Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Ольга Шаповал, зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 16 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/12/16/vidkrilasja-vistavka-stsenografija-vasilja-eremenka-.htm
культура, 16 грудня 2019

Відкрилася виставка «Сценографія Василя Єременка»

Ольга Шаповал, зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею


16 грудня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї  розгорнуто виставку, яка присвячена столітньому ювілею художника-земляка, головному художнику Кіровоградського театру корифеїв, заслуженому діячу мистецтв УРСР Єременку Василю Георгійовичу (1919 – 2000). 


Народився Василь Єременко 16 грудня 1919 року у селі Дмитрівка Знам’янського району. Після закінчення школи навчався на художньому відділенні Херсонського училища керівників колективів художньої самодіяльності, потім був призначений на роботу у Рівненський театр. Перша п’єса, яку оформлював молодий художник була «Наталка Полтавка»,  сценографія вистави та талант акторів справила на митця величезне враження. 


З 1944 по 1980 роки Василь Георгійович працював у театрі імені Кропивницького на різних посадах: художник-декоратор, завідуючий постановочною частиною, художник-постановник та головний художник театру з 1966 року. Працюючи у театрі, оформлював вистави, які користувались у глядачів великою популярністю – «Маруся Богуславка» М.Старицького, «Дай серцю волю, заведе в неволю» М.Кропивницького, «Хазяїн» І.Карпенка-Карого, «Микола Джеря» І.Нечуя-Левицького та багато інших. Про Василя Єременка його колеги говорили, що він оволодів театральною магією сценографа, прагнув допомогти глядачеві побачити насамперед соціальне середовище, в якому живуть і діють персонажі п’єси. 


У кожному  театрі  гра артистів  не має сенсу без чудово оформленої сцени, без необхідних декорацій, без прекрасно підібраних костюмів. Ні один театр світу не обходиться без послуг  художників - чи професійний чи самодіяльний, дитячий чи дорослий, драматичний чи комедійний. А саме цим займався все своє життя театральний художник, наш земляк. Він ставився до своєї справи  з любов’ю та відповідальністю, його внесок як художника-сценографа в українську театральну культуру, зокрема нашого місцевого театру, неоціненний. 


Своє основне завдання Василь Георгійович бачив в концепції подачі п’єси, яка                    б допомогла втілити режисерський задум, як найглибше розкрити її зміст  та відчути настрій.  Сам майстер про себе  казав: «Я – художник. І те, що все моє життя  присвячене театру, вважаю великою удачею для себе. На сцені повинно бути красиво. Найвища нагорода художнику, це коли відкривається завіса  і ще коли мовчать  актори, то за них вже  промовляє  оформлення та  говорять  костюми. І вже саме за це  в залі лунають оплески!». 


Наша музейна скарбниця має біля 100 робіт відомого у місті сценографа Василя Єременка, які були передані ним та його родиною.

           

До ювілею майстра в музейній експозиції презентовані ескізи декорацій до театральних вистав «Дикий ангел» за п’єсою О.Коломийця,  «Катерина» за твором  Т.Шевченка та до вистави  «Коли в серці весна» В. Козіна. Також представлені ескізи костюмів до спектаклю «Дума про Британку» Ю.Яновського, до вистав І.Карпенка-Карого «Хрест життя» та «Лиха  іскра  поле  спалить, сама щезне».  Ці відомі твори були представлені на сцені театру корифеїв протягом тих років, коли там працював В.Г.Єременко.


                  


5600Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: