Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 27 квітня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/04/27/-tut-i-teper-ne-vtrachati-chas-ne-bojatisja-zmin.htm
культура, 27 квітня 2017

"Тут і тепер": не втрачати час, не боятися змін

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"


Для найновішого на цей час роману Ірен Роздобудько важко було підібрати більш влучну назву – "Тут і тепер". За сюжетом, саме тут і тепер після різного роду драматичних подій змушені змінити своє звичне, комфортне життя 4 подруги дитинства. Одна з них випадково дізнається, що в її чоловіка є інші жінка й маленька дитина, та болісно намагається зрозуміти, як їй вчинити в такій ситуації. Друга після багатьох років начебто безнадійного скніння звичайною акторкою в Театрі юного глядача, раптом отримує запрошення на головну роль від відомого закордонного режисера та не неї звалюються різного роду професійні та особисті спокуси. Третя, котра ще в підлітковому віці емігрувала з батьками в Америку та завдяки власній працелюбності та креативності забезпечила собі цілком заможне життя, намагається дати раду своїй матері, в якої прогресує хвороба Альцгеймера. І, нарешті, четверта подруга, популярна радіоведуча, позірно незалежна від серйозних стосунків з чоловіками, дізнається, що вагітна.


Тут і тепер – стосується так само й відбиття в тексті суспільного й культурного контексту того часу, в який створювався роман. Якщо у попередній книзі Ірен Роздобудько "Ґудзик-2. 10 років потому" багато в чому вирішальними є події Євромайдану, то в найновішому творі, скажімо, згадуються фільми, що гучно заявили про себе у 2015-16 роках, а історичною подією сучасності, котра різною силою, проте невідворотно пройдеться по долі кожної з головних героїнь є війна на Сході України, зокрема, на рідній для письменниці Донеччині. Для авторки воєнні дії на Донбасі стануть і основою для публіцистичних роздумів над життям країни та конкретної людини, і дасть змогу створити на сторінках книги виняткової сили й трагізму образи. Наприклад, згадка одного персонажів про те, як "співає" після бою донецький степ, коли вбитим воїнам дзвонять по мобільних телефонах близькі. Разом з тим письменниця наголошує, що цю війну не слід романтизувати, зокрема, на прикладі образу Сашуні, 14-літнього сина однієї з головних героїнь, котрий мріє попри юний вік бодай якимось чином опинитися на фронті, але коли хлопцю доведеться стикнутися з "відлунням" війни в повсякденному житті, він перестане бути безглуздо відчайдушним. Проте в жодному разі для Ірен Роздобудько це не є, як співається у відомій пісні, "не твоя війна". Інші, доросліші герої книги матимуть шанс продемонструвати свою мужність та самопожертву.


Зрештою, ефект "тут і тепер" в контексті цієї та інших книг письменниці – це створення таких образів та ситуацій, схожі з якими переживає читач в момент знайомства з текстом, тут і тепер. Принаймні, в мене було саме так, через що окремі розділи роману стали для мене своєрідною психотерапією. Певно, це і є запорукою популярності прози Ірен Роздобудько: майстерний опис ситуацій, які є цілком реалістичні, знайомі, почасти навіть до болю.


4924Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: