Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 14 січня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/01/14/virtualnii-istorichnii-etjud-koljadujut-zori-na-rizdvo-.htm
культура, 14 січня 2021

Віртуальний історичний етюд «Колядують зорі на Різдво!»


І знову завітав до нас Новий 2021 рік, а за ним незвичайне, щедре свято – Різдво Христове. Це -  одне з найкрасивіших і улюблених свят в Україні. З далеких  часів  готувалися з до Дня народження Христа з особливим трепетом! Раділи всі, сподіваючись, що воно принесе у кожну хату щастя, радості багато, здоров'я, достаток. А хто бажав долучитися до відродження українських звичаїв та обрядів мікрорайону Завадівки, кожного року гостинно запрошувалися  на різдвяні заходи бібліотеки-фіїлії №10, де чекала ялинка, а на столі 12 страв.. Зокрема, сім’ї земляків долучалися до обряду колядування. 


Нажаль, в зв’язку з пандемією «COVID-19», колектив бібліотеки не зміг зібрати своїх користувачів цього року у свій культурний куточок. А  пригадали історію свята віртуально і використали фотодокументальний матеріал та спогади старожилів мікрорайону. Ділилися згадкою, що Різдво - це одне з найважливіших християнських свят, яке знаменує народження Ісуса Христа. У цей час  колядують, водять вертепи, ходять до родичів, вітають своїх близьких та їдять святкові страви. А головне, забувають всі образи і бажають усім добра на прийдешній рік. Жінки  і чоловіки у розкішних вишиванках із зіркою в руках співали колядки та щедрівки. Це співочий гурт «Берегиня», який очолює Борис Притула. Скільки їх звучало на різдвяних заходах! Це і «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Три славнії царі», тощо. 


Поділилися згадкою про своє дитинство 85–річні Ольга Дацько та Неоніла Вовченко. Пригадали, як вони малюками так чекали цих різдвяних свят, а потім веселими зграями бігали по селу, стукали у кожну хату, промовляючи: «Благословіть колядувати!». Господарі дозволяли, потім виносили щедрі гостинці – печені коржики, або пиріжки з квасолею. З не меншою радістю чекали щедрування. Тут вже трохи старші дівчата і хлопці ходили щедрувати з Маланкою і Василем. Маланка обов’язково на голові  мала віночок, українське вбрання, справжнім козаком був і Василь. На прощання гості частувалися солодощами.

 

Приємно відчути,  що традиції, звичаї українського народу не забуваються, а продовжують жити в наших серцях.


Переглянути відео можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=8moIjBXuBik


1865Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: