Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Анатолій Кімнатний, завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 7 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/10/07/u-kropivnitskomu-muzei-vidkrilas-personalna-vistavka-hudozhnika-anatolija-gorbenka.htm
культура, 7 жовтня 2019

У Кропивницькому музеї відкрилась персональна виставка художника Анатолія Горбенка

Анатолій Кімнатний, завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


4 жовтня 2019 року в обласному художньому музеї відбулося відкриття  ювілейної персональної виставки творів живопису Анатолія Горбенка «Поклик рідного краю».


Анатолій Горбенко народився 8 лютого 1944 року в м. Кіровограді (нині - Кропивницький). Закінчив Одеське державне художнє училище і художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. Д.Ушинського. Після служби в армії доля пов‘язала його життя з м. Іллічівськом (нині - Чорноморськ), в якому він проживає з 1966 року.


Анатолій Олександрович почав свою творчу діяльність у 1970 році, з того часу постійно бере участь в художніх виставках.


З 1977 року Анатолій Горбенко – член Спілки художників СРСР.


З 1987 року він працює на Академічній дачі імені І.Ю. Рєпіна, а з 1988 року стає членом творчого об‘єднання художників «Москворечье» (Росія). Двічі виставлявся  в Російській академії мистецтв (1991, 1993 р.р.).


Персональні виставки художника проходили в Україні, Росії, Болгарії, Румунії, Італії, Японії, США, Іспанії, Австрії. Неодноразово він представляв свої твори   і в Кіровоградському обласному художньому музеї.


Анатолій Горбенко удостоєний численних нагород. У 2001 році за цикл творів він став лауреатом Одещини в номінації «Художник року». 2002 рік для А. Горбенка став особливим – йому присвоєне звання «Заслужений художник України».


У 2003 році нагороджений грамотою Верховної Ради «За заслуги перед Українським народом». У 2008 році нагороджений Почесною відзнакою голови Одеської облдержадміністрації. У 2009 – Почесною грамотою Міністерства культури і туризму України, Почесною грамотою голови Одеської облдержадміністрації. В 2010 році отримав Гран-Прі на арт-симпозіумі в м. Ерзерум (Туреччина).


А. Горбенко займав керівні посади – головного художника та голови правління Одеського художнього фонду, члена правління художнього фонду України, головного художника міста Іллічівська.


Нині він – народний художник України (2011), голова Одеської обласної організації Національної спілки художників України (з 2007 року). У 2011 році на честь 20-річчя незалежності України, Указом Президента України був нагороджений ювілейною медаллю.


Твори художника, придбані Міністерством культури та дирекцією художніх виставок України, зберігаються в музеях України, Росії, в державних і приватних колекціях   за кордоном.


15 вересня 2004 року в обласному художньому музеї відбулося відкриття двох виставок під загальною назвою «Діалог поколінь»: виставки Анатолія Горбенка та його сина Святослава Горбенк


15 грудня 2009 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Природа, що усміхається» Анатолія та Святослава Горбенків.


У 2013 року А.Горбенко передав до фондів обласного художнього музею два графічні твори Святослава Божія з власної колекції. Завдяки цим творам сформовано невеличке зібрання творів видатного українського художника С. Божія в нашій музейній колекції.


У 2014 році А.Горбенку присвоєне звання «Почесний громадянин м. Іллічівськ». Цього ж року він став лауреатом Національної премії ім. Т.Н.Яблонської.


У вересні 2014 року пройшла персональна виставка творів А.Горбенка до 70-річчя   з дня народження. У листопаді цього ж року художником було передано до фондів музею десять своїх живописних творів. Також до фондового зібрання нашим земляком було передано фундаментальну роботу – альбом-довідник «Одеський мистецький простір» про творчий доробок одеських художників. Цього ж року персональна виставка творів А.Горбенка пройшла в галереї «Єлисаветград».


На весні 2015 року Анатолій Олександрович взяв участь в пленері одеських художників, організованому галереєю «Єлисаветград» у м. Світловодську. У 2016 році  в с. Бірки Олександровського району.


Триває тісна співпраця Кіровоградської та Одеської організацій Національної спілки художників України, так,  восени 2016 року у виставковому залі Одеси було відкрито виставку митців нашого краю, переважно членів Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України.


У травні 2017 року за ініціативи галереї відбувся Всеукраїнський пленер художників за участю А. Горбенка в м. Кропивницький. Під час пленеру художник взяв участь у Міському дитячому творчому фестивалі, який проводився  в нашому місті.


У березні 2017 року за сприянням А.Горбенка в галереї «Єлисаветград» була відкрита Всеукраїнська художня виставка «Море акварелі», на якій були представлені і його твори.


У 2017 році за поданням Кіровоградського обласного художнього музею Анатолій Олександрович став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва  та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція».


У 2018 році А.Горбенко взяв участь у мистецькому пленері, який проходив в рамках Національного мистецького фестивалю «Кропфест 2018».


У 2019 році роботи Анатолія Олександровича були представлені в залах обласного художнього музею в рамках Всеукраїнської художньої виставки «Мальовнича Україна».  В цей ювілейний для художника рік його персональна виставка пройшла в Академії мистецтв України, він нагороджений золотою медаллю Академії. Одеська міська рада нагородила Анатолія Олександровича муніципальною премією «Культурна столиця».


Твори Анатолія Горбенка представлені в постійній експозиції «Художники-земляки» обласного художнього музею.


В експозиції, що відкрилась в обласному художньому музеї, представлено більше 40 живописних творів. Вони розміщені не тільки в експозиційному залі, а і в фойє музею. Це твори різноманітних жанрів. Але провідним жанром в творчості художника був і залишається пейзаж. Саме цей жанр і домінує на виставці.


Після завершення роботи виставки за традицією п’ять з представлених творів будуть передані автором до фондів музею.


Анатолій Олександрович - людина щира в творчості і в житті. І цю щирість випромінюють його твори, не залишаючи байдужими глядачів, які завітають до обласного художнього музею насолодитися виставкою Анатолія Горбенка «Поклик рідного краю».


4366Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: