Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 3 серпня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/08/03/-pam-jati-vidatnogo-zemljaka-prisvjachuetsja-.htm
культура, 3 серпня 2020

«Пам’яті видатного земляка присвячується»

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


31 липня 2020 року у вікні відділу Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» було розгорнуто фотовиставку «Пам’яті видатного земляка присвячується» до 5-ої річниці з дня смерті Петра Оссовського (1925-2015).


1 серпня, завершилося земне життя художника – земляка, народного художника СРСР,  лауреата Державної премії СРСР, Міжнародної премії                       ім. М. Шолохова, дійсного члена Російської Академії мистецтв, заслуженого художника України, одного з найвидатніших художників другої половини                    ХХ – початку ХХІ ст. Петра Оссовського.


Твори Петра Оссовського знаходяться в Національному художньому музеї України, Національному музеї «Київська картинна галерея», Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Музеї мистецтв (м. Кропивницький), Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, а також в чисельних закордонних колекціях.


П.П. Оссовський відомий як один з основоположників «суворого стилю» в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.


18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Музею мистецтв - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Художник жив                         та працював у Москві. Проте його зв'язок з малою батьківщиною ніколи                        не переривався.


У фотовиставці, що презентована до 5-ї річниці з дня смерті митця,  представлені фотографії, присвячені особистості Петра Павловича Оссовського. В експозиції розміщено текст Присвяти, яку написав Петро Оссовський спеціально для картинної галереї (текст на прохання митця переклав відомий поет Володимир Бровченко, який теж, як і Петро Павлович народився у Малій Висці).


Для Музею мистецтв художник був справжнім і щирим другом, членом нашої великої музейної родини та завжди бажаним гостем, вражаючи колектив музею не тільки оригінальністю своїх робіт, а й, в першу чергу – душевними якостями: силою духу, батьківською підтримкою і теплом, позитивною енергетикою, великою працелюбністю і мудрістю.  Починаючи з 2003 року тісна співпраця Петра Павловича з музеєм подарувала кропивничанам та гостям міста багато цікавих заходів, теплих зустрічей, а картинна галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»  стала зразком сучасного музею високого рівня.


Світла пам’ять про Петра Павловича Оссовського, художника зі світовим ім’ям назавжди залишиться в серцях шанувальників образотворчого мистецтва, а творчий шлях художника та його жертовна праця стануть прикладом для наслідування для майбутніх поколінь.


      



1600Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: