Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Вікторія Талашкевич, Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування
Дата: 16 березня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/03/16/naskilki-finansovo-spromozhni-ob-ednani-teritorialni-gromadi-na-kirovogradschini-.htm
економіка, 16 березня 2018

Наскільки фінансово спроможні об’єднані територіальні громади на Кіровоградщині?

Вікторія Талашкевич, Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування

Виявити слабкі місця та виробити необхідні управлінські рішення для їх усунення – саме на це спрямована оцінка фінансової спроможності тих 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які в минулому році  перебували на прямих міжбюджетних відносинах із Державним бюджетом, у тому числі – п’яти об’єднаних громад на Кіровоградщині.

Аналізу підлягали Соколівська, Новоукраїнська, Маловисківська, Бобринецька, а також Великоандрусівська об’єднані територіальна громади.

- Експерти здійснюють аналіз для того, щоб кожна громада могла чітко побачити себе з боку, зробити потрібні висновки і працювати над виправленням ситуації там, де це необхідно, - пояснює Олег Яременко, директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування. За його словами, автори оцінки фінансової спроможності – експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International).

За результатами їх аналізу, середній показник надходжень власних доходів на одного жителя по згаданих громадах збільшився на 1686,7 грн та склав 3671,9 грн. У тому числі: по трьох ОТГ, які були утворені ще у 2016 році, цей показник зріс у 2,6 рази, а по двох громадах, що були утворені у 2015 році – на 31,2%.

- Виходячи з розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на одного службовця із надання послуг у Маловиськівській об’єднаній громаді, а найменше – у Соколівській ОТГ, - коментує результати аналізу Олена Савченко, радниця з місцевих фінансів Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, у Маловисківській ОТГ на одного службовця припадає 340 осіб, а у Соколівській – 95 осіб.

- Виходячи з фінансових ресурсів, об’єднані територіальні громади на Кіровоградщині за минулий рік спрямували кошти на проведення капітальних видатків в сумі 63 616,4 тис. грн, що в розрахунку на одного жителя становить 1180,3 гривень, - розповідає Олена Савченко.

За її словами, можна говорити про те, що є тенденція по Україні та по Кіровоградщині до того, що, чим більша чисельність населення об’єднаної територіальної громади, тим вищі показники надходжень власних доходів на одного мешканця громади. Натомість громади з низькою чисельністю населення мають обмежений потенціал для сталого розвитку та надання всіх необхідних послуг її мешканцям.

Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!) від Центру розвитку місцевого самоврядування, телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00). 


3045Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: