Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Кіровоградська ОДПІ
Дата: 13 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2017/02/13/na-jaki-zmini-potribno-zvernuti-uvagu-pri-zapovnenni-deklaratsii-pri-dohodi.htm
економіка, 13 лютого 2017

На які зміни потрібно звернути увагу при заповненні декларації при доходи

Кіровоградська ОДПІ


Кіровоградська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області інформує про продовження кампанії декларування доходів, отриманих в 2016 році. Нагадуємо, що минулорічні доходи необхідно відображати в новій формі Декларації про майновий стан і доходи. Окрім того, звертаємо увагу пересічних громадян, суб’єктів господарювання - фізичних осіб «загальносистемників» та які здійснюють незалежну професійну діяльність на зміни звітного документу.


Зокрема, зменшено з чотирьох до двох додатки декларації (Ф1 та Ф2). У зв'язку із запровадженням ставки податку у розмірі 18 відсотків замість 15/20 відсотків, скасовано додаток до декларації, який передбачав здійснення перерахунку податку на доходи фізичних осіб при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених пп. "є" п. 176.1 Кодексу. Отже, тепер платники податків за результатами річного декларування не повинні проводити перерахунок податку на доходи фізичних осіб та заповнювати окремий додаток.


Також скасовано додаток до декларації, в якому платник податків здійснював розрахунок податкових зобов'язань з отриманих іноземних доходів. Тепер сума таких доходів, відповідні податкові зобов'язання, інформація щодо країни походження доходу та назви валюти відображаються в декларації без заповнення окремого додатку.


Отже, на сьогодні, у додатках до декларації платник здійснює розрахунок податкових зобов'язань лише за доходами, база оподаткування яких розраховується з урахуванням понесених витрат, а саме: при визначенні інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та при розрахунку податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).


Крім того, для зручності платників податків у відповідних рядках декларації (додатків до неї) зазначені ставки податку на доходи фізичних осіб та військового збору.


Також, платники податків, отримані доходи від продажу (обміну) об'єктів рухомого та нерухомого майна, які не оподатковуються, при заповненні декларації мають відображати в окремому рядку.


Додатково нагадаємо, оскільки з 01.01.2016 змінено порядок сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб  підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), то розраховувати та сплачувати їх необхідно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується і не сплачується.


Окрім того, у зв'язку із нововведеннями, тепер загальна (річна) сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету фізичними особами - підприємцями (крім єдинищиків),  розраховується  у розділі I додатку Ф2 до декларації та дорівнює значенню рядка 1.1 додатка Ф2  і відображається в декларації про доходи в графі 6 рядка 10.7.


Разом з тим, довідково в рядках 1.2 - 1.4 додатка Ф2 платники відображають суму сплачених авансових платежів з ПДФО та залишок суми ПДФО, що підлягає сплаті або поверненню.


Також, звертаємо увагу самозайнятих осіб, що в декларації чистий оподатковуваний дохід, отриманий фізичними особами «загальносистемниками», вказується у графі 3 рядка 10.7 декларації, а особами, які провадять незалежну професійну діяльність, - в графі 3 рядка 10.8 декларації.


Нагадаємо, що нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена  наказом Мінфіну  від 15.09.2016 року № 821 та набрала чинності з 31.12.2016р.



4086Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: