Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 5 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/03/05/-upered-brat-za-brata-svii-za-svogo.htm
культура, 5 березня 2020

«Уперед»: брат за брата, свій за свого

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"


5 березня в український прокат виходить анімаційна стрічка Дена Скенлона «Уперед» виробництва студії «Pixar», яка вже привчила і глядачів, і критиків, що практично кожне їхнє творіння – це щось особливе, максимально виняткове в лінійці подібних мультиплікаційних продуктів. І найновіший реліз на це налаштовує уже синопсисом: у світі, в якому наука перемогла магію, брати-ельфи Ієн та Барлі за допомогою чарівного посоха намагаються на один день повернути батька, котрий помер, коли герої були ще малі. Але вправностей Ієна та сили фенікс-каменя вистачає лише на те, аби вичаклувати нижню половину, тому в братів є 24 години, аби здобути ще один магічний кристал і таки бодай на короткий час поспілкуватися з татом.


У принципі, за фабулою «роуд-муві» побудована більшість робіт «Pixar»: «Угору», окремі частини «Історії іграшок», «Думками навиворіт» тощо. А в «Уперед» мандри героїв можна упевнено асоціювати з квестом, адже саме так їхні пригоди сприймає старший з братів – Барлі. Він захоплюється історією, знає немало про магічне минуле, тому з особливим азартом включається в пошуки каменя. І що цікаво, я не пригадую рівнів цього квесту, персонажі яких би далі не виникали знову по ходу сюжету й не впливали на розвиток подій.


До того ж, чи не кожна сцена підкорює глядача чимось особливим. Наприклад, от тільки ти встигаєш вилізти з-під крісла після дотепної сатири на споживацьке суспільство в «Таверні Мантикори» й готуєшся назвати цей епізод найкращим і найсмішнішим у стрічці (окремий респект нашим локалізаторам за «Чий то Пегас стоїть…»), як з’являються феєчки-байкерки, з якими Барлі намагається вести «історичні диспути». А далі ще сцена з чарами удавання, під час застосування яких не можна брехати, та Ієн опиняється перед непростим вибором: сказати неприємну правду про брата чи бути викритим.


Чим іще вирізняється «Уперед» - так це традиційною для творів «Pixar» кількістю заторкнутих тем і проблем. Начебто більшість із них банальні й уже відпрацьовані в кінематографі вздовж і впоперек – пристосування тинейджерів до нового середовища однолітків, забування власного коріння, стосунки між вітчимом і прийомними дітьми, важливість покладатися на свої сили, а не на магію тощо – але в цьому мультфільмі вони актуалізовані дуже ненав’язливо. А найголовнішою, як на мене, проходить тема братерства. Ясна річ, на «Уперед» варто йти всією родиною, але для братів це буде особливий досвід!


2585Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: