Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи обласного художнього музею
Дата: 18 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/10/18/v-hudmuzei-rozgornuto-ekspozitsiju-povelitel-glini-i-kamenju-.htm
культура, 18 жовтня 2019

В худмузеї розгорнуто експозицію «Повелитель глини і каменю»

Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи обласного художнього музею


18 жовтня в обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Повелитель глини і каменю» світлої пам’яті видатного скульптора, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція» Френчка Віктора Васильовича (1949-2019). 


… 13 вересня 2019 року відійшла у Вічність душа великого майстра. Він без перебільшення був доброю та щирою людиною, гарним скульптором та безкорисливим другом.


Йому судилося прожити активне, насичене різноманітними подіями життя, ставши одним із тих митців, які формували мистецьке обличчя Кіровоградщини, прославивши його далеко за межами України.

           

Віктор Васильович відноситься до тієї когорти унікальних майстрів, які, народившись в іншому регіоні України, стали невід’ємною складовою мистецького життя саме нашого міста. Більше того, з їх відходом                          у Вічність приходить усвідомлення усієї тяжкості втрати і помилковості тези, що незамінних людей не буває, оскільки ніша, колись заповнена цим Богом даним талантом, ще довго буде залишатися темною прогалиною, як нагадування про необхідність шани і турботи про людину саме за її життя, тим більше, коли мова йде про майстра – людину творчу і вразливу.

          

Митець народився 6 серпня 1949 року на Тернопільщині, в селі Підзамочок Бучацького району. Етапними подіями на шляху отримання майбутнім майстром професійної освіти стали закінчення у 1964 році Бучацької дитячої художньої школи, навчання протягом 1964-1967 років на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т.Г.Шевченка, пізніше – на скульптурному факультеті Київського державного художнього інституту, в майстерні видатного скульптора, народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР Михайла Лисенка (1906-1972), який навчався у Леонори Блох, а та, в свою чергу, була ученицею видатного французького скульптора кінця ХІХ – початку ХХ століття Огюста Родена. Віктор Френчко став останнім 106-м учнем Михайла Лисенка.


У 1973 році Віктор Френчко закінчує з відзнакою інститут і отримає запрошення на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату художнього фонду України. З цього часу його життя назавжди пов’язане з нашим містом, що можна вважати для Кіровограда-Кропивницького великою вдачею, адже практично на кожному кроці ми стикаємось з чудовими результатами невтомної праці та творчого натхнення великого скульптора. Ним було створено велику кількість скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок, які вшановують наших славетних земляків, відомих діячів політики, науки, культури та є на сьогодні невід’ємною ознакою сучасного міста та важливими об’єктами новітніх туристичних маршрутів.


Віктор Васильович жив насиченим творчим життям, беручі постійну участь у виставках різного рівня. Відкрита в серпні 2009 року в обласному художньому музеї персональна виставка цього майстра з нагоди 60-річчя наглядно продемонструвала тоді його творчий потенціал і здобутки, серед яких, окрім всього іншого, серія медалей і плакеток, присвячених видатним діячам української та світової історії і культури – Тарасу Шевченку, Олександру Довженку, Анні Ахматовій, Арсенію Тарковському, Михайлу Грушевському, Володимиру Винниченку, Каролю Шимановському, Юлію Мейтусу, Василю Сухомлинському, Дмитру Чижевському, Євгену Маланюку тощо та відомим городянам нашого міста – Аркадію Мацієвському, Леоніду Куценку, Антоніні Корінь, Юрію Матівосу. 


І все ж таки багатьом з нас Віктор Васильович відомий в першу чергу як неперевершений автор великої кількості (близько сорока!) меморіальних дошок, зокрема - Арсенію Тарковському, Юлію Мейтусу, Миколі Смоленчуку, Леоніду Кравчуку, Володимиру Дейнекіну, Володимиру Ципіну, а ще – пам’ятників Надії Тобілевич-Тарковській, козаку Головку, академіку Скрябіну, захисникам правопорядку та інші.                      І навіть після смерті митця протягом вересня-жовтня в Кропивницькому було відкрито ще три меморіальні дошки. Це останні роботи, створені видатним скульптором, присвячені увічненню пам’яті славетного земляка, письменника Юрія Олеші, відомого історика, краєзнавця Петра Кизименка та репресованих радянським режимом польських офіцерів. 


Всім відомий і творчий дует Віктора Френчка з членом Національної спілки художників України Аркадієм Мацієвським (1931-2006), внаслідок чого з’явились пам’ятники героям-червонозорівцям, козаку – захиснику Вітчизни та скульптурна композиція «Юнак і дівчина» з фондового зібрання музею, що є окрасою та романтичною складовою музейної експозиції. 

 

Чимало творів цього унікального скульптора, присвячених видатним землякам, можна побачити на теренах нашого степового краю. Вони – яскрава ілюстрація професійного рівня та багатогранного таланту Віктора  Френчка, який був гідно оцінений з боку держави. 


В 2009 році Віктор Васильович стає лауреатом обласної премії                       у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція», в 2012 році - членом Національної спілки художників України, в 2018 році – першим лауреатом міської художньої премії імені Бориса Вінтенка. 


Тож мета розгорнутої в обласному художньому музеї експозиції «Повелитель глини і каменю» - вшанування людини, чий творчий масштаб та значення в мистецькому житті нашого міста переоцінити важко. Поруч зі скульптурними композиціями, які є незмінною складовою музейної експозиції, відвідувач зможе побачити нові роботи Віктора Васильовича, передані його дружиною Людмилою Іванівною вже після смерті майстра. Частину експозиції складає ілюстративно-інформаційний матеріал, який висвітлює сторінки життєвого та творчого шляху Віктора Васильовича Френчка.

                                         


5433Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: