Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда - старший науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради
Дата: 20 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/09/20/-simvolizm-i-lirika-mikoli-gluschenka-.htm
культура, 20 вересня 2021

«Символізм і лірика Миколи Глущенка»

Микола Правда - старший науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради


17 вересня  2021 року у Музеї мистецтв розгорнуто експозицію «Символізм і лірика Миколи Глущенка» присвячену до 120-й річниці з Дня народження митця.

 

Музей мистецтв з нагоди 120-річчя від дня народження відомого українського живописця Миколи Глущенка (1901-1907) запрошує переглянути експозицію мистецьких творів з фондів музею «Символізм                       і лірика Миколи Глущенка». 


Всього в скарбниці музею нараховується 22 живописні твори, що належать пензлю майстра. 


Перші 4 роботи до музею були передані  у вже далекому 1965 році                    з Дирекції художніх виставок (м. Київ) з нагоди відкриття Кіровоградської картинної галереї, що тоді знаходилася у сучасному приміщенні Преображенської церкви. Активно сприяла цьому в ті часи Олена Ноземцева – директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею (1953-1967), філією якого і була тоді новостворена Кіровоградська картинна галерея. Ще 18 робіт Миколи Глущенка надійшли до фондів музею з Дирекції художніх виставок в 1979 році завдяки першому директору Кіровоградського обласного художнього музею Миколі Федотову. 


Микола Петрович Глущенко (1901-1977) художник обдарований величезним талантом з надзвичайно цікавою долею. Народний художник, лавреат державної премії імені Т. Шевченка. 


У мистецькому світі Миколу Глущенка знають, як неперевершеного майстра пейзажу та імпресіоніста, його доробок складає більше 10 тисяч мистецьких творів, які зберігаються у приватних колекціях і музеях України, Франції, Німеччини, США, Росії, Канади. 


Родом художник походить з міста Новомосковськ сучасної Дніпропетровської області, де він і народився 17 вересня 1901 року. 


Доля подарувала Миколі Глущенку надзвичайно цікаве життя в якому йому довелося і воювати в Добровольчій армії Антона Денікіна, навчатися                в Берлінській вищій школі образотворчого мистецтва, бути радянським розвідником на Заході і за непідтвердженими даними агентом Євгена Коновальця в СРСР. Миколі Глущенку довелося зустрічатися з відомими особистостями українського національно-визвольного руху, що емігрували на Захід, серед них були Василь Вишиваний, Павло Скоропадський, Володимир Винниченко. 


Проживаючи у Франції та Іспанії в 1925-1936 роках художник писав                     у стилі французького імпресіонізму, український «Клод Моне» називали Миколу Глущенка прихильники його творчості та сучасники.


В експозиції «Символізм і лірика Миколи Глущенка» представлено до огляду пейзажні роботи майстра: «Старий Міст. Белград», 1966 р; «Море. Шторм», 1966 р; «Дніпро», 1972 р; «Рожева верба», «Крим. Гурзуф», «Пейзаж. Пізня осінь». Всі ці роботи художника відносяться до пейзажного напрямку в доробку майстра. Яскраві фарби та символізм переданий через світло показують живописний настрій в тандемі з геніальною майстерністю автора. Пейзажі Миколи Глущенка є тонкими, ліричними, чуттєвими                          і «смачними», вони передають настрій, а ще кажуть, що пейзажисти                           є найпатріотніші патріоти своєї батьківщини. На пейзажах художника зупинився час, застигла природа, що живе своїм урочистим життям. Щоб митець не писав в нього все виходило світло і яскраво. Автор дуже любив використовувати яскраві фарби, передаючи через них свої мрії і фантазії, купаючись в кольорах і краєвидах. 


Помер Микола Глущенко 31 жовтня 1977 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.   


            


1438Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: