Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 20 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/07/20/vidkrilasja-ekspozitsija-zhittja-jak-shahova-doshka-do-mizhnarodnogo-dnja-shahiv.htm
культура, 20 липня 2020

Відкрилася експозиція «Життя як шахова дошка» до Міжнародного дня шахів

Тетяна Костенко – науковий співробітник картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


20 липня у відділі Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію «Життя як шахова дошка» до Міжнародного дня шахів.


Починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації. 


В Україні 1992 року було засновано Федерацію шахів, яка щороку організовує змагання серед чоловіків і що два роки – серед жінок. Із 2011 року День шахів в Україні почали відзначати 20 липня разом з усім світом. 


Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту.                   Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту. 


Майже в кожному місті є шаховий клуб (іноді їх декілька), у якому збираються шанувальники цього виду спорту. У Міжнародний день шахів у цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи.


У Музеї мистецтв до Міжнародного дня шахів з фондового зібрання музею представлено роботу Юрія Іващенка «Портрет гросмейстера А.Карпова» (1981).


Юрій Іващенко (1929-1990) - художник-земляк, педагог, колишній директор Художньої школи імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького. 


Юрій Семенович народився 19 лютого 1929 року в нашому місті.                  У 1959 році Юрій Семенович закінчує художнє училище і починає працювати                у художньому фонді м. Кіровограда як живописець-оформлювач. Через деякий час його запрошують викладати у Кіровоградській дитячій художній школі (нині Художньої школи імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького),                          а з 1963 року – очолювати цей заклад. Працюючи на цій посаді більше 25 років, педагог виховав плеяду талановитих художників, які потім стали лауреатами обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. У свій вільний час, якого майже не було, Юрій Семенович створював живописні твори, в яких розкривав тему природи та людини. 


Дружина художника Людмила Ходак розуміла й підтримувала свого чоловіка у всіх його справах. Адже вона також була художницею й викладала разом із чоловіком у дитячій художній школі. На жаль, вона нещодавно також пішла з життя… Справу талановитої родини Іващенко-Ходак продовжують донька Оксана та онуки – Анна та Андрій…


На картині, яка представлена в експозиції «Життя як шахова дошка»  зображений видатний радянський шахіст Анатолій Євгенович Карпов під час гри у шахи. Також відомий він як шаховий письменник та філателіст, має одну               з найбільших колекцій у світі. Ця людина стала для юних спортсменів символом перемог і внутрішньої сили, а також шахової майстерності, що межує по красі і емоційності з мистецтвом.


Тож запрошуємо жителів і гостей міста завітати до Музею мистецтв переглянути дану експозицію. 

       


1484Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: