Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 23 жовтня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/10/23/vasil-shkljar-zavitav-do-kropivnitskogo-z-prezentatsieju-novogo-romanu-troscha-.htm
культура, 23 жовтня 2017

Василь Шкляр завітав до Кропивницького з презентацією нового роману «Троща»



20 жовтня один знайвідоміших сучасних письменників і член «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Василь Шкляр презентував у Кропивницькому свій новий історичний роман «Троща", який вже встиг стати однією з головних літературних подій України. Зустріч з письменником відбувся в приміщенні обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка. Кропивницький зустрів одного з найулюбленіших авторів переповненою залою.


Події роману датуються 1947 роком, коли УПА вжеприпиниламасштабнібойовідії та перейшла у збройнепідпілля. Цеісторіяпро перемогу людини над обставинами і над собою.


Як і інші історичні романи Василя Шкляра, роман «Троща» повністю опирається на документи та факти, спогади очевидців та учасників, одним з прототипів героїв твору є досі живий 90-літній повстанець з Тернопільщини. Сама назва твору «Троща» - слово містке і має кілька змістових нашарувань і сенсів. З одного боку, трощею в тіймісцевостіназивають очерет(троща, похідневід слова «тростина»), саме в очеретах довгий час переховувалисьті, що не склализброю, тожтроща- цемісцедії роману. І водночас«троща» – це катастрофа, цебійня, цетрощеннялюдськихжиттів, доль та майбутнього.


«Ми сьогоднi можемо проклинати звинувачувати те запроданство, але нiхто з нас не скаже, як би вiнповiвся на мiсцi того зрадника, коли беруть твою дружину дiтейбатькiв, ставлять до стiнки на розстрiл, або давай нам, чоловiче, щось кажи i ми подаруємо їм життя.  КДБ-стська машина навчилась дуже добре проводити рiзнiпровокацiї i кидати тiнь на найчеснiших людей», - прокоментував Василь Шкляр слоган роману, винесений на обкладинку: «Зраду не можна виправдати, але її можна зрозумiти».


Присутні з радістю  письменникузапитували про те, що цікавить: про сюжет і реальні доліпрототипів роману. Питалий  про те, над чим зараз працюєписьменник і про кохання, і про його дитячі твори, і про екранізаціюйогороманів. До речі, з приводу останнього є гарніновини, почалась активна підготовка до зйомокдовгоочікуваногофільму про Чорного ворона за однойменним романом.


«Свої» та «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя – все, що українцям довелося пережити 70 років тому, і через що доводиться проходити нині – це все розкриває Василь Шкляр у своїх творах і їх варто читати!


             

3549Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: