Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 7 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/05/07/-ne-zgasne-vogon-pam-jati-.htm
культура, 7 травня 2021

«Не згасне вогонь пам’яті»

Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


В період з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року територія України була ареною надзвичайно кривавих подій.  Нацистська Німеччина             з союзниками, Радянський Союз розв’язали Другу Світову війну, одним            з театрів бойових дій була саме територія сучасної України. Українці опинилися   в надскладних умовах, була створена ситуація, через яку багато націй в тому числі й українська опинилися на межі виживання. В ході кривавих бойових дій між двох ворогуючих армій на території України нищилася інфраструктура, промисловість, сільське господарство, грабувалося мирне населення, яке до того ж обкладали непомірними податками та трудовою повинністю. Українці на фронтах Другої Світової війни воювали в різних арміях, відстоювали інтереси різних держав, тисячами гинули в кровавій бійні ІІ Світової. Частина української нації в той період бачила можливість завоювати і відстояти власну державу, їх метою було проголошення незалежності України, але в той час зусиль і ресурсів, що докладали для цього, виявилося замало. 

    

Війна, що котилася Україною з заходу на схід, а потім зі сходу на захід забирала мільйони життів. Українці гинули в боях, пережили голод, холокост, депортацію та окупацію, насильницьке вивезення на примусові роботи, жах нацистських концентраційних та радянських фільтраційних таборів тощо. 

      

Трагедія Другої Світової війни торкнулася кожної української родини. Війна пройшла по українській землі, зібравши свій страшний урожай жертв, ті, хто вижив в тому пеклі, на все життя отримав не лише фізичні,                         а й моральні рани. Найбільшою трагедією для України і українців було те, що вони змушені були в деяких моментах воювати одні з одними, будучи                 в арміях воюючих країн. 

    

В ці дні на початку травня ми згадуємо тих, хто назавжди залишився на полях битв, віддавши найцінніше, що є сьогодні в людини, власне життя, виборюючи кожен свої ідеали, українці збираються родинами, ідуть на кладовища покласти квіти та запалити свічку пам’яті…         

     

В експозиції «Не згасне вогонь пам’яті» представлені до огляду роботи майстрів пензля, які репрезентують епоху Другої Світової війни. 


Художники намагаються показати весь трагізм подій, жертовність учасників, силою мистецтва вони доносять до сучасного покоління українців суть того, що відбувалося в ті страшні роки. Мистецькі твори Володимира Федорова «Портрет Наумова» (1978); Феодосія Бочкова «Прифронтова ніч» (1943); Олександра Фойницького «Корабель тоне» (1962); Петра Кодьєва «Сполох», (1954); Ескіз до роботи Петра Кодьєва «Окупація» (1950-ті роки); Петра Оссовського «Переможний травень» (1980) стали основою представленої до огляду експозиції. 

           

У 2014 році Україна вперше приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам’яті та примирення, символом цих днів став мак. Ми пам’ятаємо, яким страшним жахом для українців була Друга Світова війна. Ця пам'ять сьогодні робить українців сильнішими, вона є запорука того, що              в майбутньому подібна трагедія не повториться.     


         

            



1958Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: