифікати за пакетом «Аналіз залишків пестицидів і нітратів».


Ольга Дигун уточнила, що з «Органік-Д» лабораторія підписала фінансову аграрну розписку. Причому вона була оформлена в спрощеній формі.


- Аграрна розписка посвідчується нотаріусом, і, як правило, треба мати два договори, - відмітила вона. – Один договір стандартний – на послуги, а другий – на аграрну розписку. Ми вирішили спростити цю схему для нашого клієнта та зробити один договір.


Вона вважає такий підхід перспективним, він дозволить спростити стосунки і з майбутніми клієнтами, які готові оформляти аграрні розписки.


Ще одна особливість «морквяної» аграрної розписки: її реалізація здійснюватиметься в два етапи.


- Ми збираємо проби ґрунту ще цього року, і ця робота буде оплачена «Органік-Д» з нинішнього врожаю моркви, - розповіла Ольга Дигун. – А частину проб ми робитимемо навесні наступного року, і вони «закриватимуться» врожаєм моркви 2019 року.


Обидва партнери наразі напрацьовують досвід роботи з новим інструментом кредитування. «Морквяна» аграрна розписка стала першою не лише для «Органік-Д», але й для лабораторії Prime Lab Tech. Вона привабила сторони простотою оформлення: посвідчення документів у нотаріуса забрало не більше однієї години. Хоча підготовчий період тривав довше, ніж очікували. Та це було зумовлено об’єктивною причиною. Ольга Дигун пояснила її так:


- Ми перша компанія, що надає клієнтам можливість користуватися нашими послугами під аграрну розписку. Тому довелося брати до уваги всі ризики, з якими стикаємося. Насамперед, думали про те, що робити з курсовою різницею. Бо ми бачили, що курс долара зростає і не відомо, наскільки він із часом зросте. А аграрна розписка прив’язана до гривні. Також ми прив’язані до врожаю наступного року. Ми розуміємо ці ризики і свідомо йдемо на них.


Керівник відділу маркетингу PLT також повідомила, що всі ці питання обговорювали з фахівцями Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» й отримували від них належну консультацію, за що їм дуже вдячні. В результаті це посприяло укладенню договору з «Органік-Д». І додала:


- Ми хочемо й надалі працювати з аграрними розписками. Сподіваємося, що ще цієї осені укладемо такі договори. Нам дзвонять на «гарячу лінію» та повідомляють про своє бажання оформити аграрну розписку. Тобто частина господарств уже перебуває в процесі ухвалення рішення.


Новий інструмент кредитування в нашій країні впроваджується з 2014 року. Цим займаються Проект IFC «Аграрні розписки в Україні», Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство юстиції. Робота здійснюється за сприяння Швейцарського Уряду.


Згідно з даними Проекту IFC, станом на 27 серпня вже виписано 674 аграрні розписки на 4,3 млрд. гривень. Із цієї суми 2,458 млрд. гривень припадає на товарні аграрні розписки і 1,842 млрд. гривень – на фінансові.


- Кампанія по збиранню врожаю, що триває, та наступні осінні польові роботи змушують сільгоспвиробників більше уваги звертати на аграрні розписки та активніше користуватися їхніми можливостями, - зазначила керівник Проекту IFC Хелен Фейрлемб. – Практика вже довела їхню перевагу. І той факт, що аграрні розписки успішно працюють уже по всій Україні, підтверджує це.



2920Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: