Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 28 квітня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/04/28/chorna-ruka-pershoi-zrazkovoi-gimnazii.htm
культура, 28 квітня 2017

Чорна Рука Першої зразкової гімназії

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"


Ще коли Андрій Кокотюха випустив серію повістей «Дивний детектив» для дитячо-підліткової аудиторії, я висловлював припущення, що письменник вирішив виховувати шанувальників детективів з юних літ. І вже майже 10 років з невеличкими перервами цим займається. У 2016 році, судячи з усього, знаний вітчизняний автор гостросюжетної прози започаткував нову серію, головним героєм якої є учень Першої зразкової гімназії Києва Юрко Туряниця.


На відміну від попередніх дитячих детективів Андрія Кокотюхи, у новій повісті «Гімназист і Чорна Рука» письменник відходить від формули, де на провідних ролях двоє друзів-підлітків: один – розумний, інший – сильний. У найсвіжішому тексті в пару до восьмикласника Юрка автор відряджає приватного детектива, капітана міліції у відставці Назара Захаровича Шпига. На зміну дівчинці Галці та страусу Футболу з трилогії «Таємниці» приходить падчерка аристократичного радника міністра Раєвського Ліза та її англійський бульдог Джентльмен.


Але що, зокрема, залишається незмінним – це міцна прив’язка до сучасного контексту. Скажімо, Юркові з його дво- та чотириногим напарниками треба буде знайти справжнього вбивцю і разом з тим допомогти воїнові АТО, котрий стає головним підозрюваним у злочині. Та й побут Першої зразкової гімназії (як прикладу модного столичного навчального закладу) виписано доволі яскраво. Хоча без занурення в історію все одно не обійдеться, адже у справі фігуруватиме цінний артефакт, що відноситься до епохи УНР. До того ж, у тексті поставатиме тема історичної тяглості та того, наскільки спадковість (як на рівні конкретного роду, так і на рівні цілого народу) визначає наше непросте сьогодення.


Ще без чого неможлива підліткова проза Андрія Кокотюхи, так це без доволі точного опису психології тинейджерів. Наприклад, чи розколеться під тиском гімназійної адміністрації Юрко або хтось із його друзів за одним нещастям з доволі серйозними наслідками. Або коли головний герой переконується, що батько, попри зовнішню суворість, все ж таки любить його і заради сина навіть здатний брехати впливовій людині.


5065Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: