Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділомтуристично-краєзнавчої та інформаційної роботиКіровоградського обласного художнього музею
Дата: 5 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/06/05/-malovnicha-ukraina-v-stepovii-elladi.htm
культура, 5 червня 2019

«Мальовнича Україна» в Степовій Елладі

Олег Юрченко – завідуючий відділомтуристично-краєзнавчої та інформаційної роботиКіровоградського обласного художнього музею


З 17 травня 2019 року понад два тижні на Кіровоградщині  одночасно на трьох локаціях: у Кіровоградському обласному художньому музеї, міському художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна та галереї «Єлисаветград» був презентований Всеукраїнський культурно-мистецький проект «Мальовнича Україна».


Рішення щодо експонування в Центральній Україні було прийнято ще у минулому році Міністерством культури України спільно з Національною спілкою художників України та Департаментом культури, туризму та культурної спадщини обласної державної адміністрації. Захід відбувся в рамках відзначення дати перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева 22 травня 1861 року. Цей проект став чудовим продовженням традицій загальновідомого шевченкового альбому офортів «Живописна Україна», надрукованого у 1844 році як періодичне видання про історію, народний побут, звичаї, природу та історичні пам’ятки, які Шевченко змальовував під час своїх подорожей Україною.


Приємно, що шевченківський приклад любові до своєї Батьківщини, її неповторних красот та унікальної природи постійно знаходить відгук у серцях художників-патріотів, що їдучі Тарасовими шляхами, намагаються відобразити у своїх картинах ті краєвиди та архітектурні об’єкти, які свого часу бачив і писав Тарас Григорович. Таким чином відбувається своєрідний діалог із Кобзарем, а Шевченкіана стає однією з провідних тем у творчості багатьох майстрів пензля, оскільки через образ Тараса Шевченка, його життя та творчість відбувається своєрідний мистецький зв'язок сучасного з минулим.


За час експонування цієї виставки її відвідало (лише в обласному художньому музеї) близько 18 тисяч чоловік різних вікових категорій, отримавши можливість насолодитися високопрофесійним образотворчим мистецтвом представників відомих мистецьких шкіл, різних поколінь, стилістичних та тематичних уподобань з Києва, Харкова, Одеси, Полтавщини, Кіровоградщини та інших регіонів нашої держави, що вразили своєю оригінальністю, безмежною фантазією, теплим ліризмом та романтикою, даруючи не тільки естетичну насолоду, а й певний привід для філософських роздумів. Серед славетних майстрів пензля, давно відомих шанувальникам високопрофесійного образотворчого мистецтва, було чимало нових імен, що створило відповідну інтригу та збільшило і без того шалений інтерес до даного виставкового проекту.


Теплі й приємні згадки про високе мистецтво залишили й неймовірно талановитий і самобутній колектив - Український академічний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» (м. Київ), який став окрасою відкриття виставки на першій виставковій площадці, а саме в обласному художньому музеї.


Відомі митці – учасники виставкового проекту, а саме – народні художники України Микола Прокопенко (м. Одеса) та Віктор Ковтун (м. Харків) передали до фондового зібрання мистецької перлини краю – обласного художнього музею свої картини представлені на виставці, а знаний мистецтвознавець, заслужений журналіст України Броніслав Куманський під час відкриття виставки передав до фондів нашого музею видання 1914 року «Малюнки Тараса Шевченка»,  за що ми їм усім безмежно вдячні!



                 


2621Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: