Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: "Сьогодні"
Дата: 24 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/12/24/ukrainskii-film-z-aktorom-iz-sindromom-dauna-zavoiovue-svit.htm
культура, 24 грудня 2019

Український фільм з акторами із синдромом Дауна завойовує світ

"Сьогодні"


Стрічку з харків'янином Владом Погрібним та кропивничанкою Мар'яною Ахраровою покажуть у 14 країнах світу


Спритно плаває, обігрує дорослих в шахи, смачно готує – все це про Влада Погрібного, першого українського актора з синдромом Дауна. 17-річний харків'янин знявся в драмі "Історія Лізи".


Нещодавно права на фільм придбав знаменитий американський канал HBO для трансляції в 14 країнах світу. З майбутньою зіркою поспілкувалися кореспонденти "Сьогодні".


Влад нашвидку готує обід для сім'ї.


"Сьогодні в меню – ліниві вареники, які я обожнюю з мамою", – говорить харків'янин.


Після школи хлопець біжить на спортивні секції – захоплюється плаванням, настільним тенісом і шахами. При цьому встигає допомагати батькам із сестричкою.


"Капці давай взуй, так? Іди до мене, моє зайченя, моя дівчинка. Хто там? Мама? Скажи -"мама", моя крихітко", – говорить Влад сестричці Дарині.


Уміння і відкритість Влада підкупили українського режисера Олександра Жовну, і хлопця затвердили на роль закоханого підлітка в соціальній драмі "Історія Лізи". Пропозиція стала несподіванкою для всієї родини.


"Ми довго не могли зрозуміти, і навіть були запитання такі прямі: "Ви розумієте взагалі, що ви робите? Кого ви запрошуєте? І що ви хочете від них отримати?" Навичок у нього не було. І цього всього він вчився, опановував буквально на ходу", – говорить батько Владислава Павло Погрібний.


Знімальний день – не менше 12 годин. І так – протягом місяця. Влад зізнається: графік був напружений, але задоволення, яке отримував від знімання, було варте того.


Він уже нудьгує по роботі і новим друзям, яких знайшов на майданчику. Особливо по виконавиці ролі Лізи – Мар'яні Ахраровій.


"Подружилися. Тепер уже почали спілкуватися з нею. Ну, телефоном або по вайберу. Сподобалося зніматися", – зізнався Влад Погрібний.


Стрічка в українському прокаті була недовго. Зараз подорожує по міжнародних кінофестивалях, а недавно права на її телепоказ в Європі викупив всесвітньо відомий канал НВО.


"Усе трималося під великим секретом, ми телефонували напередодні цієї новини режисерові, він говорить: " Ось я сьогодні-завтра опублікую щось дуже важливе, дуже важливе". Думаю, ну що може таке важливе бути? Ми не розуміли. Як я знаю, із 1 травня наступного року цей фільм буде транслюватися в 14 країнах Європи", – із хвилюванням розповідає мама Владислава Наталя Погрібна.


Батьки Влада радіють, що "Історія Лізи" допоможе привернути увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю.


"Важливо те, що про цих дітей, про людей з такими особливостями повинні дізнатися якомога більше людей. Про їхні проблеми в тих ситуаціях, з якими вони стикаються, про те, як на них реагують інші", – говорить батько Владислава Павло Погрібний.


Сам підліток уже готовий до нових пропозицій зніматися в кіно. Навіть з-за кордону. Для цього вже почав вивчати англійську.



6280Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: