Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи обласного художнього музею
Дата: 8 травня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/05/08/-pam-jat-ob-ednue-pokolinnja-.htm
культура, 8 травня 2017

«Пам’ять об’єднує покоління»

Микола Правда – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи обласного художнього музею


5 травня в обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Пам’ять об’єднує покоління»  до Дня пам’яті та примирення.


8 травня 2017 року в день капітуляції нацистської Німеччини в Другій світовій війні Україна вже в друге відзначає День пам’яті та примирення. Пам’яті тих хто назавжди залишився на полях битв тієї страшної війни, війни ідеологій, світоглядів, цивілізацій та примирення воїнів усіх поколінь, що воювали  на фронтах війни під різними прапорами, заради майбутнього Української держави. Сучасне покоління українців доторкнулося руками                       і відчуло душею жорстокий біль війни. Війна на сході України увійшла                        в мирний до 2014 року український дім, майже в кожну родину принесла смуток і страждання. Жорстокий російський агресор, як і в 1941 році німецький, з квітня 2014 року топче українську землю, намагається розділити та знищити Українську державу, поставити на межу існування українську націю. 


Експозиція «Пам’ять об’єднує покоління» показує сучасному українському суспільству, той напрямок об’єднання українців навколо спільного минулого, який в найближчому майбутньому дасть позитивний для суспільства результат і унеможливить спроби російського агресора посіяти розбрат і зневіру. 


Родзинкою експозиції стала вперше презентована в обласному художньому музеї копія роботи Ю.М. Непринцева (1909-1996) «Відпочинок  після бою» (1949-1951), розмірами 202х275 см у виконанні невідомого художника, яку у березні 2017 року за ініціативи відомої у місті волонтерки Тетяни Бородіної було передано до збірки художнього музею третім окремим полком спеціального призначення Збройних сил України, з яким нас пов’язує давня дружба. Багато копій, репродукцій та варіантів картини розійшлися ще               у середині ХХ століття по всій країні. Тож який з цих варіантів попав до фондів музею науковцям ще доведеться досліджувати та вивчати. Зрозуміло, що                      в умовах війни з московським агресором, який активно використовує радянську та імперську ідеологію і символіку, перебування даної картини на території військової частини абсолютно нелогічне та неетичне, інша справа – фондове зібрання музею, складовою якого є артефакти різних історичних епох.


В той же час до військової частини було передано серію робіт «Пори року» молодої художниці Юлії Степанок, доньки нашої колеги, студентки Львівської Національної Академії мистецтв, доньки загиблого на Сході країни підполковника - десантника, заступника командира загону спеціального призначення  з гуманітарних питань Володимира Степанка (саме у третьому полку з 1992 -1998 та з 2004-2005 р.р. служив Володимир Іванович).


Сюжет оригіналу картини Ю.М. Непринцева взятий з особистих спостережень художника під час  військових подій страшних років II Світової війни та під впливом відомої поеми Олександра Твардовського «Василь Тьоркін» (поема друкувалася  в фронтових газетах з 1942 по 1945 рік). На картині зображені бійці після бою, вони спокійні і веселі, навіть не віриться, що лише мить тому ці люди боролися з ворогами, ризикували своїм життям. Центральною фігурою виступає літературний персонаж В.Тьоркін, який веселить своїх товаришів вдалим жартом, підтримуючи своїх бойових побратимів не лише в бою, а й під  час короткотривалого відпочинку.


На цьому полотні митець зумів передати оптимізм та підйом справжніх захисників рідної землі, не дивлячись на всі тяготи війни. Ця робота полюбилася глядачами та увійшла  до золотого фонду радянського живопису.        


Доповнюють експозицію «Пам’ять об’єднує покоління» живописні твори  художників – земляків Л.Г.Кир’янової (1952) «Спогади», (1976),                                О.С. Логвинюка (1936-2004) «Травень 1945 року» (1985), В.С. Колєсніченка (1933-2015) «Була страшна війна» (2007).   


   

                                                                                                                                 


5205Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: