Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 25 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/02/25/v-muzei-mistetstv-rozgornuto-ekspozitsiju-tvoriv-fedora-lagna.htm
культура, 25 лютого 2021

В Музеї мистецтв розгорнуто експозицію творів Федора Лагна

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


24 лютого 2021 року в Музеї мистецтв розгорнуто експозицію творів члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва і мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Федора Лагна до 65-річчя від дня народження.


Лагно Федір Федорович народився 24 лютого 1956 року в с. Нова Осота Олександрівського району Кіровоградської області. Закінчив факультет дизайну Харківського  художньо-промислового інституту (нині Академія дизайну                                 і мистецтва) в 1983 році. З 1983 року займається творчою і виставковою діяльністю. Учасник багатьох обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок. Учасник виставок в Італії, Канаді, США, Австрії, Великобританії.


Член Національної спілки художників України з 1992 р.


Лагно Федір Федорович – відомий в Україні та за її межами художник,  який                       в своїх творах прагне наслідувати кращі досягнення світового і вітчизняного сучасного живопису. 


Ф. Ф. Лагно плідно працює в таких жанрах: монументальне мистецтво, живопис, графіка, ілюстрація, дизайн. Персональні виставки художника мали успіх у Кропивницькому (1990, 1993, 2005, 2011) та Олександрівці (2011). Він - учасник Міжнародного бієнале Львів'91 – «Відродження» (лауреат Міжнародного бієнале, 1991). В 1994 р. здійснив поїздку до Італії в групі  п’яти українських художників,                 де провів двомісячну творчу практику  та виставки з італійськими художниками                         в м. Монгідоро, Болонія та Венеція. Роботи знаходяться в зібраннях Міністерства культури України, Львівській картинній галереї, Музеї мистецтв                                   (м. Кропивницький), Олександрівському районному краєзнавчому музеї, а також                              в приватних зібраннях закордоном.


Ф. Ф. Лагно – постійний учасник Великоднього Благодійного Аукціону. Він                  є двічі Лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації  «Новітні спрямування» (2011, 2019). 


Останні роки багато працює як художник-ілюстратор. Серед останніх робіт автора - ілюстрації до серії дитячих книжок письменника Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії» (2017), «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» (2018), «Дивовижна подорож Соні й Асі до Запорізької Січі» (2019).


Живе і працює в смт Олександрівці.


У фондовому зібранні нашого музею зберігаються живописні та графічні твори Федора Лагна, різноманітні книжкові видання з ілюстраціями митця.                         


В експозиції представлені живописні та графічні твори Федора Лагна з фондів зібранні Музею мистецтв, які репрезентують як його ранній період творчості, так                        і мистецькі досягнення останніх років. 


Творче кредо митця можна сформулювати його ж власними словами: «Культура гуманізму та її проекція через призму біблійних притч, дає поштовх для пошуку тих творчих сентенцій, які  я виношу на суд глядача і в яких я намагаюсь викликати рефлексію душі, розуму і серця. Керуючись постулатом: довіряй тому, хто шукає істину, і не довіряй тому, хто її знайшов, я виходжу зі своєю творчою версією на діалог з глядачем і даю можливість йому закінчити мою думку»                        (Ф. Лагно).


      



1378Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: