Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Леся Нестройна – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв
Дата: 1 жовтня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/10/01/vidkrito-virtualnu-ekspozitsiju-tvoriv-zoloto-lit-.htm
культура, 1 жовтня 2020

Відкрито віртуальну експозицію творів «Золото літ»

Леся Нестройна – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв


1 жовтня 2020 року в Музеї мистецтв представлено віртуальну експозицію творів «Золото літ» до Міжнародного дня людей похилого віку                  та Дня ветерана.


Люди старшого покоління – це невичерпне джерело народної мудрості,           їх практичний життєвий досвід, невгамовна енергія, оптимізм та активна громадська позиція  часто-густо просто вражають. Вони передають у спадок все найцінніше, що накопичили за все життя. 


У всьому світі  1 жовтня щорічно відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні – ще й День ветерана. Це добре, світле й  дуже актуальне свято, тому що воно ще раз привертає увагу до численних проблем літніх людей, що існують у нашому суспільстві. Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991року відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня людей похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку».  Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана. За оновленою міжнародною класифікацією особою похилого віку вважається той, хто досяг 60 років. Таких людей в усьому світі близько 700 мільйонів, а це майже кожна десята людина на Землі. За даними ООН, до 2050 року число тих, кому за 60, сягне 2 мільярдів людей.  На думку експертів, зростання числа літніх людей у світі свідчить про поліпшення якості життя в цілому, що саме по собі є значущим досягненням. Попри це, у багатьох країнах, що розвиваються, старіння, як і раніше, пов’язане зі слабкою соціальною захищеністю і падінням рівня доходів. У світових рейтингах за рівнем життя літніх людей Україна (і це дуже сумно) традиційно посідає одне               з останніх місць. І щороку ці показники все нижчі й нижчі. Найкомфортнішими країнами  проживання для людей поважного віку є Швейцарія, Скандинавські країни, Німеччина та Канада… 


Віртуальною експозицією творів «Золото літ» із фондового зібрання Музею мистецтв ми привертаємо увагу до людей похилого віку та можливістю нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі всього людства, його культури та взаємозв’язку поколінь. Для перегляду пропонуємо вам насолодитися олійними та графічними роботами у виконанні художників-земляків - А.М.Нюренберга (1887-1979) «Лірник» (1929), І.Г.Савенка (1924-1987) «Хлібороб Євдокія Пазенко» (1969), Л.В.Завгороднього (1925-2009) «Бабуся»,«Панас», «Мати», А.А.Данилова (1941 р.н.) «Відлуння» (1985), Н.І.Падурської (1943 р.н.) «Я слухаю весну» (2016), В.Г.Плітіна (1956 р.н.) «Політ ластівок» (1992), «На селі» (1989), «Розповідь осіннього дня» (1992).


У цей жовтневий день прийміть від команди Музею мистецтв щирі вітання і глибоку вдячність за все, що зроблено Вами для нас, нащадків.  Ваша праця, подвиг, шанобливе ставлення до людей – це незрівняний приклад для наслідування сучасній молоді. Низький уклін Вам до землі, дорогі ветерани, дідусі, бабусі та велика подяка за все, що Ви зробили для майбутнього покоління. Бажаємо Вам найголовнішого – міцного здоров’я, безхмарного неба, довголіття, сил та наснаги і далі дарувати тепло ваших сердець! Нехай всі проблеми та незгоди обходять стороною, а добро, що ви робите, повертається сторицею!


                  



1562Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: